Ülkelerin korona aşısına yaklaşımı

TAKİP ET

Uluslararası bir araştırma şirketi, korona aşısına karşı olumlu yaklaşımı ölçmek için anket düzenledi. Çeşitli ülkelerden ankete katılan katılımcıların çoğu, aşıya karşı olumlu görüş bildirdi.

Koronavirüs vakalarının hızla arttığı bu günlerde tüm dünyada gözler, aşı çalışmalarına çevrildi. On binlerce denek üzerinde devam eden çalışmalar sonrası şirketler, ürettikleri aşıları piyasaya sürmeye başladı.
Aşının bulunması sonrası ise olmalı mı? Olmamalı mı? tartışmaları da alevlendi.
Ipsos Global Advisor Enstitüsü'nün yaptırdığı uluslararası anket, çeşitli ülkelerde vatandaşların koronavirüs aşısı olmak isteyip istemediklerini mercek altına aldı.
Anket kapsamında 17-20 Aralık arasında 15 ülkede 13 bin 500 kişiyle görüşüldü.

Aşıya yaptırmaya olumlu bakanların oranı şu şekilde;
Çinlilerin %80'i
Amerikalıların %69'u
Almanların %65'i
Japonların %60'ı
İtalyan ve İspanyolların %62'si
İngilizlerin %77'si
Rusların %43'ü
Brezilyalıların %78'i
Fransızların %40'ı
Güney Afrika %53

Neden aşı yaptırmak istemiyorlar
Anket sonuçlarına göre, aşı olmaya sıcak bakılmamasının en önemli nedeni, olası yan etkilerden duyulan endişe. İkinci nedenin ise aşının etkili olup olmadığına ilişkin şüpheler olduğu tespit edildi. Üçüncü bir neden olarak katılımcılar, hastalığın tehdidi altında bulunmadıklarına ilişkin düşüncelerini dile getirdi.
Dördüncü neden olarak ise, genel aşı karşıtlığı kaydedildi. Aşı karşıtlığı yanıtı, en çok Fransa, Rusya ve Güney Afrika'da ifade edildi.

Türkiye'de aşıya olum yaklışım yüzde 52
Optimar Araştırma da, konu ile ilgili Türkiye'nin nabzını tuttu.
2253 kişi ile 3-9 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen ankette Katılımcıların %52,4'ü aşı olmaya olumlu bakarken %39,2'si uzun dönem etkilerini görmeden olmayacağını ve %8,4'ü aşıya karşı olduğunu ifade etti.

koronavirüs aşı koronavirüs aşısı aşıya yaklaşım covid-19 görüş anket anket sonucu uluslararası 12 ülke