Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürüten GMKA, çalışma programında Yapay Zeka Uzmanı Yetiştirme Programı faaliyetine yer verdi. Bu kapsamda başlanan çalışmalarda bölge üniversiteleri, diğer kalkınma ajansları ve il milli eğitim müdürlükleri ile görüşmeler gerçekleştirilerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi ile birlikte program için protokol imzaları atıldı. Öğrenci kayıtlarına başlandıktan sonra eğitimleri alan ve akabinde mülakatla seçilen öğrenciler program bünyesine alındı.
Program boyunca öğrenciler hazırlanan sistem üzerinden çevrim içi eğitimler, ödevler, canlı dersler ve proje çalışmaları gerçekleştirilirken; sektörden katılımcılar da gençlere hem tecrübelerini hem de yeni gelişmeleri aktardı. Bunun yanında yapay zeka firmalarına öğrencilerin özgeçmişleri iletilerek staj ve istihdamları üzerine çalışmalar da gerçekleştirildi.
Siber güvenlik alanında eğitimler gerçekleştirildi
Programda ayrıca yeni bir siber güvenlik atılımı da gerçekleştirildi. Her geçen gün yaygınlaşmaya devam eden yapay zeka ile siber güvenliğin birlikte kullanımını odağına alan bir eğitim programı ile sektörün artan güvenlik ihtiyacına cevap verecek yetkin ve donanımlı uzmanlar yetiştirme amacıyla “Yapay Zeka Alanında Siber Güvenlik Uzmanı Yetiştirme Programı” adında yeni bir alt program oluşturuldu. Mevcut Yazan Zeka programımızda siber güvenlik alanına da ilgisi bulunan öğrencilerimizin yanı sıra üniversitelere de duyuru yapılarak temel düzeyde bilgi sahibi ve ilgili olan öğrencilerin başvuruları alındı. İncelemeler sonucunda 25 öğrencilik bir grupla bu alanda da eğitimler yapıldı.
Öğrenciler HAVELSAN ve BTK Akademi ziyaretleri ile tecrübelerini geliştirdi
GMKA Yazılım Çalışma Komisyonu tarafından seçilen öğrenci grupları ile gençlerin tecrübe sahibi olmaları ve sektörde yapay zeka çalışmalarını incelemek için HAVELSAN ve BTK ziyaretleri gerçekleştirildi. Komisyon ile birlikte öğrenciler, yapay zeka alanında tecrübe kazanmaları, sektör temsilcileri ile buluşmaları, gerçekleştirmiş oldukları projeleri tanıtmaları ve güncel gelişmeleri takip etmeleri adına TEKNOFEST İstanbul ve Ankara, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Çalıştayı, Balıkesir Dijital Gençlik Kampı ve BTK Kariyer Zirvesi’ne de katılım sağladılar.
Yazan Zeka programı kapsamında GMKA tarafından birçok görüşme ve toplantılar da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi, Yapay Zeka Politikaları Derneği ve Ülkem İçin Yapay Zeka Derneği ile yapılan görüşmelerde programın yol haritası belirlenirken tavsiye ve görüşler neticesinde, gerçekleştirilebilecek iş birlikleri ile ilgili konular ele alındı.
“Yazan Zeka Gençleri ileride yazılım sektörüne katkı sunacaklar”
Yapay zekanın, hayatın pek çok alanında önemli bir rol oynadığını, bu alanda yetişmiş genç beyinlerin geleceğin teknolojilerini şekillendireceğini söyleyen GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “GMKA’nın hayata geçirdiği Yazan Zeka Uzmanı Yetiştirme Programı ile yapay zeka alanında eğitim alan gençler, inovasyon ve sürdürülebilir teknoloji geliştirmenin liderleri olmaya aday. Yapay zeka eğitimi, gençlerin matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanlarındaki yeteneklerini birleştirerek sorunlara yaratıcı çözümler bulma becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Bu genç yetenekler, veri analizi, yazılım dili ve derin öğrenme gibi konularda uzmanlaşarak ileride yazılım sektörüne değerli katkılarda bulunacaklarına inanıyoruz. Yapay zeka alanındaki eğitim programları, gençlerin sadece teorik bilgi edinmekle kalmayıp aynı zamanda projeler geliştirerek pratik deneyim kazanmalarına da olanak tanıyor. Yapay zeka eğitimi, gençlerin sadece bilgisayar bilimleriyle sınırlı kalmayarak işbirliği, liderlik ve iletişim gibi becerilerini de geliştirmelerini sağlıyor. Eğitim alan ve yeni dönemde eğitilecek olan bu gençlerin, farklı disiplinlerden gelen ekiplerle bir araya gelerek çok yönlü ve etkili projeler ortaya çıkaracaklarını düşünüyoruz.” diye konuştu.