Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay: “Küresel salgınla hayatın büyük kesintiye uğradığı bir yıl yaşadık, yaşıyoruz. Covid-19 salgını belki de insanlığın son dünya savaşından bu yana gördüğü en büyük meydan okuma oldu.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “İki hafta sonra uğurlayacağımız bu yılda farklı tecrübeler edindik. En önemli tecrübemiz de sağlık olmadan hiçbir şeyin sürdürülebilir olmadığını eminim ki hiç unutmamak üzere akıllarımıza kazımak oldu.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aralık 2020 ayı son meclis toplantısı"> olağan meclis toplantısı 16 Aralık 2020 Çarşamba günü saat 15.00’de Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Meclisimizin kıymetli üyeleri, değerli misafirler, Meclis Başkanlık Divanı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Pek de hayırla yad etmeyeceğimiz 2020 yılının sonuna geldik. Bütçe konuşacağımız bu son Meclis’te aynı zamanda yılın bilançosunu yapıp 2021’den beklentilerimizi dile getirmenin yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün aramızda, Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan var. Kahraman Bey bize, çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ziraat Bankası ile başlattığı Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi’nin detaylarını anlatacak.” diyerek sözü Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan’a bıraktı.
Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan, “Kıymetli dostlar, Küresel salgınla hayatın büyük kesintiye uğradığı bir yıl yaşadık, yaşıyoruz. Covid-19 salgını belki de insanlığın son dünya savaşından bu yana gördüğü en büyük meydan okuma oldu. Herkes kendi gücüne, kendi pozisyonuna ve becerisine uygun önlemler almaya çalıştı. Detaylarına girip vaktinizi çalmak istemiyorum, sonuçta dünya şu ana kadar; 73 milyon insanın hastalandığı, 1.6 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiği, İşsizlik oranlarının ikiye katlandığı, Ekonominin yüzde 4 civarında daraldığı bir yılı geride bıraktı. Küresel ekonomide yaşanan kayıpların önemli bir kısmının 2021’de aynı oranda büyüme ile telafi edilmesi olası. Ancak insan kaynağı kaybının ve dünya düzenindeki eksen değişikliğinin olası etkilerinin tüm dünyayı uzun bir süre meşgul edeceği anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.
“Dünyada küreselleşmenin rota değiştirdiği, özellikle gelişmiş ülkelerin çin gibi ülkelere yayılmış üretim kapasitelerinin geri çağrıldığı, içe kapanma ve adalaşmanın geçer akçe haline geldiği bir dönemin eşiğindeyiz.”
Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan, “Bu trendin en çarpıcı örneğini geçen ay yaşadık. ASEAN ülkeleri ile Çin, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda arasında imzalanan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması, dünyanın en büyük ticari bloku oldu. 2 milyarı aşkın insanın yaşadığı, ABD ve Avrupa’dan bağımsız bu blok, 26.2 trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu adımı, korona sonrası dönemde küresel egemenlik savaşlarının önemli bir göstergesi olarak değerlendirmek, sanırım doğru olur.
Değerli dostlar, Önümüzdeki dönemin bizim kendi içimizde yapacaklarımızın dışında iki önemli belirleyicisi var. İlki, bütün bu gelişmelerin ışığında kısalarak yeniden yapılanmaya başlayan küresel tedarik zincirindeki yerimizi nasıl sağlamlaştıracağımız meselesi. İkincisi ise salgın dönemindeki parasal genişlemenin normalleşme ile birlikte ortaya çıkaracağı finansal akımlardan alacağımız pay ve bunu nasıl değerlendireceğimiz konusu. Uluslararası Finans Enstitüsü, bu yılın sonunda küresel borç stokunun 277 trilyon dolara, borç stoku, GSYH oranının da yüzde 365 düzeyine ulaşacağını öngörüyor. Tabiri caizse dünya paraya boğulmuş durumda. Peki dünyada durum böyleyken biz 2020’de ne yaptık? Pandeminin zorluklarının dışında; Depremler, dış politikadaki tehditler ve ekonomide bize özgü kırılganlıkların da etkisiyle Türk Lirası’nın hızlı değer kaybettiği, faiz ve enflasyonda yeni bir yüksek maliyet dengesine razı gelmek zorunda kaldığımız bir yıl yaşadık.” dedi.
