Şener; "Mucize besin bal…"

TAKİP ET

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarında daha fazla duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir besin olarak dikkat çeken balın önemine değindi, sahte bal konusunda da uyarılarda bulundu.

Sosyal medya hesabından kış aylarında daha fazla duyulan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir besin olarak dikkat çeken bal ile ilgili paylaşımda bulunan Prof. Dr. Alper Şener; “Mucize besin bal… Türkiye dünyada doğal bal üretiminde ikinci… Özelikle işlenmemiş bal- petek formu içerdiği propolis, polen, bal mumu nedeniyle daha faydalı bir besin… Ama diğer taraftanda içerdiği glukoz-fruktoz gibi doğal şekerler ile özellikle şeker hastaları için fazla miktarda tüketimi kan şekeri değerlerini bozar…” dedi.

“Sıcak suya attığınızda hemen çözülüyor ise sahtedir”

“Gelelim sahtesine… Doğal bal kristalleşir- donar mı? Evet… Çünkü içerdiği poleni korumak için glukoz ve fruktoz kristalleşir…bulanıklaşır… Kristalleşme zamanı içerdiği polen- şeker dengesi ile değişir…” diyen Prof. Dr. Alper Şener; “Kristalleşmiş ise buhar ise 45C’nin altında çözüp kullanabilirsiniz… Sahteden ayırmak için… Sıcak suya attığınızda hemen çözülüyor ise sahtedir… Ama dibe çöküyor ise, ve tortu bırakıyor ise gerçektir…” şeklinde konuştu.

“Mikrobiyotaya olumlu katkısı var”

Şener; “Aroma ve kokuda diğer önemli farklar… Süzme balda -endüstriyel işlemde hızlı ve daha çok verim elde etmek için ısı kullanılır… Bu süreçte polen, propolis yapısı bozulur, miktar azalır… Diğer taraftan da ısıl işlem görmemiş veya görse ile saklanma koşulları uygun olmayan baldan botulismüs kapma ihtimaliniz var… Başıma geldiği için biliyorum çok sıkıntılı bir süreç… Bal…Azı karar, çoğu zarar bir besin… Ama asıl önemli etkisi içerdiği polen ve propolis ile bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi biliniyor… Mikrobiyotaya olumlu katkısı var… Şeker yerine çaya, kış çayına bal daha sağlıklı diyebiliriz… Faydası için dozunda tüketin… Özellikle kışın…” ifadelerini kullandı.

Alper Şener Çanakkale bal İzmir