Yaralı şah kartal tedavi edilip doğaya bırakıldı

TAKİP ET

Nesli tükenme tehlikesi altında olması nedeniyle kırmızı listede bulunan Şah Kartal, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yaralı halde bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi edilen kartal ve beraberindeki 2 şahin, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu'nun da katılımıyla doğaya bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale İl Şube Müdürlüğü ekipleri, Geliboluda uzun süredir gözlemledikleri, IUCN Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği kriterlerine göre nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kırmızı listedeki türlerden şah kartal yavrularından birisini, yuvadan ayrıldıktan sonra bitkin halde buldu. Ekipler tarafından bulunduğu yerden alınan şah kartal ve yine aynı bölgede yaralı olarak bulunan 2 şahin tedavi edildi. İyileştirilen kuşlar, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürvekili Ozan Hacıalioğlu tarafından doğaya salındı.

Yaralı olarak bulunan kuşlar hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürvekili Ozan Hacıalioğlu; "Şahin ve Kızıl Şahinin kanatlarında çarpmaya bağlı yaralanmalar vardı ve tedavileri yapılarak yaraları kapandı. Şah Kartal, IUCN Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği kriterlerine göre nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kırmızı listedeki türlerimizden birisidir. Müdürlüğümüzce, Biyolojik Çeşitlilik İzlemeleri kapsamında yıl boyunca izlemesini yaptığımız ve yuvası Gelibolu ilçemizde olan bir adet Şah Kartal yuvası bulunmaktadır. Bu yılki yaptığımız kontrollerde bu yuvada 2 adet yavru birey tespit ettik. Kurban Bayramı öncesi büyüyüp yetişkin hale gelen bu 2 yavru kartal yuvadan uçtular ancak 10 gün sonra bu Şah Kartal yine Gelibolu ilçemizde bitkin bir halde bulunarak Müdürlüğümüzce tedaviye alındı. Bakım ve Beslenmesi 15 gündür devam eden Kartalımızın iç dış parazit tedavileri de yapıldı ve uçuş eğitimleri tamamlandı. Bu güzide yırtıcı kuşlarımızı, Gelibolu ilçesi Evreşe Beldesinde bulunan Kavak Deltasında tekrar doğal ortamla buluşturduk" dedi.

Çanakkalenin tarihinin yanı sıra eşsiz doğal güzellikleriyle bir marka şehir olduğunu söyleyen AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, "Çanakkale çok özel bir coğrafya. Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı, bizim için çok özel topraklar. Ancak sadece tarihimizle değil, doğamızla ve farklı alanlarımızla da marka şehiriz. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turanla birlikte Çanakkale markasını  daha da ileriye taşımanın çalışmalarını hiç ara vermeden sürdürüyoruz. Ezine bölgemizde pembe göl, Biga bölgemizde Nilüfer Göleti, bugün de Gelibolu Kavak deltası, kuşların göç yolundaki çok önemli bölgelerden bir tanesi. 232 yabani kuş çeşidi, göç yolundayken burada konaklama yapıyorlar. Kuş gözlemcilerimiz gelip onları görüyorlar, izliyorlar. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün yaban hayvanları ile ilgili çalışması için buradayız. 1 kızıl şahin, 1 şahin bir de ŞahKartal, nadir bulunan ve korunma altında olan bir tür. Yaralı halde bulundular, yetkililerimiz tedavilerini gerçekleştirdi. Ve bugün onları tabiatla buluşturduk. Emeği geçen herkese, Bakanlığımız başta olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerimize, ormancılarımıza, veterinerlerimize, kuş gözlemcilerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Çanakkale AK Parti Jülide İskenderoğlu