“‘Bütün zorluklara karşın ülkenin üretim ve finansman kapasitesinin ayakta olduğunu görmek, gelecek adına umut verici. 2021 yılının, telafi yılı olmasını ümit ediyoruz. Şirketlerimizin bu dönemde üretim ve finansman başta olmak üzere kaslarını güçlendirmeye ihtiyacı var.’
İnşallah hukuktan yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar ihtiyaç duyduğumuz tüm alanlarda bir reform dönemi yaşayabiliriz. Kıymetli dostlar, Hem misafirimize daha fazla zaman tanımak, hem de odamız bütçesini hakkıyla görüşmek için konuşmamı burada sonlandırıyorum. 2021 yılının hepimize hayırlar getirmesini diliyor ve müsaadenizle gündeme geçiyorum.” diyerek Meclis açılış konuşmasını tamamladı.
Aralık ayı Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Başkanım, Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Sayın Kahraman Turcan Bey, Değerli Meclis Üyeleri, hiç unutamayacağımız bir yıl olan 2020’nin son Meclis toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygı ile selamlıyorum. İki hafta sonra uğurlayacağımız bu yılda farklı tecrübeler edindik. En önemli tecrübemiz de sağlık olmadan hiçbir şeyin sürdürülebilir olmadığını eminim ki hiç unutmamak üzere akıllarımıza kazımak oldu. En kısa zamanda salgının sona ermesi ve kısıtlamaların kalkması, gerçek anlamda normalleşmeye geçmemiz temennisi ile kısaca son bir ay çalışmalarımız hakkında bilgi vermek ve güncel gelişmeler hakkında fikirlerimi aktarmak istiyorum.
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren Yönetim Kurulu Üyelerimiz Özgür-Akın ve Semih Bey’ler Çanakkale Valimizi ziyaret ederek sektörün sıkıntılarını dile getirdiler.
TOBB koordinatörlüğünde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile video konferans ile gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurasına katıldım. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasından, kira desteği, kamu alacaklarının yapılandırılması, e-haciz işlemlerinin blokesinin borç miktarı kadar yapılması, kredilerin faizsiz ötelenmesi, yeni destek paketlerine kadar sürekli TOBB’ne ilettiğimiz konuların hepsi tartışıldı. Kısmen de olsa Devletimiz bu sorunlara çözüm getirmeye çalışıyor.
“Bu mücadele sadece devletimizin mücadelesi değil arkadaşlar. Tedbirlere uyulmadıkça sağlık sistemimiz zorlanıyor, kısıtlamalar artıyor. Bu da önemli ölçekte esnafımızı olumsuz etkiliyor. Bu vesile ile bu dönemde insanüstü performans sergileyen ve fedakarlık yapan doktorlarımıza, sağlık personellerimize ve konu ile ilgili tüm personele huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Bizde ÇTSO olarak sizlerin de desteği ile bu konuya duyarsız kalmadık. Bildiğiniz gibi salgının baş gösterdiği ilk günlerde Sayın Valimizin önderliğinde yardıma muhtaç vatandaşlarımıza gıda kolisi dağıtımını gerçekleştirmiştik. Son dönemde de salgının yayılım hızının artması ve ilimizde yoğun bakım ünitelerinin yoğunlaşmasından dolayı pandemi hastanesi Başhekimi Sn. Prof. Dr. Muammer Karaayvaz Bey ile irtibata geçerek ilimiz pandemi hastanesindeki ilgili yoğun bakım yatak sayısını 41 adetten 51 adete çıkarmak için çeşitli özelliklerde 16 adet solunum cihazı alımı için çalışma başlatık. ÇTSO, Çanakkale Belediyesi, Ticaret Borsası, Çanakkale Müteahhitler Birliği, ÇASİAD ile birlikte bu alım gerçekleşmiştir. Bu alım miktarının yaklaşık %60’ı sizlerin de desteği ile ÇTSO olarak tarafımızca karşılanmıştır. Bu arada bu alımın sayısal olarak aynı bütçe ile daha fazla (neredeyse 2 kat) cihaz almamıza vesile olan Yönetim Kurulu Üyemiz Berkin Karaca’ya huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.
