Unutkanlığı unutturan doğal besinler

TAKİP ET

Zamanla gelişen beyin hasarını önlemede ve bilişsel fonksiyonları korumadaki üstünlüğüyle bilinen 'MIND' diyetine dahil olan bazı besinleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör sıraladı.

2020 yılında en iyi diyetler arasına giren “MIND” Diyeti nörodejeneratif hastalık oluşumunu önleyerek Alzheimer ve beraberinde gelişen unutkanlığı azaltıyor. DASH ve Akdeniz diyetinin bir araya gelmesiyle oluşan “MIND” diyeti, zamanla gelişen beyin hasarını önlemede ve bilişsel fonksiyonları korumadaki üstünlüğüyle biliniyor. “MIND” diyetinde yer alan unutkanlığı azaltan bazı besinleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör sıraladı.
Tam tahıllı besinler
Beyin hücrelerinin enerji ihtiyacının karşılanmasında B grubu vitaminler gereklidir. Tam buğday, karabuğday, çavdar, bulgur, yulaf ve kurubaklagiller B vitaminlerinden zengindir.
Yeşil sebzeler
Beyin oksidasyonunu engelleyen ve nörotransmitter oluşumunu destekleyen demir içeriği yüksek olan besinler koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Ispanak, kale, karalahana, roka, pancar yaprakları, turp otu, marul, maydanoz, tere ve brokoli gibi besinler her gün sofralarımızda yer almalıdır. Ayrıca karoten içeriğiyle ön plana çıkan havuç, balkabağı gibi yiyecekler ve likopen içeriğinden zengin domates, beyin sağlığı için faydalı besinlerdir.
Renkli meyveler 
Yüksek antioksidan içeriğiyle beyin hücrelerinin sağlıklı yaşlanmasını sağlayan C vitamini, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve limon gibi sarı-turuncu meyvelerde bolca bulunur. Ayrıca polifenol ve resveratrol içeriğinden zengin kırmızı-mor orman meyveler de Alzheimerı önleyici etki gösterir. Yapılan çalışmalarda, MIND Diyetinde, haftada en az iki porsiyon yaban mersini, böğürtlen, ahududu gibi kırmızı-mor orman meyvelerinin tüketimi önerilmektedir.
Yağlı tohumlar 
Bilişsel fonksiyonların devamlılığını sağlayan en önemli bileşenlerden biri selenyumdur. Besinlerin selenyum içeriğinin, yetiştiği topraktaki selenyum miktarına göre değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda selenyum miktarı ve biyoyararlanımı en yüksek olan besinin brezilya fındığı olduğu ve brezilya fındığı tüketiminin plazma selenyum seviyesini artırarak unutkanlığa karşı koruyucu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kaju fıstığı ve ay çekirdeği de selenyumdan zengindir.
Yumurta
B12, çinko ve proteinden zengin olan yumurta özellikle beyin hücrelerinde hasara sebep olan yüksek homosistein düzeyinin azaltılmasında rol oynayarak demansı önler. 
Balık
Özellikle soğuk su balıklarında ve deniz ürünlerinde çokça bulunan omega-3 yağ asitlerinin Alzheimer ve demans riskini düşürdüğü belirlenmiştir. Haftada en az 1 kez balık ya da deniz ürünleri tüketilmelidir.
Probiyotikler
Yaşlanmayla azalan bağırsak mikrobiyotasındaki çeşitlilik nörolojik hastalıklara ve hücre hasarına sebep olur. Bu sebeple yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, turşu, boza, tarhana, şalgam suyu, hardaliye gibi fermente besinler tüketilmeli ve disbiyoz durumunda gerekli probiyotik takviyeler alınmalıdır.
Yeşil çay
Yeşil çayda bulunan polifenollerden “epigallo kateşin gallatın” yüksek antioksidan aktivitesi sayesinde sinir sistemini koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda günde 500 ml ve daha fazla yeşil çay tüketenlerde demans gelişme riski daha düşük bulunmuştur.
Arı ürünleri
Yüksek antioksidan, antikanser, antiinflamatuar ve antioksidan etkisi olan arı ürünlerinin terapötik(tedavi edici) etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda apitoksinin(arı zehri) içerdiği aktif moleküller sayesinde Alzheimer’da olumlu yanıtlar oluşturduğu belirlenmiştir.
Tüm bu besinleri beslenme planınıza eklerken Alüminyum alımına da dikkat etmek gerekir. Yüksek alüminyum alımı nöropatiyi artırarak Alzheimera sebep olabilir. Deforme olmuş alüminyum tencere ya da kaplar, folyo ve içme suyu alüminyum bulundurur.
 

çanakkale bursa medicana mınd hande güngör