Yücel; "TÜMAD, çok şeffaf bir şirket"

TAKİP ET

Lapseki ilçesine bağlı Şahinli köyünde bulunan TÜMAD Madenciliğe ait 'Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi' ruhsatı için hazırlanan ÇED tanıtım dosyası nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kamu kurum yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, proje kapsamındaki köy sakinleri ve TÜMAD Madencilik yetkililerinin katıldığı toplantıda, TÜMAD Madencilik yetkilileri projeye ilişkin teknik, sosyal, idari, çevresel süreçlerle ilgili yaptığı hazırlıklar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Katılımcıların sorularının da yanıtlandığı ve proje ile ilgili en ince detaya kadar bilginin verildiği toplantıda konuşan TÜMAD Madencilik Genel Müdürü Hasan Yücel, tesisin dünyanın en iyi standartlarına sahip bir tesis olduğunu belirterek; “Bu tesisin hemen hemen 2017’de inşaatı tamamlandı. Yaklaşık 4 yıldır Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sunuyor. Dünyanın en iyi standartlarına sahip bir tesis” dedi.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü heyetinin de bulunduğu toplantıda projeye muhalif grupların iddia ve eleştirilerini tek tek yanıtlayan TÜMAD Madencilik Genel Müdürü Hasan Yücel, şirket olarak çok şeffaf bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Projeye destek verdiler
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şahinli Köyü Muhtarı Ahmet Efeoğlu ise; “TÜMAD bize madenciliğin, tarım ve hayvancılıkla birlikte yürütülebildiğini başarılı bir şekilde gösterdi. Biz yeni projenin bu şekilde başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.  Şahinli köyü halkı da söz alarak hem tarımı hem hayvancılığı hem de madenciliği aynı anda gönül rahatlığıyla yapabildiklerini dile getirerek projeye desteklerini gösterdiler.
Yücel; “TÜMAD, çok şeffaf bir şirket”
TÜMAD’ın çok şeffaf bir şirket olduğuna dikkat çeken TÜMAD Madencilik Genel Müdürü Hasan Yücel, “Öncelikle katılımcılara çok teşekkür etmek istiyorum. Birkaç soru muallakta kaldı. TÜMAD, çok şeffaf bir şirket. Her şeyi çok net ve açık bir şekilde anlatan bir şirket. Bu tesisin hemen hemen 2017’de inşaatı tamamlandı. Yaklaşık 4 yıldır Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sunuyor. Dünyanın en iyi standartlarına sahip bir tesis. Niye dünyanın en iyi standartlarına sahip bir tesis? Bakın, tesiste uluslar arası standartlara göre, atığa atılan siyanür Avrupa’da, Amerika’da 50 ppm, bizim mevzuatımızda 10 ppm, Lapseki altın madeninde 0.2 ppm. İçme suyunda bulunan standartlara yakın biz atığa deşarj yapıyoruz. İşin başka bir boyutu, atıkta su yok. Sıvı atık barajı yok. Sıvı atık standartlarına göre yapılmış bir kuru atık barajıdır” diye konuştu.
“Tarımın, madenin, rehabilitasyonun, hepsinin iç içe yürüdüğü bir sistem var”
“Biz bu projeye başlarken, bütün taahhütlerimiz uluslar arası standartlarda raporlanmakta ve denetlenmektedir. Hem bizim mevzuatımızdaki standartlara göre denetlenmekte hem de uluslar arası standartlara göre denetlenmekte ve raporlanmaktadır” diyen Yücel; “İzlemeler de aynı ölçüde devam etmektedir. Şuan bu tesiste 700 kişi çalışıyor. Mesela bizim tesisimizde asgari ücret yok. Asgari ücretin çok çok üzerinde bir gelir kaynakları var. Burada tarımın, madenin, rehabilitasyonun, hepsinin iç içe yürüdüğü bir sistem var, bunu yaşıyoruz. Bunu anlatmamıza bile gerek yok. Bu konuda da herkese açığız. Çevre örgütlerine de açığız. Lütfen gelsinler, tesisleri günlerce kendilerine anlatalım. Sunumlarımızı yapalım” şeklinde konuştu.
“Bu tesisin kapasitesi artmıyor”
Yücel şu şekilde konuştu; “Projenin Yenice köyü tarım alanları ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. İleriye dönük de o tarım alanlarında bir faaliyette bulunmayacağımızı da ben net olarak taahhüt ediyorum. Bunu çok net söylüyorum. Ben 10 yıldır burada ne taahhüt ettiysem hepsini bir bir yerine getirdim. Her şeye açığız. Su kaynakları ile ilgili bir diğer konuya da değinelim. Bu tesisin kapasitesi artmıyor. Tesisin 1.2 milyon ton kapasitesi var. Bu tesis yine standartlar gereği suyu atıkta bırakmadığı için aynı suyu geri kullanmıyor. Yani normalde böyle bir tesiste 20 litre/saniye su kullanılacakken 8 litre/saniye su kullanılmakta. Yeni bir suya ihtiyacımız yok. Sadece bir tane köyün kullandığı su kaynağı kadar su kullanıyoruz. Bunda da zaten eski kullandığımız hatlar kullanılacak.”
“Yeni su kaynakları bulduk, bulmaya da yine hazırız”
Yücel, açıklamalarının son bölümünde, “Bir başka taahhüdümüz daha var. Eğer bu köylerde su kaynakları ile ilgili bir problem varsa, mesela Şahinli köyünün bir su kaynağı vardı. Ama o su kaynağının içilemediğini, zehirli olduğunu biz tespit ettik. Size de taahhüt ettik, yeni su kaynakları bulduk. Bulmaya da yine hazırız. Yeter ki bizlere alanlar gösterilsin, hedefler gösterilsin. Biz bunları mutlaka yapacağız” ifadelerini kullandı.  Genel Müdür Hasan Yücel’in açıklamaları,  toplantıya katılım sağlayan köy halkı tarafından alkışlarla destek gördü.