Perinçek'ten ilk uyarı Çan'a

TAKİP ET

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, deprem riski yüksek olan bir fayın geçtiği Çan ilçesi için uyarılarda bulundu. Çan Belediyesi'ne de önerilerde bulunan Perinçek; 'El ele verelim tehlike kapımızı çalmadan birlikte çalışıp hemşehrilerimiz için güvenli ortamı yaratalım' dedi.

Kahrmanmaraş’taki deprem felaketinin ardından Çanakkale ve ilçelerine ilişkin deprem konusunda önerilerini paylaşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, deprem riski yüksek olan bir fayın geçtiği Çan hakkında önemli uyarılarda bulundu. Perinçek; “Önceki günlerde belirttiğim gibi Çanakkale'miz için elimden gelen her gayreti karşılık beklemeden gönüllü olarak yerine getireceğim. İlk bilgi vermek istediğim yer Çan. Çan ile kısa ve uzun vade için önerilerim var. Bilindiği gibi Çan İlçemizin içinden deprem riski yüksek olan bir fay geçiyor. Söz konusu fayı yeşil renk ile çizdim. Çan'ın içinden geçen dere yatağı burada bulunan fay boyunca uzanmaktadır. Dere yatağı alüvyon olarak sınıflandırdığımız; dereler tarafından taşınan çakıl, kum, çamur ve kilden oluşmaktadır. Alüvyon halk dilinde yumuşak toprak yada gevşek toprak olarak bilinmektedir. Deprem sırasında bu tip zemin depremin yıkıcı etkisini artırmaktadır. Bu nedenle mecbur olmadıkça alüvyon zemin üzerinde bina konmamalıdır” dedi.

Çan Belediyesi’ni de uyardı

Çan Belediyesi’ni de uyaran Perinçek; “Haritada sarı ile sınırlandırılmış ve açık sarı ile taranmış alan alüvyon alanıdır. Çan Belediyesine önerim; bundan sonra sarı alan içine artık bina inşaat yapı izni verilmemesidir. İkinci aşamada bu alanda bulunan binalarda bina taraması yapılmasıdır. Bina taraması sonucuna göre, en dayanaksız binalardan başlamak üzere, yıkılma tehlikesi yüksek binaların, büyük deprem gelmeden yıkılmasıdır.  Yıkılma işlemi en zayıf binadan başlamak üzere tüm sarı alanda sürdürülmelidir. Zaman içinde sarı alanda kalan tüm binalar yıkılıp bu alanın yeşil alan haline getirilmesi önerilmektedir. Söz konusu alan sağlam zemin olan alanlardaki tarlalar ile takas edilebilir. Sarı alandaki alan sağlam zemine sahip olan yerlerdeki tarla sahipleri ile konuşularak, onların rızası alınarak takas işi şimdiden organize edilmelidir” diye konuştu.

“El ele verelim”

“Bu çalışma bir ön çalışmadır, önümüzdeki ay ve günlerde daha detaylı bir çalışmayı gönüllü olarak yapmaya talibim” diyen Perinçek; “Yıkılan binaların taşınabileceği alanların seçimlerinde de yardımcı olacağım. Bütün bunları yaparken belediye bünyesinde çalışan jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisi ile birlikte çalışacağım. İstenirse Çanakkale ilimiz AFAD ekibi ve ilgili kurulularla da ortak çalışmaya hazırım. El ele verelim tehlike kapımızı çalmadan birlikte çalışıp hemşehrilerimiz için güvenli ortamı yaratalım. Çan İlçesinde ikamet eden tüm canlara sevgilerimle. Zamanım elverdiği ölçüde Çanakkale merkez ve diğer ilçeler ile ilgili bilgilerimi sunacağım” şeklinde konuştu.

Çanakkale Doğan Perinçek Çan deprem uyarı