Gerek yardım kolisi gerekse bu cihaz alımlarıyla 2020 yılı gider bütçemizin %10’unu salgın ile mücadeleye ayırdık ve şahsım olarak bu konuda huzurluyum ve siz değerli meclis üyelerinin destekleri için teşekkür ederim.
19 Kasım’da Kadın Girişimciler Gününü kutladık.
Odamızın koordinatörlüğünde, Üniversitemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bayramiç Ziraat Odası ortaklığında Avrupa Birliği İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı çerçevesinde bir proje hazırladık ve Bakanlığa sunduk. Projede hedefimiz küresel sorumluluğumuz olan iklim değişimine uyum süreçlerinde ilimizde yeni politikalarla
beraber adaptasyon sürecini hızlandırmak, ve doğal kaynaklarımızı en efektif şekilde kullanmak üzere yeni modeller gerçekleştirmektir. Projemizin desteklenmesi halinde Bayramiç İlçemizde pilot uygulamalar gerçekleştireceğiz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın Kale Ar-Ge tesislerini ziyaret etmesinden, savunma sanayiinde Kale Gurubunun başarılarından övgü ile bahsetmesinden gurur duyduk. Kale Grubu Çanakkale’mizin göğsünü bir kez daha kabarttı. Başta Osman Başkanımız olmak üzere Kale Grubunu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Bir olumlu ve moral veren gelişme de Ezine Gıda İhtisas OSB için yatırımcıların Odamızı ziyaret etmeleri oldu. Salça fabrikası kurmak isteyen yatırımcılar görüşmemizden sonra talep edecekleri alanın miktarını da arttırdılar.
Akut Arama Kurtarma Derneği Çanakkale Temsilciliğinin ziyaretleri oldu. Gönüllü çalışan bu ekiplerin kıymetini afetlerde daha da çok anlıyoruz. Yakınlarda yaşadığımız İzmir depreminde bunu bir kere daha anladık. Bu arada İzmir’de hasar gören okullara Kale Grubu’nun malzeme hibesi gerçekleştireceğini duydum.
ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcısı Odamızı ziyaret ederek bir projeleri hakkında bilgi verdiler.
GMKA Yönetim Kurulu toplantımızı online gerçekleştirdik.
Ülkemizin üçüncü çeyreğini kapsayan ve pandemi sürecinde gerçekleştirilen 6,7’lik büyüme rakamı, ihracatımızın 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,6 artarak 17 milyar 329 milyon dolar olarak gerçekleşmesi, sanayi üretiminin ilk 9 aylık verilere bakıldığında 8,1 artış göstermesi 2021 yılına umutla bakmamızı sağlıyor. Bu süreç bizlere sağlıktan sonra da en önemli unsurun üretmek olduğunu da göstermiştir.
Son bir ayda İlimizde de vakaların artması ve Ülke genelinde alınan tedbirler ile birlikte Oda mesai saatlerimizi 10.00 – 16.00 olarak düzenledik. Devletimizin aldığı tüm tedbirleri destekliyor ve bir an önce normal hayata dönmemiz için en önemli koşulun bu tedbirlere uymak olduğunu sürekli olarak üyelerimiz ile paylaşıyoruz.
Şekerbank ile üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacı ile bir protokol imzaladık.
