Turan; "Arıcılığın kıymetini bilelim"

TAKİP ET

Çanakkale'de arıcılık yapmak isteyenlere TÜMAD Madencilik, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından kurs verildi. Kursta özellikle kadın üreticiyi artırma hedeflendi. Kursu tamamlayanlara sertifikaları verildi.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde ki 3 köyde yaşayan 15 kadın 82 saat süren kursa tabi tutuldu. TÜMAD Madencilik’in İlçe Tarım Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında Dumanlı, Şahinli ve Kocabaşlar köyünde yaşayan kadınlara arıcılık eğitimi verildi. Kursta başarılı olan kadınlara AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan sertifikaları ile 2 adet arılarıyla birlikte kovan ve arıcılık ekipmanları verdi. Lapseki Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen törene AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ve çok sayıda davetli katıldı. Program saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan; “Çanakkale’mize büyük bir kimlik katan Troya-Assos tünellerimizi açtık. 7 km harika bir iş. Dağın altından büyük bir konforla 5 dakika da geçebiliyorsunuz. Şehrimize çok kıymet kattık” dedi.

Gelibolu ve Ayvacık’a müjde

Doğal gaz konusuna değinerek hem Gelibolu hem Ayvacık ilçesi için bir müjde veren Turan; “Devletimizin büyük ısrarıyla Çanakkale’mizin tüm ilçelerinde doğalgaz olsun diye çok gayret ettik. Lapseki öncelik yaptı, Biga, Çan bu konuda adımlar atmıştı. Şimdide verdiğimiz söz gereği Perşembe günü inşallah yeni yıl gelmeden demiştik, Gelibolu’muzda doğalgaz için tören yapacağız. Gelibolu’muza ilk doğalgazın yakılmasının törenini yapacağız. Ana hattın gelmesiyle evlere bağlantı yapılacak. Aynı şekilde Ayvacık’ta, Gelibolu’ya paralel haftaya tören ile beraber evlere doğalgaz süreci başlayacak. Karabiga gibi Geyikli gibi kıymet verdiğimiz beldelerimizin evlere bağlama süreci başlamıştı. Sonuç olarak Çanakkale güzel bir şehir, özel bir şehir, büyüyen kıymetli bir şehir. İstiyoruz ki her karışında hatıramız olsun” diye konuştu.

“Lapseki’miz köprüyle farklı bir kimliğe büründü”

Lapseki ilçesinin 1915 Çanakkale Köprüsü’yle farklı bir kimliğe büründüğünü kaydeden Turan; “Lapseki’miz Çanakkale’mizin özel ilçesi gelişen büyüyen incisi şehrimiz köprüsüyle farklı bir kimliğe büründü. Harika bir gelişim alanı haline gelmeye başladı. Lapseki Belediye Başkanımız, Lapseki Kaymakamımız ile birlikte büyük bir mesai ile tüm sorunları masaya yatırıp çözüm arıyoruz. Hastanemizin eksikleri vardı, Başhekimimiz ile konuştuk duyurmak isterim. Kulak burun boğaz, göz, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve ikinci çocuk doktorumuz göreve başladı geçen hafta. Lapseki ilçemizde branşında dört tane doktorumuzun göreve başlaması çok özel diye düşünüyorum. İnşallah yakın zamanda üroloji uzmanımızda göreve başlayacak” dedi.

“Pazaryerimiz ve Millet Bahçe’miz bitmek üzere”

Lapseki Kapalı Pazaryeri ve Millet Bahçesi’nin bitmek üzere olduğunu dile getiren Bülent Turan; “Aynı şekilde pazaryerimiz Lapseki’mize kıymet katacak demiştik bitme aşamasına geldi. 15 gün sonra olmadı, ocağın ortasında yine büyük bir gururla inşallah açılışını yapacağız. Bölgemizin en örnek en kıymetli pazaryerinin açılışını da yapacağız inşallah. Modern, güvenli, mescidi, lavabosu, çocuk bakım evi ile büyük alt yapısı olan bir tesis olacak. Millet Bahçe’miz bitme aşamasına geldi. Bölgemiz Suluca Çanakkale’ye doğru gelişiyor. Camii açığımız var, başkanımız çalıştı iki yer belirlendi. Maddi imkanlar planlandı ve inşallah yakın gelecekte o hat üzerinde iki farklı camiimize başlıyoruz. Yani şehrimizin derdi bizim derdimiz” ifadelerini kullandı.

