Türkiye’de yapı sektörünün ilk Ar-Ge merkezini 1975 yılında kuran Kaleseramik, Avrupa Seramik Topluluğu’na (ECerS) katılan ilk ve tek Türk laboratuvarı oldu. Kaleseramik Ar-Ge Merkezi laboratuvarı, böylece ECER’S sistemindeki genç araştırmacılara, Avrupa Birliği Hibe Projeleri için laboratuvar hizmeti isteyen birimlere ve Avrupa Seramik Araştırma Grupları ile iş birliklerine açık olacak.
Sektördeki öncü rolünü güçlü Ar-Ge çalışmalarıyla destekleyen ve 1975 yılında yapı sektörünün ilk Ar-Ge merkezini kuran Kaleseramik, Avrupa Seramik Topluluğu (ECerS) laboratuvar rehberine katılan ilk ve tek Türk laboratuvarı oldu.
Bu rehber, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Danimarka, Fransa, Gürcistan, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Rusya, İspanya ve İngiltere'de bulunan 130'dan fazla araştırma ekibi, laboratuvar, teknoloji merkezi ve üniversiteden oluşmaktadır. ECerS dizini, seramik alanında; araştırma, test veya analiz yapmak için Avrupa'da kaliteli laboratuvarlar bulmak isteyen Seramik Endüstrisi, Araştırma Merkezleri ve Üniversitelerden profesyoneller için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Platform sayesinde, malzeme karakterizasyonu, prototip üretimi, performans testi, teknik danışmanlık gibi seramiğin farklı yönlerinde uzmanlaşmış çok sayıda laboratuvar ile araştırmacı, girişimci veya öğrenci aynı çatı altında buluşuyor.
Kaleseramik’in ‘Kale’si: Ar-Ge ve güçlü laboratuvar yapısı
Sektördeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler ışığında Kaleseramik Ar-Ge Merkezi, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odağıyla; atıkların önlenmesi, ham maddeden son ürüne malzeme ve süreç iyileştirmeleri, sektöre yön verecek inovatif ürünlerin tasarımı ve geliştirilmesi gibi birçok proje yürütüyor.
Kaleseramik’in, Ar-Ge faaliyetlerindeki başarısının temelini ise güçlü laboratuvar altyapısı oluşturuyor. Laboratuvarlar, ham madde, malzeme, su/atık su ve nihai ürünlerin fiziksel, mineralojik ve kimyasal analizlerini gerçekleştiriyor.
2023 yılında 36.268 test/analiz yapılarak, bu süreçte dış müşterilerden de 0,87 milyon TL gelir elde edilirken, ayrıca her yıl, Ar-Ge merkezindeki cihaz altyapısını güçlendirmek için yatırım yapılmaktadır.
2023 yılında laboratuvar altyapısına, geri mühendislik, elektron mikroskobu, mukavemet cihazı ve karbon kükürt tayin cihazı gibi ekipmanlar eklenerek, merkez daha da güçlü hale getirildi. 1 Haziran 2023’te Kalemaden Semedeli ve Masse Laboratuvarları Ar-Ge Merkezi Laboratuvarları birleştirilerek, daha etkin cihaz ve iş gücü kullanımına başlandı. Analiz teslim süresi de 0,83 güne düşürüldü. Laboratuvar, bilimsel temellere dayalı, önyargısız, hatasız, profesyonel ve standartlara uygun bir çalışma metodunu benimsiyor ve 600 farklı test/analiz metoduyla hizmet veriyor.
Laboratuvar, 2019’dan beri TÜRKAK tarafından belgelendirilmiş 996 Deney Laboratuvarları arasında yer alıyor. Ayrıca, kimyasal analiz, atık su ve seramik nihai ürünleri ana başlıklarında 32 test/analiz akreditasyonunu kapsayan TS EN ISO 17025 Laboratuvar Yeterlilik Belgesi için ikinci çevrim başlatıldı. Aynı şekilde geçen yıl 9 yeni test/ deney içeren kapsam genişletme başvurusu da yapıldı. Bu deneyler arasında ise lazer metodu ile tane boyu analizi, XRD ile kalitatif ve kantitatif mineral analizi, %C ve %S tayini ve Seramik Sağlık Gereçleri nihai ürün testleri bulunuyor. XRD ile kantitatif analiz, Türkiye’de ilk belgelenecek deneyler arasında yer alıyor.