Monotonlaşan İlişkinizi Canlandırmanın 10 Yolu

TAKİP ET

İlişkilerde mutlu ve huzurlu olmanın yolu partner ile aynı bakış açısına sahip olma ile ilgilidir. Her konuda çiftler anlaşmasa bile saygılı şekilde tartışıp sorunları kişisel olarak algılamadan hayatlarına devam etmesi iki taraf için de sağlıklı ve bağlı birliktelik yaşamasına olanak tanır. Özellikle bireyler uzun süren, bağlılığı yaşadığını hisseden ilişkilerde olduğunda güvenli ve konforlu hisseder. Bu konfor aslında kişilerin alışkanlığı haline gelebilir ve sıradan, heyecansız ilişkilere de bırakır. Sırf günlük hayatı geçirmek, bir duygu hissetmeden birlikte olan çiftler ilişkilerini bitirmeden bir şans vermek isteyebilir.

              Monoton, heyecansız ilişkilerde devam etmek bireyleri sıkabilir. Bu durumda iki alternatif bulunur. Birincisi ya ilişki bitirilir, içinde bulunulan durum objektif olarak değerlendirilir. İkincisi ise ilişkiye bir şans daha verilir ve heyecan yaratmak, tekrar ilk günkü gibi âşık olmak için karşılıklı çaba ve fedakârlık gösterileceğine söz verilir. İlişki analizleri, hangi durumlarda nasıl davranması gerektiği, erkek ya da kadınların ilişkilerdeki psikolojisi ile ilgili birçok makaleye buradan ulaşabilir ve fikir edinebilirsiniz. İlişkiler tek taraflı yaşanmaz ve karşılıklı etkileşim gerekir. Bu nedenle iyi ve anlayışlı yaklaşıldığında, ilişkiye şans verildiğinde monotonluktan kurtulmak ve heyecanlı birliktelik yaşamak mümkündür. Monotonlaşan ilişki canlandırma yöntemleri şunlardır:

    İlişkinize Güvenin: Karşılıklı güven olmadan ilişki devam edemez. Özellikle günlük yaşamda çiftler birbirinin neler yaptığı, kimlerle ne amaçla birlikte olduğunu öğrenmek isteyebilir.  Bu isteklerini dile getirirken sert şekilde cevap verebilir, hesap soruyor gibi tavır takınabilir. Hesap sormadan, anlayışlı şekilde sohbet etmeye özen göstermek gerekir.

    Anlayışlı Olmak: Bireyler birbirine karşı anlayışlı olduğunda empati yeteneği gelişir ve sorunları tek taraflı değil karşılıklı olarak görmeye, çözüm odaklı yaklaşmaya başlar. Bu nedenle çiftler birbirine anlayışlı olabilir. Örneğin sevgiliniz işte yoğun ve sinir bozucu bir gün geçirmiş olabilir ve size dikkatini vermekte zorlanabilir. Bu durumu hemen kişisel almak yerine neye canının sıkıldığını ve gününün nasıl geçtiğini öğrenebilirsiniz.

    Konuşma Kadar Dinlemek de Gerekir: Sorunlar konuşarak çözülür ancak etkili şekilde problemlerin giderilmesi isteniyorsa objektif bir şekilde durum ele alınmalı, partnerin dinlenmesi önemlidir. Bu sayede olaylar daha iyi bir şekilde analiz edilir ve anlayış, empati duyguları devreye girer. Konuştukça kişiler birbirine daha yakınlaşır ve bağ daha da kuvvetleneceği için ilişki monotonluktan çıkar.

    Tensel Uyum Yakalama: Birliktelikte cinsel uyum oldukça önemlidir. Özellikle bağ kurma, eskisi gibi yakın hissetmeme problemleri varsa cinsel yaşama hareket getirerek, partnerle uyumlu bir ilişki yakalanabilir.

    Anda Kalın: Sorunların en büyük kaynaklarından biri de kişilerin sürekli olarak geçmişe takılıp kalmalarıdır. Geçmişte yaşanan problemler, üçüncü şahıslar nedeniyle çiftler sürekli kavga edebilir, ilişkilerine zarar verebilir. Bunun yerine sevgilinizle şimdi güzel, huzurlu bir yaşam sürmek için elinden gelen yapılmalı ve geçmişi geçmişte bırakılması öğrenmelidir.

