Mustafa Kemal Yolu Projesi başladı

TAKİP ET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Muharebeleri esnasında izlediği yolu yürümek amacıyla 'Mustafa Kemal Yolu' Projesi hayata geçirildi.

Atatürk’ün Çanakkale Muharebeleri’ndeki rolünü daha iyi anlatmak, bilinirliğinin arttırılması ve savaş anlatımının kapalı alandan çıkıp savaşın yaşandığı alanlara yönelik mekânsal düzenlemeler devam ediyor. Bu amaca yönelik mekânsal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikayelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması için Atatürk’ün Çanakkale'ye intikalinden başlanarak harp sahasında izlemiş olduğu rotanın tarihsel veriler doğrultusunda ziyaret rotası olarak düzenlenmesi amaçlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’nı Maydos’ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşlarındaki rolünü anlatarak, Kara Savaşlarının önemine dikkat çekecek. Ayrıca turizm alanında açtığı çeşitlilikle gelen ziyaretçiyi alternatif rotalar keşfetmeye yönlendirerek yürüyüş rotalarının ihyaları konusunda çarpan etkisi yaratacak.

“Mustafa Kemal Yolu Projesi’ni hayata geçiriyoruz”

Tarihi Alan’da Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarında izlediği yolu yürümek için “Mustafa Kemal Yolu Projesi’ hayata geçiriliyor. “Mustafa Kemal Yolu” Projesi ile Atatürk’ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatılması, Çanakkale Muharebelerinin bilinirliliğinin artırılması, savaş anlatımlarının kapalı alanlardan çıkarılıp savaşın yaşandığı alanlara yönelik mekânsal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikayelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması için Atatürk’ün Çanakkale'ye intikalinden başlanarak harp sahasında izlemiş olduğu rotanın tarihsel veriler doğrultusunda ziyaret rotası olarak düzenlenmesi amaçlanıyor.

Mustafa Kemal’in 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’nı Maydos’ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşlarındaki rolünü anlatarak, Kara Savaşlarının önemine dikkat çekecek.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Tarihi Alan Bakanı İsmail Kaşdemir; "Bu güzergah, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden itibaren, 289 gün boyunca nerede yürüdüyse, nerede karargah kurmuşsa, nerede askerleriyle beraber düşmana karşı koymuşsa bütün o noktaları içeren bir güzergah olacak. Gazi Mustafa Kemal'in Mehmetçik ile ve silah arkadaşlarıyla yürüdüğü bu yollarda Türk milletinin evlatlarıyla beraber yürüyerek Çanakkale ruhunu daha yakından hissetmek, buradaki kahramanlığı, fedakarlığı daha iyi aktarmak istiyoruz." diye konuştu.

Kara Muharebeleri kapsamında eş zamanlı oluşan savunma hatları ve mevzilerin savaşın tarafları açısından öneminin karşılaştırmalar yapılarak anlatılması, projenin hedeflerindendir. Halihazırda ihyası yapılmış olan Shrapnel Valley Mezarlığı'ndan başlayıp, Shell Green Mezarlığında sonlanan Arıburnu Yürüyüş Güzergahı ile etkileşimi ve halen çalışmalarına devam edilen dalış turizmine yönelik Seddülbahir köyü açıklarında bulunan Majestik Batığı'nın Dalış Turizmine Açılması Projesi ile boğaz muharebelerine değinilirken, Mustafa Kemal Atatürk’ün rotası ile kara muharebelerine dikkat çekilecek. Böylece Çanakkale’de verilen mücadelenin boğazda ve karada olmak üzere iki ayağının ayrılmaz bir bütün olduğu vurgulanacak.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Kemal Yolu Projesi