Turan'dan 6 Şubat mesajı

TAKİP ET

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan; 'Bir yıl önce Hatay'da gördüklerimi, hayatımın geri kalanında bir daha görür müyüm, o kadar büyük bir acıyla bir daha karşılaşır mıyım bilemiyorum. İnşallah bir daha tecrübe etmem" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan; “Bir yıl önce Hatay’da gördüklerimi, hayatımın geri kalanında bir daha görür müyüm, o kadar büyük bir acıyla bir daha karşılaşır mıyım bilemiyorum. İnşallah bir daha tecrübe etmem. Bildiğim tek şey var, o günden sonra benim için siyasetin de, millete hizmet etmenin de, hayatın da anlamı değişti, hayatın tarifi yeniden yazıldı. 6 Şubat Depremleri öylesine bir hadiseydi ki yıkılmayı da yaşadık, acıyı da, kurtuluşu da yaşadık; el ele vermeyi, yardım etmeyi, kalplerin birlikteliğini, bir olmanın gücünü, küllerinden dirilmeyi de yaşadık” dedi.

Geçen yıl 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü nedeniyle açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan; “6 Şubat sadece bir deprem değildi, başlı başına bir ikazdı. Bir “hatırlatma” değildi, gündemi ve geleceği yeniden yazmaydı, bize verilen bir ödevdi. O günden sonra “afetlere hazırlık”, “afet dirençli şehirler”, “kentsel dönüşüm” gibi kavramlar artık bizim “yapılması gerekenlerimiz” değil, “yapmaya mecbur olduklarımız”dır. Üzerinde tartışamayacağımız, erteleyemeyeceğimiz, hiçbir maddi hesapla esnetemeyeceğimiz ve bireyden belediyeye, sivil toplumdan bakanlıklara kadar toplumun tüm katmanlarının ortak ödevleridir. Sadece 11 ilde yaşanıp biten değil, gelecekte muhtemel bütün depremler için bize gösterilen net bir fotoğraftır” dedi.

“Yıkılmayan şehirler yapmak, afet yönetim anlayışımızın temeli olmalıdır”

“Afetin kapsadığı alanın ve etkilediği nüfusun büyüklüğü açısından baktığımızda afetzedelerimizi barındırmak, ihtiyaçlarını karşılamak, arama kurtarma çalışmaları, yıkılan binaları ve şehirleri yeniden yapmak konusunda yapılması gereken ne varsa yaptık, bir acizlik veya teslimiyet göstermedik ve devletin, sivil toplumun tüm imkânlarını organize bir şekilde afet bölgesinin emrine verdik” diyen Turan; “Ancak bunu sürekli yapmak üzere kurgulanmış bir afet yönetimi, sağlıklı bir politika değil. Yıkılmayan şehirler yapmak, afet yönetim anlayışımızın temeli olmalıdır. Bu sadece kamunun strateji belgeleriyle veya kanunlarla, mevzuat değişiklikleriyle değil, her vatandaşımızın desteğiyle, bu gerekliliğe inanmasıyla, sorumluluk mevkiindeki herkesin sorumluluğunu tam ve eksiksiz yerine getirmesiyle, denetim konusunda tavizsiz olmakla, ezcümle, istisnasız herkesin bu meseleye sahip çıkmasıyla mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

Turan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Rabbim bir daha hiç kimseye böyle acılar, böyle sınanmalar yaşatmasın. 6 Şubat’ı sadece analım, hatırlayalım, ders çıkaralım ama asla bir daha yaşamayalım. Bu vesileyle, bu büyük afette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz Milletimize başsağlığı, yaralılarına da acil şifalar diliyor; tüm bu süreçte emek veren, arama kurtarma çalışmalarından barınmaya, iaşeye kadar tüm ihtiyaçların karşılanmasında, kamu personellerimizden, kamu kurumlarımızdan sivil toplum kuruluşlarına, bireysel çabalarıyla kah bizzat giderek kah yardım göndererek afetzedelerimize, destek veren tüm vatandaşlarımıza, içimizi ısıtan pek çok görüntünün başrolündeki o güzel insanlara şükranlarımı sunuyorum.”

Bülent Turan 6 Şubat deprem İçişleri Bakanlığı Çanakkale