Nusret-2023 Tatbikatı başladı

TAKİP ET

NATO ve Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Nusret-2023 Tatbikatı başladı.

Çanakkale'de, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Nusret-2023 Davet Tatbikatı, NATO ve Türkiye'den Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı birliklerin yanı sıra, dost ve müttefik ülkelerden EOD timleri ve gözlemcilerin katılımıyla devam ediyor.

Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, tatbikat kapsamında düzenlenen basın brifinginde yaptığı konuşmada, 28 Kasım-6 Aralık tarihlerinde icra edilen Nusret-2023 Davet Tatbikatı'nın her yıl gerçekleştirilen mayın harbi eğitimine yönelik bir davet tatbikatı olduğunu vurguladı. Kaya, tatbikatın amacının katılan birliklerin mayın harbi planlama, icra ve değerlendirme konularındaki eğitimini sağlamak ve Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasındaki işbirliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek olduğunu belirtti.

Nusret Mayın Gemisi'nin tarihi önemine vurgu yaparak konuşmasına devam eden Kaya, Çanakkale Deniz Savaşları'na büyük katkısı olan Nusret Mayın Gemisi'nin anısını yaşatmak amacıyla 2011 yılında TCG Nusret Gemisi'nin inşa edildiğini ifade etti.

Tatbikata Türkiye'den katılan birlikleri detaylandıran Kaya, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarının İtalya'ya ait bir komuta kontrol gemisi ile İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'dan birer avlama gemisi, Hırvatistan'dan patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi ve ABD, Malta, Romanya ve Suudi Arabistan'dan birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timinin de tatbikatta yer aldığını açıkladı.

Tatbikatın üç aşamada gerçekleşeceğini belirten Kaya; mayın döküşü, mayın karşı tedbirleri harekatı ve liman ziyaretini içerecek bu aşamaların, mayın harbi konularında katılımcı birlikler arasındaki işbirliğini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Soruları da yanıtlayan Kaya, denizlerde bulunan eski mayınların teknik olarak tehlikeli olma potansiyeline sahip olduğunu ancak gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti. Kaya ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Karadeniz'e sürüklenen mayınlarla ilgili olarak da Türk Deniz Kuvvetleri'nin sahada riski minimize etmek amacıyla keşif ve gözetleme faaliyetlerinin sürdürdüğünü belirtti.

Nusret-2023 Davet Tatbikatı'na katılan dost ve müttefik ülkelerin gösterdiği ilgi ve katılımın, tatbikatın karşılıklı işbirliğine ve birlikte çalışabilirliğe olan katkısının önemli olduğunu vurgulayan Kaya, tatbikatın TCG-Bayraktar sancak gemisinden sevk ve idare edileceğini kaydetti.

Çanakkale Nusret-2023 Tatbikatı