Tarihi Alan'da 1915 Siper Canlandırması Projesi

TAKİP ET

Alçıtepe Köyü'nde bulunan Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi arkasında yapılan 1915 Siper Canlandırması Projesi'yle, Çanakkale Zaferi yerli ve yabancı ziyaretçilere anlatılacak.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Alçıtepe Köyü'nde bulunan Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi arkasında yapılan proje ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Mehmetçiğin yeri geldiğinde çatıştığı, hücum ettiği, kimi zaman dinlenip uyuduğu, yemek yediği, günlerce içinden çıkmadığı siperlerin önemine değinen Kaşdemir; “Tarihi Alan’da en çok ziyaret edilecek yerlerden birisi olmaya aday… Çanakkale Savaşları sırasında kahraman Mehmetçiklerimizin uzun zamanlar geçirdiği siperleri, aslına ve o dönemki şartlara uygun bir şekilde yapıyoruz. Siper hayatını gerçeğine en yakın şekilde ziyaretçimize anlatacağız” dedi.

“Burası, dünyada siper savaşlarının en çetin yaşandığı muharebe alanlarından biri” diyen Kaşdemir; “Birinci Dünya Savaşı döneminde bir siperin yüksekliği ve genişliği 2 metre civarında. Biz Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu siper canlandırma işinde yaklaşık 235 metrelik bir çalışma yaptık. 10 bölümden oluşan bu çalışmada Mehmetçiğin dinlenme, yemek pişirme, uyuma, gözetleme, hücum etme anlarını, birçok faaliyeti burada canlandırılmış olacak” şeklinde konuştu.

“322 şehidimizin ismi yazılacak”

Öte yandan Tarihi Alan Başkanlığı'nca gerçekleştirilen şehitlikleri ihya çalışması çerçevesinde Büyükanafartalar Köyü’nde Projektör Tepe Şehitliği bulundu. Anafartalar bölgesinde tespit edilen toplam sekiz şehitliğin üçünün ihya çalışmalarının 26.04.2022 tarihinde Tarihi Alan Başkanlığı’nın kontrolünde başlatıldığı belirtilen açıklamada; “Anafartalar bölgesinde tespit edilen toplam sekiz şehitliğin üçünün ihya çalışmalar 26.04.2022 tarihinde Başkanlığımızın kontrolünde başlatılmıştır. Projektör Tepe Şehitiliği Küçükanafarta Köyünün kuzeybatısında bulunmaktadır. Kara muharebeleri sürecinde bu bölgede görev yapan alaylarımızdan tespit edilebilen şehitlerimizin isimleri anı duvarına yazılacaktır. Şehitlikte kara muharebeleri sürecinde bölgede görev yapan 1., 17., 33., 35., 39. ve 126. Alaylardan tespit edilen toplamda 322 şehidimizin ismi yazılacaktır. İhyasını tamamladığımız diğer şehitliklerde olduğu gibi dönemin harita subayı Şevki Paşa tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritasında yerleri işaretli olan şüheda kabristanları günümüz uydu görüntüleri ile örtüştürülerek belirlenen alanlarda jeoradar taraması yapılarak bulgu sınırları belirlenmiştir. Sınırları belirlenen şehitliklerimizin ihya projelerinde şehitlik vurgusunu güçlendirmek için bayrağımız, hilal simgesi; doğa ile uyumlu olması açısından topografyaya en az müdahale ile uygulama yapılmıştır. Şehitlik anıtının tasarımında Şehitlik Yönetmeliğinde gösterilen anıt kullanılacaktır. Mimar Muharrem Hilmi Şenalp danışmanlığında yürütülen proje 2022 sonunda tamamlanacaktır” denildi.

Tarihi Alan Başkanlığı 1915 Siper Canlandırması Projesi İsmail Kaşdemir şehitlikleri ihya çalışması Projektör Tepe Şehitliği