Turan; "Gurur duymak sizi küçültmez"

TAKİP ET

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü eleştiren muhalefete, TBMM'de yaptığı konuşmayla tepki gösterdi. Turan; 'İftira atmayın, bir kez de Türkiye'nin yaptığı işle gurur duyun, gurur duymak sizi küçültmez' dedi.

TBMM’de yaptığı konuşmada 1915 Çanakkale Köprüsü’nün önemine değinen AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, köprü üzerinden hükümeti eleştiren muhalefete de tepki gösterdi. AK Parti olarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nü hizmete açtıkları için gurur duyduklarını belirten Turan; “Çanakkale’de herhangi bir köprü yapılmadı. Osmanlı arşivlerinde var. Sultan 2. Abdülhamit 140 sene önce özel projeler yapmış o köprü için. Orada köprü ihtiyacı had safhada ambulans geçemez dert, balıkçı geçemez dert, ihracatçı geçemez dert. Her lider söz verdi ama gururla söylüyorum hem AK Parti olarak hem Çanakkale olarak bu köprüyü yapmak bize nasip oldu. Bundan da büyük şeref duyuyorum. Köprümüz sembollerin köprüsü, iki ayak aralığı 2023 metre Cumhuriyetimizin 100. yılına atıfla yapılmış. Ayak yüksekliği 318 metre yani 18 Mart tarihine atıfla yapılmış. Kırmızı Beyaz Türk Bayrağı vurgusuyla ve tonları mimarisi o renkte. Devasa büyük bir yapıdan bahsediyorum. Kullanılan çelik teli dünyayı dört defa dolaşacak kadar büyük bir yapıdan bahsediyoruz. Japonya birinci asma köprüye sahip iken artık Türkiye en büyük asma köprüye sahip. Dünyanın en büyük köprüsü Çanakkale’de” dedi.
“İhale açık yapıldı”
1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden hükümeti eleştiren muhalefete de tepkisini dile getiren Turan; “Yok rant sağlandı yok şirkete kıyak geçildi. İhale açık yapıldı televizyonların önünde. 45 bin geçiş çok fazlaysa ihaleye siz girseydiniz 35 bin geçiş verseydiniz. 10 yıl uzunsa siz 5 yıl verseydiniz. Hiç araç geçmese devlet taksitle sıfır faizle köprü yapmış gibi bir hesap var size anlatayım bunu. 15 yıl süre vardı, 5 yıl da yapıldı, 10 yıl işletme süresi var. Bu köprünün eti kemiği Çanakkale’nin, Türkiye’nin olacak firmanın değil. Geçmediğimiz köprünün parasını niye ödüyoruz, ee bende Malatya’nın Kömürhan Köprüsü’nden geçmiyorum ama ben parasını veriyorum, her yatırımın parasını veriyoruz ne demek geçmeden” diye konuştu.
“Bir kez de Türkiye’nin yaptığı işle gurur duyun”
Turan konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “İnsanların işini, firmasını, mezhebine, siyasetine göre sınıflandırmayı ahlaki bulmuyorum. Dört tane firma ortak yaptı bu işi. İkisi Kore firması, birisi Limak Nihat Özdemir. 5 çeteden diyor arkadaşlar utanmadan söylüyorlar bunu çok ayıp bir şey bu. Ne çetesi, ne beşi. Dördüncü firma kim Yapı Merkezi Ersin Arıoğlu İstanbul CHP Vekili, arkadaşlar ayıp değil mi? Rant diyorsunuz dört taneden ikisi Koreli, birisi Limak, birisi CHP Vekili. İnsanları tanımadan bilmeden beşli çete, hangisi beşli çete, Bu Ülkede taş taş üstüne koyan kim varsa baş göz üstüne ama iftira atmayın, bir kez de Türkiye’nin yaptığı işle gurur duyun, gurur duymak sizi küçültmez.”
 

Çanakkale Bülent Turan TBMM 1915 Çanakkale Köprüsü