Yeni İŞKUR İl Müdürümüz Odamızı ziyaret etti ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili organ üyelerimize yönelik bir webinar düzenledik. Yeni İşkur Müdürümüz Mehmet Uğur Bey’e başarılar diliyorum. Zaten tanıdığımız bildiğimiz bir arkadaşımız. Eski Müdürümüz Ali Çalışkan Bey’e teşekkür ediyorum.
TSE tarafından gerçekleştirilen ISO 9001-2015 gözetim tetkikimizi başarı ile tamamladık. TSE Covid 19 Güvenli Hizmet Belgesi almak için de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve TOBB arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilecek olan Tedarik Zinciri Finansman Programı lansmanına katıldım. Hemen akabinde de bugün aramızda bulunan Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Bey ve Çanakkale Şube Yöneticilerinin katılımı ile Odamızda protokol imzaladık ve bugünde Kahraman Bey’den ricam üzerine Meclis toplantımız da bilgilendirme sunumunu yapacaklar. Bu projenin ticareti canlandıracağına, ivme kazandıracağına inanıyorum ve şimdiden programın iş alemine hayırlı olmasını diliyorum.
12-18 Aralık 2020 tarihlerinde kutlanan “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası”na pandemi sürecinde daha fazla dikkat çekmek istiyorum. Bir musibet bin nasihattan iyidir misali bu virüs musibeti tüm tüketim alışkanlıklarımızı daha iyi gözden geçirmemize vesile oldu. Yerli üretimin önemini, israftan kaçmamız gerektiğini bizlere hatırlattı.
Sayın Meclis Üyeleri, sözü uzatmak istemiyorum. Aralık ayı aynı zamanda bütçe ayı. Aralık ayı ilk Yönetim toplantımızda 2021 Bütçemizi hazırladık ve Meclis Başkanımıza sunduk. Kendisi de Hesap İnceleme Komisyonumuza havale etti, raporları bugün sunulacak.
Öncelikle şunu vurgulamak isterim ki; kamu kaynaklarını azami tasarruf ile hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerimizden taviz vermeden kullanmaya özen gösteriyoruz. Gelirlerimizi artırmak gibi bir çabamız yok, bütçemizi doğru ve verimli kullanmak gibi bir misyonumuz var. Pek çok odanın tarifesinin altında tuttuğumuz yeni tarifemizde pek çok odanın ciddi ücretler aldığı çok hizmetten ücret almıyoruz. Aidat tarifemize bu yıl zam yapmadık.
Değerli Meclis Üyeleri, gelişmeye açık, çok güçlü potansiyele sahip bir İlde yaşıyoruz. Bu potansiyeli ekonomimize kazandırmak için, taş üstüne taş koymak için biz 2021 yılında da elimizden geleni yapmak için çalışacağız. Çanakkale’mizi hak ettiği seviyeye getirmek için tek ihtiyacımız birlik ve beraberliktir. Bu vizyon ile baktığımızda aşılamayacak engel olmadığına ve Çanakkale’nin bir cazibe merkezi olacağına gönülden inanıyorum.
Bu duygu ve düşünceler ile 2021 yılının tüm üyelerimize önce sağlık, esenlik ile birlikte hayırlı kazançlar, bolluk bereket getirmesi dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek Yönetim Kurulu adına konuşmasını tamamladı.
Aralık ayı Meclis konuğu T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan tarafından “Tedarik Zinciri Finansmanı”nın uygulama ve başvuru süreçleriyle ilgili Meclis üyelerimize bilgi verildi.
ÇTSO 2020 Yılı son olağan Meclis toplantısı açılış konuşmaları bilgilendirmelerin ardından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2020 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporunun Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunması ve 2020 Kasım ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. 2021 Yılı Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Tarifesi ile Hizmet Ücretleri Tarifesinin tetkik ve onayı yapılarak, Yönetim Kurulunun Bütçe aktarma talebi ile ilgili yazısı okunarak, 2021 Yılı Bütçe sunumu gerçekleştirildi ve 2021 yılı Bütçesi onaylandı.
