Şener; "Bir mucize besin… Zeytinyağı…"

TAKİP ET

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, zeytinyağında sahte ürünlere karşı vatandaşları uyardı.

Zeytinyağında fiyatların yükselmesinin sahteciliği artırdığını ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Alper Şener; “Bir mucize besin… Zeytinyağı… Uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı “Akdeniz diyetinin” kilit taşı… Polifenol içeriği en zengin gıdalardan… antioksidan özelliği tartışmasız en yüksek, rahat tüketilir ve kolay ulaşılır besin… Ama kolay ulaşılma kısmı maalesef maddi nedenler ile çok zorlaştı… Bu yıl Akdeniz’de %41 zeytinyağı üretimi azalması ile fiyatı artıkça sahtesi de arttı…” dedi.

“ABD ilk defa İtalya, İspanya kaynaklı gelen zeytinyağlarında katkı tespit etmeye başladı ve denetim getirdi…” diyen Prof. Dr. Şener; “Zeytinyağları aslında belirgin farklar var… en sık kullanılan sınıflama… Natürel -zeytinde sadece ısıl ortamda, sadece mekanik olarak işlemler ile elde edilen ekstra sızma - serbest yağ asidi (oleik asid) oranı 100gr’da 0,8gr altında, sızma- serbest yağ asidi 100gr’da 2gr altında, normal sızma - serbest yağ asidi 100gr’da 3.3gr altında, rafine - sızma yağların karışımı, 100gr’da 1gr altında serbest yağ asidi içeren. Kimyasal işlemden geçtikleri için, başlangıç gliserol ve ester yapıları bozmayan yöntem ile yapılmış olmalı. Riviera- rafine ile diğer yağların karışımı, 100gr’ında 1 gr altında serbest yağ asidi içeren sahtesine dikkat… Nasıl anlaşılır? En basit yolu renk, tat ve koku… Polifenoler dışında E vitamini ve K vitamini içeriği yoğundur… En iyi kullanım yolu, salatalarda… Yarım çorba kaşığı günlük düzenli kullanımda; kalp damar hastalıkları, diyabet, alzheimer, kolorektal kanser gibi hastalıkların daha az sıklıkla geliştiği gözlemlenmiştir…” şeklinde konuştu.

Alper Şener zeytinyağı