“Biga’ya sera OSB kuruyoruz”

Biga ilçesinde sera OSB kurulacağının altını çizen Turan; “Biga Belediyemizin büyük gayretiyle başlıyoruz, Biga’nın sera OSB’sini kuruyoruz. Yani Biga, Ezine, Lapseki, Bayramiç, Ayvacık bütün alanlarda tarım nerede varsa ayağa kaldırmak istiyoruz.  Her bölgede özel iş yapmak istiyoruz. Gökçeada’nın Türkiye de örneği olmayan sakız ağacı üretimine başladık. Sakız ağaçları dağıttık. Bugün arıcılık için bir aradayız, aslında her İlçemizde faaliyetlerimiz var” dedi.

“Arıcılığın kıymetini bilelim”

“Arı deyip geçmeyin kıymetli ve önemli bir iş” diyen Turan; “Sadece şu uyarıyı yapmak isterim ilaçlama yaparken, kesim yaparken mutlaka tarım müdürlerimizle, arıcılarımızla onların bildikleri var onlarla konuşun görüşün ki yanlış zamanda yanlış ilaçlama ile arılara zarar veren bir süreç yaşamayalım.  Arıcılığın kıymetini bilelim. Toprak gerekmeyen, çok büyük bir yatırım maliyeti olmayan ikinci iş olarak yapılabilecek kıymetli bir hatıra. Tüm çiftçilerimizin yapabileceği bir iş.  Çanakkale’mizde 1600 arıcımız var, 88 bin kovanımız var, bundan 10 sene önce 45 bin kovanımız vardı” şeklinde konuştu.  

“Bölgemizin her tarafında arıcılık yapılmasını istiyoruz”

Kadınlara arıcılık sertifikası ve kovanlarını takdim eden Turan; “Şahinli Köyü hanımefendilerinin sertifika törenleri için bir aradayız. Tarım İl Müdürlüğümüz organize etti, hem belgelerini aldı hanımefendiler hem de kovanlarını. İnşallah yeni dönemde kocalarından daha fazla para kazanacaklar. 24 tane bal ormanımız oldu, son 5 tanesini bu yıl hayata geçirdik. Bölgemizin her tarafında arıcılık yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Lapseki’mizin yeni dönemde eko turizm ile iddiası var”

“Lapseki’mizin yeni dönemde eko turizm ile iddiası var” diyen Turan; “Eko turizm Biga gibi Bayramiç gibi Lapseki gibi birkaç yerde olacak sadece. Tarıma uygun olmayan arazilerin tarımla beraber çalışması için örnek tesislerle beraber bir proje seferberliği başlatıyoruz. Lapseki bunlardan bir tanesi.  Bölgemizin göletlerine bir buçuk milyon sadece bu yaz balık bıraktık. Troas Kültür Yolumuz tüm ilçelerimizden geçiyor, bir parçası da etabı da İskender etabı diye ifade ettiğimiz bir bölge köprü ile beraber Gelibolu’ya geçen bir hat. Bölgemizin tüm bisikletçileri, fotoğrafçıları yürüyüş severlerinin turistlerin beğendiği bir yer olacak. Tarım İl Müdürlüğümüze, İlçe Müdürlüğümüze katılan Şahinli köyü ve Çanakkaleli hanımefendilerimize, destek olan TÜMAD Madenciliğe teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çanakkale TÜMAD Madencilik Bülent Turan arı üretici