Gündeme gelebilecek diğer konuların görüşülmesiyle 2020 yılının son olağan Meclis toplantısı tamamlandı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “İki hafta sonra uğurlayacağımız bu yılda farklı tecrübeler edindik. En önemli tecrübemiz de sağlık olmadan hiçbir şeyin sürdürülebilir olmadığını eminim ki hiç unutmamak üzere akıllarımıza kazımak oldu.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aralık 2020 ayı son meclis toplantısı"> olağan meclis toplantısı 16 Aralık 2020 Çarşamba günü saat 15.00’de Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Meclisimizin kıymetli üyeleri, değerli misafirler, Meclis Başkanlık Divanı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Pek de hayırla yad etmeyeceğimiz 2020 yılının sonuna geldik. Bütçe konuşacağımız bu son Meclis’te aynı zamanda yılın bilançosunu yapıp 2021’den beklentilerimizi dile getirmenin yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün aramızda, Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan var. Kahraman Bey bize, çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ziraat Bankası ile başlattığı Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi’nin detaylarını anlatacak.” diyerek sözü Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan’a bıraktı.
Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan, “Kıymetli dostlar, Küresel salgınla hayatın büyük kesintiye uğradığı bir yıl yaşadık, yaşıyoruz. Covid-19 salgını belki de insanlığın son dünya savaşından bu yana gördüğü en büyük meydan okuma oldu. Herkes kendi gücüne, kendi pozisyonuna ve becerisine uygun önlemler almaya çalıştı. Detaylarına girip vaktinizi çalmak istemiyorum, sonuçta dünya şu ana kadar; 73 milyon insanın hastalandığı, 1.6 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiği, İşsizlik oranlarının ikiye katlandığı, Ekonominin yüzde 4 civarında daraldığı bir yılı geride bıraktı. Küresel ekonomide yaşanan kayıpların önemli bir kısmının 2021’de aynı oranda büyüme ile telafi edilmesi olası. Ancak insan kaynağı kaybının ve dünya düzenindeki eksen değişikliğinin olası etkilerinin tüm dünyayı uzun bir süre meşgul edeceği anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.
“Dünyada küreselleşmenin rota değiştirdiği, özellikle gelişmiş ülkelerin çin gibi ülkelere yayılmış üretim kapasitelerinin geri çağrıldığı, içe kapanma ve adalaşmanın geçer akçe haline geldiği bir dönemin eşiğindeyiz.”
Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan, “Bu trendin en çarpıcı örneğini geçen ay yaşadık. ASEAN ülkeleri ile Çin, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda arasında imzalanan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması, dünyanın en büyük ticari bloku oldu. 2 milyarı aşkın insanın yaşadığı, ABD ve Avrupa’dan bağımsız bu blok, 26.2 trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu adımı, korona sonrası dönemde küresel egemenlik savaşlarının önemli bir göstergesi olarak değerlendirmek, sanırım doğru olur.
Değerli dostlar, Önümüzdeki dönemin bizim kendi içimizde yapacaklarımızın dışında iki önemli belirleyicisi var. İlki, bütün bu gelişmelerin ışığında kısalarak yeniden yapılanmaya başlayan küresel tedarik zincirindeki yerimizi nasıl sağlamlaştıracağımız meselesi. İkincisi ise salgın dönemindeki parasal genişlemenin normalleşme ile birlikte ortaya çıkaracağı finansal akımlardan alacağımız pay ve bunu nasıl değerlendireceğimiz konusu. Uluslararası Finans Enstitüsü, bu yılın sonunda küresel borç stokunun 277 trilyon dolara, borç stoku, GSYH oranının da yüzde 365 düzeyine ulaşacağını öngörüyor. Tabiri caizse dünya paraya boğulmuş durumda. Peki dünyada durum böyleyken biz 2020’de ne yaptık? Pandeminin zorluklarının dışında; Depremler, dış politikadaki tehditler ve ekonomide bize özgü kırılganlıkların da etkisiyle Türk Lirası’nın hızlı değer kaybettiği, faiz ve enflasyonda yeni bir yüksek maliyet dengesine razı gelmek zorunda kaldığımız bir yıl yaşadık.” dedi.
