Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen tesisi kuruluyor

TAKİP ET

Türkiye'nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi Güney Marmara Bölgesinde kuruluyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) hibe desteği sağladığı HYSouthMarmara ve  Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projeleri imza töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

“Hidrojen üretimi giderek önem kazanıyor”

İmza töreninde yaptığı konuşmada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak stratejik öneme sahip hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda adımlar attıklarını anlatan Bakan Varank, "Bunların ilki Hidrojen Vadisi Projesi. Hidrojen vadisi, hidrojenin üretildiği, depolandığı, tüketildiği, firmalarımızın hidrojeni hem üretip hem kullandığı bir kümelenme. Hidrojen birçok endüstriyel uygulama için alternatif bir enerji kaynağı. Kimya endüstrisinde ve diğer birçok üretim sürecinde kullanılıyor. Örneğin, gübre ve ilacın hammaddesi olan amonyağın üretiminde hidrojene ihtiyacımız var. Petrol rafinerilerinde hidrojen, yakıt kalitesini artırmak ve kirleticileri azaltmak için kullanılıyor. Daha birçok alanda hidrojen ihtiyacı söz konusu. Hidrojen ile çalışan araçlar, bir başka önemli konusu. Japonya'da hükümet 2030'a kadar 800 bin hidrojen yakıtlı aracın piyasada olmasını hedefliyor. Çin, 2035 yılına kadar 1 milyon araca ulaşmak istiyor. BMW hidrojen yakıtlı araçlarını yakın bir zamanda yollarda test edeceğini kamuoyuna ilan etti. Hidrojenin kullanılması hususunda çalışmalar tüm dünyada tam gaz devam ediyor. Diğer taraftan özellikle son yıllarda temiz enerji olması sebebiyle hidrojen üretimi giderek önem kazanıyor” dedi.

“Hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açıyoruz”

 “Bildiğiniz gibi Türkiye olarak 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi koyduk” diyen Bakan Varank; “Bu doğrultuda 2030 senesine kadar olan emisyon azaltma hedefimizi de iki katına çıkardık. Karbon emisyonlarının azaltılmasına ve küresel ısınmaya sebep olan diğer sera gazlarına yönelik çalışmalarımız süratle devam ediyor. Şimdi bizim şu gerçeği söylememiz lazım. Geçmiş dönemlerdeki hükümetler olsa Türkiye, yaşanan bu dönüşümleri inanın sadece uzaktan izlerdik. Bugünse hamdolsun yaşanan dönüşümlere ya hızlıca adapte oluyoruz ya da önde giden ülkelerden biri olmak için çalışıyoruz. İşte beş yıl sürecek Hidrojen Vadisi Projesi'yle hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açıyoruz. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın koordinatörlüğünde Türkiye'nin önemli kurum ve kuruluşları bu projede yer alıyor. Hidrojen ekonomisinin gelişimini destekleyecek bu projenin bütçesi 36,8 milyon avro. Proje kapsamında şimdiye kadar Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe olan 7,5 milyon avroyu da ülkemize kazandırmış olduk. Proje tamamlandığında endüstride fosil yakıt kullanımı azalacak. Sanayinin bir bölümü pilot ölçekli de olsa karbondan arındırılmış olacak” şeklinde konuştu.  

“Projeyi ülkemiz için büyük bir şans olarak görüyoruz”

Bakan Varank sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Güney Marmara Bölgesi halihazırda Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 13'ünü sağlıyor. 3 GW kapasiteye yaklaşan yenilenebilir enerji kurulu gücüyle ülkemizin lideri. İnşallah bu proje ile bölgede hidrojen ekonomisi yeşerecek. Balıkesir'de Enerjisa'nın sahasında üretilecek yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen, Linde Gaz tarafından taşınacak. Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden'in tesislerinde kullanılacak. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanıyoruz. Bu kapsamda yurtdışına bağımlı olduğumuz metanol ve amonyak da yeşil yöntemlerle üretilecek. Biz bu projeyi ülkemiz için büyük bir şans olarak görüyoruz. Hedefimiz hidrojeni sadece ithal teknoloji ile üretmek değil. Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projesi ile hidrojen üretiminde kullanılan elektrolizör teknolojisini de yerli ve milli imkanlarla geliştireceğiz. Böylelikle Türkiye'nin en yüksek kapasiteli yerli yeşil hidrojen tesisinin Bandırma'da kurulmasını hedefliyoruz. Bu iki proje Türkiye'ye hidrojende lig atlatacak. Başlattığımız yeşil hidrojen atılımıyla ülkemiz hidrojen ihracatçısı bir ülke haline gelecek."

İmzalar atıldı

Teknofest İstanbul’da gerçekleştirilen imza törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali İlhami Aktaş, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, proje ve konsorsiyum ortakları ile davetliler katıldı. HYSouthMarmara ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projeleri imza töreni programında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç tarafından birer konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmaların ardından Güney Marmara Bölgesinde Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisinin kurulacağı HYSouthMarmara ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projelerinin sözleşme imzaları atıldı. Program, günün anısına toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Mustafa Varank İlhami Aktaş yerli yeşil hidrojen tesisi