    İlişkideki Sorunu Dile Getirmekten Çekinmeme: Birliktelikte sorun olarak görülen şeyler şikâyet şeklinde değil de istek olarak dile getirilebilir. Örneğin birlikte kaliteli vakit geçirmek için doğada baş başa bir yürüyüş yapma teklifi, sevginin gösterilmesi için çaba görmek istendiği dile getirildiğinde karşılıklı çaba ile ilişkiye yeni bir boyut kazandırılabilir.

    Kişisel Alan Tanıma: Çiftlerin en büyük hatalarından biri birbirlerine alan tanımamaları,  her şeyi birlikte yapma isteği, güven problemidir. Bireylerin ilgi alanları, hobileri olmalıdır. Bu hobilere zaman ayırmalı ve çiftler birbirini özlemelidir. Özleyen ve farklı alanlarla uğraşan çiftlerin ilişkileri monotonlaşmaz, daha heyecanlı, mutlu ve dinamik birliktelikleri olur.

    Ortak Alanlar Yaratın: Bireyler kendilerine alan oluştursa da birbirine de kaliteli, düzenli vakit ayırmalıdır. Mümkün olduğunca sevgiliyi ihmal edilmemeli, hayatında neler oluyor, neler onlar için önemli onları önemsemeli, sohbet etmelidir. Birlikte yapılacak güzel etkinlikler ayarlanmalı, baş başa vakit geçirme de önemsenmelidir.

    Sorunlara Objektif Yaklaşım: İlişkide sorunları herkes kendi bakış açısından değerlendirir. Bu nedenle yüksek kavgalar yaşandığında çiftler mümkünse ayrı odalar gitmelidir. Sakinleştikten sonra iki tarafta sorunu gerçekten çözmek için konuşmalıdır. Her iki tarafta savunma amaçlı değil çözüm odaklı, bir üçüncü göz ile tartışmaya bakmalı ve ona uygun şekilde davranmalıdır. Bu şekilde yaklaşımlar birlikteliğin daha da kuvvetlenmesine yardımcı olur.

    Psikolojik Destek Alınması: Büyük ve karmaşık ilişkilerde çiftlerin sorunları ile baş edemiyorsa mutlaka uzmandan yardım almalıdır. Bireyler tek seansla sorunlarını çözebileceği gibi çift seansları ile de problemlerini çözebilir ve ilişkilerine bir şans verebilir.

Monotonlaşan İlişki Nedir?

              İlişkilerde kişiler özen, anlayış, heyecana önem verir. Özellikle kişiler sevdiği, sevildiği, mutlu olduğu, anlaşıldığı ve aitlik hissettiği kişilere karşı ilgi duyar. İlişki başladığında heyecanlı olan süreç zamanlar rutin ve alışkanlıklara dönüşür. İki tarafın da kendi hayat telaşına düşmesi, ilişkilerinde birbirini önemsememesi ya da birliktelikten heyecan hissedilmemesi durumunda monotonlaşan ilişki durumu söz konusudur.

 Monotonluktan kurtulmak için çiftler karşılıklı çaba harcamalı, anlayış, empati ile ilişkilerini devam ettirmeyi deneyebilir. İlişkilerinde asıl problem belirlenmeli ve gerekirse profesyonel destek alarak ilişkiye devam ettirilebilir. Bunun dışında kişiler hem kendi hobileri ile ilgilenmeli, kendilerine zaman ayırmalı hem de birlikte ortak, kaliteli şekilde vakit geçirmelidir. İlişkiler ile ilgili durumlar ve bireylerin psikolojisi, yaşam, pratik bilgiler gibi konularda birçok makalenin yer aldığı güvenilir ve kaliteli bir site olan taktikle.com üzerinden güncel konuları takip edebilirsiniz. Hem bireylerin sorunlarını, çözüm yollarını öğrenebilir hem de yaşamda pratik bilgiler, Instagram gibi sosyal medyalarla ilgili akla takılanlar için çözüm yolları sunulmaktadır.