“‘Bütün zorluklara karşın ülkenin üretim ve finansman kapasitesinin ayakta olduğunu görmek, gelecek adına umut verici. 2021 yılının, telafi yılı olmasını ümit ediyoruz. Şirketlerimizin bu dönemde üretim ve finansman başta olmak üzere kaslarını güçlendirmeye ihtiyacı var.’
İnşallah hukuktan yatırım ortamının iyileştirilmesine kadar ihtiyaç duyduğumuz tüm alanlarda bir reform dönemi yaşayabiliriz. Kıymetli dostlar, Hem misafirimize daha fazla zaman tanımak, hem de odamız bütçesini hakkıyla görüşmek için konuşmamı burada sonlandırıyorum. 2021 yılının hepimize hayırlar getirmesini diliyor ve müsaadenizle gündeme geçiyorum.” diyerek Meclis açılış konuşmasını tamamladı.
Aralık ayı Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Başkanım, Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Sayın Kahraman Turcan Bey, Değerli Meclis Üyeleri, hiç unutamayacağımız bir yıl olan 2020’nin son Meclis toplantısında sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygı ile selamlıyorum. İki hafta sonra uğurlayacağımız bu yılda farklı tecrübeler edindik. En önemli tecrübemiz de sağlık olmadan hiçbir şeyin sürdürülebilir olmadığını eminim ki hiç unutmamak üzere akıllarımıza kazımak oldu. En kısa zamanda salgının sona ermesi ve kısıtlamaların kalkması, gerçek anlamda normalleşmeye geçmemiz temennisi ile kısaca son bir ay çalışmalarımız hakkında bilgi vermek ve güncel gelişmeler hakkında fikirlerimi aktarmak istiyorum.
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren Yönetim Kurulu Üyelerimiz Özgür-Akın ve Semih Bey’ler Çanakkale Valimizi ziyaret ederek sektörün sıkıntılarını dile getirdiler.
TOBB koordinatörlüğünde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile video konferans ile gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurasına katıldım. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasından, kira desteği, kamu alacaklarının yapılandırılması, e-haciz işlemlerinin blokesinin borç miktarı kadar yapılması, kredilerin faizsiz ötelenmesi, yeni destek paketlerine kadar sürekli TOBB’ne ilettiğimiz konuların hepsi tartışıldı. Kısmen de olsa Devletimiz bu sorunlara çözüm getirmeye çalışıyor.
“Bu mücadele sadece devletimizin mücadelesi değil arkadaşlar. Tedbirlere uyulmadıkça sağlık sistemimiz zorlanıyor, kısıtlamalar artıyor. Bu da önemli ölçekte esnafımızı olumsuz etkiliyor. Bu vesile ile bu dönemde insanüstü performans sergileyen ve fedakarlık yapan doktorlarımıza, sağlık personellerimize ve konu ile ilgili tüm personele huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Bizde ÇTSO olarak sizlerin de desteği ile bu konuya duyarsız kalmadık. Bildiğiniz gibi salgının baş gösterdiği ilk günlerde Sayın Valimizin önderliğinde yardıma muhtaç vatandaşlarımıza gıda kolisi dağıtımını gerçekleştirmiştik. Son dönemde de salgının yayılım hızının artması ve ilimizde yoğun bakım ünitelerinin yoğunlaşmasından dolayı pandemi hastanesi Başhekimi Sn. Prof. Dr. Muammer Karaayvaz Bey ile irtibata geçerek ilimiz pandemi hastanesindeki ilgili yoğun bakım yatak sayısını 41 adetten 51 adete çıkarmak için çeşitli özelliklerde 16 adet solunum cihazı alımı için çalışma başlatık. ÇTSO, Çanakkale Belediyesi, Ticaret Borsası, Çanakkale Müteahhitler Birliği, ÇASİAD ile birlikte bu alım gerçekleşmiştir. Bu alım miktarının yaklaşık %60’ı sizlerin de desteği ile ÇTSO olarak tarafımızca karşılanmıştır. Bu arada bu alımın sayısal olarak aynı bütçe ile daha fazla (neredeyse 2 kat) cihaz almamıza vesile olan Yönetim Kurulu Üyemiz Berkin Karaca’ya huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.
