Turan; "Mehmet Çavuş'u asla unutmayacağız"

TAKİP ET

Çanakkale Savaşları sırasında 'Seddülbahir kahramanı' olarak adından söz ettiren Bigalı Mehmet Çavuş, vefatının 60'ıncı yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Biga ilçesine bağlı Bahçeli Köyünde düzenlenen anma töreninde, Çanakkale Savaşlarının kahramanlarından biri olan Mehmet Çavuş, 60. ölüm yıl dönümünde anıldı. Çanakkale Savaşları kahramanı Mehmet Çavuş'u anma törenine İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Şadan Doğan, siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi derneklerinin temsilcileri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Köy camiinde okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Bigalı Mehmet Çavuş kabri başında okunan dualarla anıldı. Törende konuşan Bülent Turan; "Bugün, Bigalı Mehmet Çavuş'u anmak ve onun hatırasını yaşatmak üzere bir araya geldik. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıklarla Türk milletinin gurur kaynaklarından biri olan Mehmet Çavuş'u asla unutmayacağız. Onun aziz hatırası, milletimizin kalbinde daima yaşayacak. Mehmet Çavuş'un Seddülbahir'de savunduğu sadece vatan toprağı değil, Mehmet Çavuş, o savunmayı yaparken aynı şekilde bir milletin kimliğini, değerlerini, imanını savunuyor ve bugünler getiriyor" dedi.

"Vatan toprağını savunmanın çok ötesinde bir milli diğeri bir cumhuriyeti savunmanın, ayağa kaldırmanın hatırasını yaşıyoruz” diyen Turan; “Bizler inancın gücüyle neler olabileceğini tüm dünyaya gösteren çok kıymetli bir tarih hatırası için buradayız. O insanlar vatan toprağını savunurken aynı zamanda bu coğrafyada, bu topraklarda bir kimliği savundular. Mazlumun derdini, yeni dünyada Türk'ün gücünü, bu anlayışın topraklardaki hatırasını savundular. Sadece bir savaş değil, çok öte işler yaptılar." şeklinde konuştu.

Teknolojik gelişimin çok hızlı ilerlediğine işaret eden Turan, şöyle devam etti: "Son dönemde İHA'larımız, SİHA'larımız, zırhlarımız, hepsi dünyanın gıpta ile baktığı işler. Savunma sanayindeki atılımımız baş göz üstüne. Ancak Mehmet Çavuş bize şunu söylüyor, ne kadar teknolojik imkan olsa olsun bir kürek ve bir yürek dünyayı değiştirir diyor. O yüzden teknolojik gelişimin yanında imanın, tarihin, toprağın hakkını veren bu anlayışın büyümesi en büyük görevimiz diye düşünüyorum. Yollar köprüler yaparız, yapıyoruz. Ama en kıymetli işimiz bu hatıralarımızı yeni nesillere aktarmak olması lazım. Mehmet Çavuş dediğimiz bin yıllarca önceki bir hikayemiz değil. Daha torunlar aramızda. Dünkü savaşlar bunlar. 100 sene önce bu topraklarda cumhuriyetimizin kurulması, çalışmaları yapılırken ödenen bedellerin en somut karşılığı bu hatıralar. Afaki, uzak, hikaye değil bunlar. Daha dün yaşandı. Torunları, oğulları buralarda bu insanların. O yüzden bu hatıraların yeni nesillere, gençlere aktarılması en büyük görevimiz olması lazım."

Bülent Turan, Bigalı Mehmet Çavuş isminin, "Mehmetçik" ifadesine de kapı açtığını hatırlattı. Bu hatıranın çok özel olduğunu kaydeden Turan, "Ordumuza, askerimize bu millet Mehmetçik der. İlk kullanımını da Osmanlı'nın son dönem kayıtlarında görüyoruz. Enver Paşa'nın aynı şekilde Mehmet Çavuş'a verdiği nişandan biliyoruz. Mehmet Çavuş'u ithafen Mehmetçik denerek bu hatıra başladı bilinir bu topraklarda. Yani askerimize verilen sıfatın isim babasıdır Mehmetçik aynı zamanda, Mehmet Çavuş aynı zamanda. O yüzden çok kıymetli bir hatayla baş başayız. Düşman karabalık ama yılgınlık yok. Silah tutuklu yapıyor ama korkmak yok. Ne yaparsa üzerine yürüyüp, tüfek parçalandığında kürekle savaşa devam eden, yüreğiyle savaşa devam eden bir anlayışla Türkiye'nin kaderini, bu toprakların kaderini değiştiriyorlar. Ufak bir zafiyet olsa orada yenilgi var. Ufak bir zafiyet olsa esaret var, zulüm var. Ama asla ona izin vermiyorlar. O yüzden cumhuriyetimizin ön sözü de o topraklara yazılıyor. Yazanlar da bu kahramanlar. O yüzden tüm kahramanlarımıza sahip çıkacağız." dedi.

"Mehmet Çavuş'un Seddülbahir'de savunduğu sadece vatan toprağı değil" diyen Turan, "Mehmet Çavuş, o savunmayı yaparken aynı şekilde bir milletin kimliğini, değerlerini, imanını savunuyor ve bugünler getiriyor. Bu cumhuriyet, bu kıymetli topraklarda rastgele kurulmadı. Anafartalar'da başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok büyüğümüzün hatırası hikayesi oldu. Yahya Çavuş'un, Seyit Onbaşı'nın hepsinin toplamında, Mehmet Çavuş'un hepsinin toplamında çok kıymetli bir emaneti var. Bu emaneti ileriye taşımak hepimizin görevi. O kimliği savunmak zorundayız. O kimliği diri tutmak zorundayız. Dün vardı canım, bugün başka şeyler var demeyeceğiz. Ayağımızın bir noktası tam bu milli değerler üzerinde olacak. diğerini açabilir miyiz? Mevlana'nın metaforu var ya pergel örneği. Pergeli diyor sağlam sapla, sonra açabildiğin kadar aç diyor. Biz de Mehmet Çavuş'un aldığımız hatırayla beraber bu topraklarda bu milli kimliğe bu ruha öyle bir sahip olacağız ki diğer tarafı açılır da açılsın, büyüyelim, yürüyelim Genişleyelim Ama merkezimizin Çanakkale ruhu olması lazım. O ruhta Kürt var, Türk var, Laz var Alevi var, Sünni var, Genç var, Yaşlı var Ama Bir milletin ayak atması var Omuz omuza ayak atması var. Yedi düvele karşı Anafartalar'da, Çanakkale'de Atatürk, Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı, Bigalı Mehmet Çavuş savaşırken bize toprak kadar bir emanet verdiler. O emanet bizim sırtımıza hep beraber taşımaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Her türlü borç ödenir ama şehidin gazinin bir damla kanına olan borcumuzu ödeyemeyiz. 365 gün çalışıyoruz. Her borcu öderiz ama o şehitlerimizin gazilerimizin asla hakkını ödeyemeyiz. Onlar bize bir vatan bıraktılar. O vatanı büyütmek bizim görevimiz." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Bülent Turan, Ankara'daki Çanakkaleliler Derneği tarafından hatırlanan ve İçişleri Bakanlığınca bastırılan "Bigalı Mehmet Çavuş" isimli kitabı Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer'e verdi.

Çanakkale Biga Bülent Turan Bigalı Mehmet Çavuş