Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yeşil Dönüşüm Koordinatörlüğü iş birliğinde hazırlanan Yeşil Dönüşüm Projesi, Kuzey Makedonya Tetova Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Proje ile Balkanlardan Türk Devletlerine kadar geniş bir coğrafyada yeşil dönüşüm eğitimleri verilmesini hedeflenirken sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak amaçlanıyor.
Farklı coğrafyalardan gelen gençlerin yeşil dönüşüm alanında eğitim alarak "yeşil yaka" çalışan olarak istihdam edilmesine olanak sağlanması öngörülen proje kapsamında yeşil dönüşüm süreçlerine erişimde fırsat eşitliğini teşvik etmek de projenin temel amaçlarından biridir.
TİKA Başkanı Serkan Kayalar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun danışmanlığında, ÇOMÜ Yeşil Dönüşüm Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Dilvin İpek’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede; TİKA’dan Recep Çetinkaya ile ÇOMÜ’den Doç. Dr. Didem Saygın, Arş. Gör. Dr. Tuğçe Yıldız, Öğr. Gör. Dr. Savaş Gürdal ve Öğr. Gör. Dr. Kadir Yılmaz araştırmacı olarak görev alıyor.
Yeşil dönüşüm alanındaki bu proje, gençlerin bilgi ve becerilerini artırmayı, sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip sektörlerde istihdam olanaklarını genişletmeyi hedeflerken aynı zamanda çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ilkelerine katkı sağlamayı amaçlıyor.
ÇOMÜ ve TİKA’nın ortak çalışması ile yürütülen bu uluslararası projede, akademik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra uzun vadeli iş birliklerinin geliştirilmesine de zemin hazırlanıyor. Projenin ilk aşaması olarak Kuzey Makedonya’da başlayan eğitimlerin, önümüzdeki süreçte diğer ülkelerde de devam ettirilmesi planlanıyor.
ÇOMÜ’den yapılan açıklamada; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacak bu değerli projeye öncülük etmekten gurur duyuyor, emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz” denildi.