Gerek yardım kolisi gerekse bu cihaz alımlarıyla 2020 yılı gider bütçemizin %10’unu salgın ile mücadeleye ayırdık ve şahsım olarak bu konuda huzurluyum ve siz değerli meclis üyelerinin destekleri için teşekkür ederim.
19 Kasım’da Kadın Girişimciler Gününü kutladık.
Odamızın koordinatörlüğünde, Üniversitemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bayramiç Ziraat Odası ortaklığında Avrupa Birliği İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı çerçevesinde bir proje hazırladık ve Bakanlığa sunduk. Projede hedefimiz küresel sorumluluğumuz olan iklim değişimine uyum süreçlerinde ilimizde yeni politikalarla
beraber adaptasyon sürecini hızlandırmak, ve doğal kaynaklarımızı en efektif şekilde kullanmak üzere yeni modeller gerçekleştirmektir. Projemizin desteklenmesi halinde Bayramiç İlçemizde pilot uygulamalar gerçekleştireceğiz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın Kale Ar-Ge tesislerini ziyaret etmesinden, savunma sanayiinde Kale Gurubunun başarılarından övgü ile bahsetmesinden gurur duyduk. Kale Grubu Çanakkale’mizin göğsünü bir kez daha kabarttı. Başta Osman Başkanımız olmak üzere Kale Grubunu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Bir olumlu ve moral veren gelişme de Ezine Gıda İhtisas OSB için yatırımcıların Odamızı ziyaret etmeleri oldu. Salça fabrikası kurmak isteyen yatırımcılar görüşmemizden sonra talep edecekleri alanın miktarını da arttırdılar.
Akut Arama Kurtarma Derneği Çanakkale Temsilciliğinin ziyaretleri oldu. Gönüllü çalışan bu ekiplerin kıymetini afetlerde daha da çok anlıyoruz. Yakınlarda yaşadığımız İzmir depreminde bunu bir kere daha anladık. Bu arada İzmir’de hasar gören okullara Kale Grubu’nun malzeme hibesi gerçekleştireceğini duydum.
ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcısı Odamızı ziyaret ederek bir projeleri hakkında bilgi verdiler.
GMKA Yönetim Kurulu toplantımızı online gerçekleştirdik.
Ülkemizin üçüncü çeyreğini kapsayan ve pandemi sürecinde gerçekleştirilen 6,7’lik büyüme rakamı, ihracatımızın 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,6 artarak 17 milyar 329 milyon dolar olarak gerçekleşmesi, sanayi üretiminin ilk 9 aylık verilere bakıldığında 8,1 artış göstermesi 2021 yılına umutla bakmamızı sağlıyor. Bu süreç bizlere sağlıktan sonra da en önemli unsurun üretmek olduğunu da göstermiştir.
Son bir ayda İlimizde de vakaların artması ve Ülke genelinde alınan tedbirler ile birlikte Oda mesai saatlerimizi 10.00 – 16.00 olarak düzenledik. Devletimizin aldığı tüm tedbirleri destekliyor ve bir an önce normal hayata dönmemiz için en önemli koşulun bu tedbirlere uymak olduğunu sürekli olarak üyelerimiz ile paylaşıyoruz.
Şekerbank ile üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacı ile bir protokol imzaladık.
Yeni İŞKUR İl Müdürümüz Odamızı ziyaret etti ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili organ üyelerimize yönelik bir webinar düzenledik. Yeni İşkur Müdürümüz Mehmet Uğur Bey’e başarılar diliyorum. Zaten tanıdığımız bildiğimiz bir arkadaşımız. Eski Müdürümüz Ali Çalışkan Bey’e teşekkür ediyorum.
