Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında gerçekleşen panelde koordinasyonu Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ve Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu gerçekleştirdi. Temiz enerji, deniz üstü rüzgar enerjisi, enerji geleceği, Çanakkale'nin enerji geleceği ve öngörüleri, denizcilik, yapay zeka, inovasyon ve yenilikçi yaklaşımların konuşulduğu panele şehir halkından, ilçelerden, öğrencilerden, akademisyenlerden ve STK lardan oluşan yoğun bir katılım gerçekleşti.
Protokol imzalandı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Çanakkale’de enerji geleceğine yön verecek projeleri hayata geçirmede önemli bir rol oynayacak olan protokol, Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu tarafından imza altına alındı.
“Türkiye, temiz enerji alanındaki hedeflerine ulaşmak için önemli adımlar atmaktadır”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı açılış konuşmasında; “Üniversitemiz, denizcilik alanında köklü bir geçmişe sahip bir kurumdur. Denizcilik alanında eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu panelde, denizcilik ve temiz enerji alanındaki son gelişmeleri ve bu alandaki iş birlikleri için fırsatları ele alıyoruz. Denizcilik, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye, dünyanın en önemli denizcilik merkezlerinden biridir. Denizcilik sektörü, ülkemizin ihracatının ve istihdamının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Temiz enerji, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye, temiz enerji alanındaki hedeflerine ulaşmak için önemli adımlar atmaktadır. Denizüstü rüzgar enerjisi, ülkemiz için önemli bir temiz enerji kaynağı potansiyeline sahiptir. Bu panel, denizcilik ve temiz enerji alanındaki bilgi ve deneyimlerin paylaşılması ve iş birliklerinin geliştirilmesi için önemli bir fırsattır. Panele katılan tüm konuşmacı ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak ise; deniz üstü rüzgar enerjisi hakkında uluslararası ve ulusal projeleri, bu alanda ki dünyadaki güncel durumu, Türkiye’nin temiz enerji geleceğini ve Çanakkale ilinin bu duruma entegrasyonu ve vizyoner hedefler hakkında bilgi verdi.
Enerjisi Derneği ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı; Türkiye ve Çanakkale’nin enerji geleceği, enerji kaynaklarının yönetimi, geleceği ve projelerini, bu alanda çalışan paydaşları, iş ve proje teklifleri hakkında detaylı bilgiler vererek panelde önemli katkılar sundu.
Shipsider kurucusu, Dünyada “İzlenecek 10 başarılı kadın” listesine giren Türk Kadını Kaptan Ayşe Aslı Başak, denizcilik ve bu alanda uluslararası yapılacak projeleri, yapay zeka ve inovasyonun denizcilik ile entegrasyonunu, bu alandaki teknolojik gelişmeleri, sürdürülebilirlik planlarını detaylı bir şekilde açıkladı.
Katılımcıların çok memnun olduklarının gözlemlendiği panel, koordinasyonu ve teknik planlamaları ile örnek bir organizasyon oldu. Çanakkale adına önemli fayda ve katkıların geleceğinin konuşulduğu toplantıda katılımcılara “Katılım Sertifikası” verildi.