Meşe balı için coğrafi işaret başvurusu

TAKİP ET

Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetişen meşe ağaçlarından elde edilen meşe balı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit İleri, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak geçmişten günümüze kalitesi kanıtlanan, diğer ballara göre şifa değeri çok yüksek olan, yöre halkı tarafından tercih edilen ve Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında yetişen meşe ağaçlarından elde edilen meşe balı için Türk Patent Enstitüsü Kurumu’na “Coğrafi İşaret” başvurusunda bulunduklarını söyledi. Başkan Cahit İleri; “Coğrafi İşaret ile bu ürünü kontrol altına almak ve kalitesinin bozulmaması için gereğini yapmak istiyoruz” dedi.

“Prolin, meşe balında çok yüksek seviyededir”

Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Cahit İleri; “Çanakkale; %52’si ormanlarla kaplı Kaz Dağları ve Dumanlı Dağları ile geçmişten günümüze doğal yaşamın hüküm sürdüğü ender coğrafyalardan biridir. Kekikten, gevene birçok ballı bitkinin yaşam şansı bulduğu ilimizde meşe ağaçlarından çok özel bal üretilmektedir. Özellikle Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında yetişen meşe ağaçlarından elde edilen bu bal; “Tıbbi Ballar” sınıfında yer almaktadır. Balda şifa değerini gösteren “Prolin” meşe balında çok yüksek seviyededir. Bu da balın kalitesinde önemli bir göstergedir” diye konuştu.

“Temmuz ve Ağustos aylarında meşelerin palamutlarından akan nektarın arılar tarafından toplanarak kovanda depolanmasıyla elde edilmektedir. Renginin siyaha yakın olması balın en ayırt edici özelliğidir” diyen Başkan İleri; “Üretim alanlarında; tarım yapılmaması ve kimyasal kullanılmamasından dolayı tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Uzun yıllardır Kaz Dağları eteklerinde üretilen bu bal yerel halkın hastalık tedavilerinde kullandıkları “Takviye Edici Gıda” konumundadır. Bal yarışmalarında, yüksek polifenol, enzim, protein ve amino asit içeren bu bal ilk dereceye girmektedir” şeklinde konuştu.

“Meşe balı için Coğrafi İşaret başvurusunu yapmış bulunmaktayız”

Başkan İleri sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak; geçmişten günümüze kalitesi kanıtlanmış ve diğer ballara göre şifa değeri çok yüksek, yöre halkı tarafından tercih edilen bu özel alanda üretilen özel balı Coğrafi İşaret kapsamında almak istedik. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın maddi desteği ve üniversitemizin Gıda Mühendisliği’nin teknik desteği ile Türk Patent Enstitüsü Kurumu’na “Coğrafi İşaret” başvurusunu yapmış bulunmaktayız. Coğrafi İşaret ile bu ürünü kontrol altına almak ve kalitesinin bozulmaması için gereğini yapmak istiyoruz.”

meşe balı Cahit İleri