TSE tarafından gerçekleştirilen ISO 9001-2015 gözetim tetkikimizi başarı ile tamamladık. TSE Covid 19 Güvenli Hizmet Belgesi almak için de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve TOBB arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilecek olan Tedarik Zinciri Finansman Programı lansmanına katıldım. Hemen akabinde de bugün aramızda bulunan Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Bey ve Çanakkale Şube Yöneticilerinin katılımı ile Odamızda protokol imzaladık ve bugünde Kahraman Bey’den ricam üzerine Meclis toplantımız da bilgilendirme sunumunu yapacaklar. Bu projenin ticareti canlandıracağına, ivme kazandıracağına inanıyorum ve şimdiden programın iş alemine hayırlı olmasını diliyorum.
12-18 Aralık 2020 tarihlerinde kutlanan “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası”na pandemi sürecinde daha fazla dikkat çekmek istiyorum. Bir musibet bin nasihattan iyidir misali bu virüs musibeti tüm tüketim alışkanlıklarımızı daha iyi gözden geçirmemize vesile oldu. Yerli üretimin önemini, israftan kaçmamız gerektiğini bizlere hatırlattı.
Sayın Meclis Üyeleri, sözü uzatmak istemiyorum. Aralık ayı aynı zamanda bütçe ayı. Aralık ayı ilk Yönetim toplantımızda 2021 Bütçemizi hazırladık ve Meclis Başkanımıza sunduk. Kendisi de Hesap İnceleme Komisyonumuza havale etti, raporları bugün sunulacak.
Öncelikle şunu vurgulamak isterim ki; kamu kaynaklarını azami tasarruf ile hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerimizden taviz vermeden kullanmaya özen gösteriyoruz. Gelirlerimizi artırmak gibi bir çabamız yok, bütçemizi doğru ve verimli kullanmak gibi bir misyonumuz var. Pek çok odanın tarifesinin altında tuttuğumuz yeni tarifemizde pek çok odanın ciddi ücretler aldığı çok hizmetten ücret almıyoruz. Aidat tarifemize bu yıl zam yapmadık.
Değerli Meclis Üyeleri, gelişmeye açık, çok güçlü potansiyele sahip bir İlde yaşıyoruz. Bu potansiyeli ekonomimize kazandırmak için, taş üstüne taş koymak için biz 2021 yılında da elimizden geleni yapmak için çalışacağız. Çanakkale’mizi hak ettiği seviyeye getirmek için tek ihtiyacımız birlik ve beraberliktir. Bu vizyon ile baktığımızda aşılamayacak engel olmadığına ve Çanakkale’nin bir cazibe merkezi olacağına gönülden inanıyorum.
Bu duygu ve düşünceler ile 2021 yılının tüm üyelerimize önce sağlık, esenlik ile birlikte hayırlı kazançlar, bolluk bereket getirmesi dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek Yönetim Kurulu adına konuşmasını tamamladı.
Aralık ayı Meclis konuğu T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Yöneticisi Kahraman Turcan tarafından “Tedarik Zinciri Finansmanı”nın uygulama ve başvuru süreçleriyle ilgili Meclis üyelerimize bilgi verildi.
ÇTSO 2020 Yılı son olağan Meclis toplantısı açılış konuşmaları bilgilendirmelerin ardından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2020 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporunun Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunması ve 2020 Kasım ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. 2021 Yılı Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Tarifesi ile Hizmet Ücretleri Tarifesinin tetkik ve onayı yapılarak, Yönetim Kurulunun Bütçe aktarma talebi ile ilgili yazısı okunarak, 2021 Yılı Bütçe sunumu gerçekleştirildi ve 2021 yılı Bütçesi onaylandı.
Gündeme gelebilecek diğer konuların görüşülmesiyle 2020 yılının son olağan Meclis toplantısı tamamlandı.