Şehitlerimiz dualarla anıldı

TAKİP ET

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende şehitlerimiz rahmet ve minnetle anıldı.

Şehitler Abidesi'ndeki tören Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türkiye Cumhuriyeti adına Anıta çelenk sunmasıyla başladı. Vali İlhami Aktaş,  1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, Avustralya Ankara Büyükelçisi Miles Armitage ile çok sayıda yerli ve yabancı davetlinin katıldığı törende;  saygı duruşu ve tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasından sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi. Törende Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptılar. Bakan Ersoy yaptığı konuşmada; “Çanakkale, tek vücut olmuş Türk milletinin birlikte atan kalbi, beraber yürüdüğü yol, her şeyini feda etmeye hazır olarak kenetlendiği inanmışlıktır. İnsanın hayatına yön veren, neden yaşadığına dair farkındalığıdır. Bu farkındalığı edinenler seçimlerinde tereddüt etmez, pişmanlığa düşmez” dedi.
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere istiklal ve istikbalimiz için canını vermiş, kanını dökmüş, ömrünü adamış şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum” diyen Bakan Ersoy; “1915'te dünyanın farklı ülkelerinden gelerek Çanakkale'de savaşan babalar, oğullar, eşler. Dün sizler savaşta Mehmetçik ile karşı karşıyaydınız. Bugün ise insanlığa barışın kıymetini, hoşgörünün değerini, herkesin insan olma paydasında buluşabileceği gerçeğini anlatırken Mehmetçikle yan yanasınız. Hatıranız sahipsiz değildir, rahat uyuyunuz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Türk ve yabancı askerlerin kara savaşları zamanında yazdıkları mektupları okundu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen Kahraman Şehitlerimiz için dua edildi. Tören geçişinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Şehitlik Defteri"ni imzaladı ve beraberindeki heyet ile birlikte şehitliklere karanfil bıraktı. Bakan Ersoy ve beraberindeki protokol üyeleri, Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri ekibi SOLOTÜRK’ün şehitler anısına gerçekleştirdiği saygı uçuşunu izledi.

 

Çanakkale Kara Savaşları Çanakkale Şehitler Abidesi Mehmet Nuri Ersoy