"Madencilik, kalkınmanın temeli"

TAKİP ET

Maden Dünyası programına katılan Ahmet Şentürk, madenciliğin uygarlık ve kalkınmayı sağlayan temel sektörlerden biri olduğuna değinerek 'Biyoçeşitliliğe, ekosisteme, insan ve çevreye duyarlı madencilik ekonomik ve sosyal kalkınmamızın temelini oluşturmalıdır' dedi.

Maden Jeologları Derneği Başkanı Ahmet Şentürk katıldığı “Maden Dünyası” televizyon programında madenciliğin ekonomik ve sosyal işlevleri hakkında bilgi vererek sektörün kalkınmadaki önemine dikkat çekti. Şentürk, “Biyoçeşitliliğe, ekosisteme, insan ve çevreye duyarlı madencilik ekonomik ve sosyal kalkınmamızın temelini oluşturmalıdır” dedi.
Aynı zamanda YERMAM (Yerbilimleri, Maden ve Metalürji Profesyonelleri Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi de olan ve ODTÜ Jeoloji Mühendisliği eğitiminin ardında 25 yıldır sektörde aktif olarak yer alan Ahmet Şentürk, sürdürülebilir madencilik için ülkelerin, uluslararası finans kurumlarının, ulusal mevzuatın getirdiği kuralları özetleyerek “Günümüzde, sosyal dokuya ve çevresel ilkelere uymadan madencilik yapılması söz konusu değildir” dedi.

Sürdürülebilir refah artışına katkıda bulunmalıyız

90’lı yıllardan itibaren her ülkenin mevzuatında çevreye ve sürdürülebilir madenciliğe dönük uygulamaların olduğunu aktaran Şentürk “Bizim ülkemizdeki gelişmelerle de iftihar edebiliriz. Madencilikle ilgili Çevre Bakanlığımızın mevzuatı, yürütmüş olduğu standartlar gerçekten dünyanın en ileri standartlarıdır” diye konuştu.
Ahmet Şentürk, sosyal olarak ise maden sektörünün sivil toplum kuruluşlarıyla da sıkı bir iletişim içerisinde olarak projenin şeffaflık ilkesiyle ilgili tüm paydaşlarla paylaşılması gerektiğini belirtti. Uzmanların, projenin bölgedeki refah seviyesini katkı sunması açısından da değerlendirmelerde bulunarak onay verdiğini kaydeden Şentürk “Bu o kadar incelikle ele alınıyor ki proje bittikten sonra da devam eden kalıcı bir refah artışı hedefleniyor. O sosyal çevrede bir depresyona yol açma ihtimaline karşı madencinin getirmiş olduğun refahın sürdürülebilir olması gerekiyor” dedi.

Sürdürülebilirlik esasına uymayan projeler kredilendirilmiyor

Uluslararası kalkınma finansmanı sağlayan IFC, Avrupa Kalkınma Bankası gibi kurumların, projeleri tüm aşamalarda izlediğini ifade eden Şentürk, sürdürülebilirlik esaslarına uymayan projelerin finansman sağlayamadığını da kaydetti. Şentürk “Bu kurumlar kendilerine başvuran şirketlere ‘Sürdürülebilir yani çevreye uyumlu olacaksın, sosyal dokuya uyumlu olacaksın ve sektörün en iyi pratiklerini bir araya getireceksin. Bu üç bileşeni bir arada yürüttüğün takdirde ben seni sürdürülebilir madencilik yapıyor olarak kabul ediyorum’ diyor. Sürdürülebilirliğin bu üç temel unsurunu projenizin içerisinde gösteremediğiniz takdirde dünyanın hiçbir yerinden finansman sağlamanız mümkün değil” dedi.

Çevre mühendisliğini katkısı çok önemli

Maden üretiminde çevrenin ve sosyal dokunun korunması yönünde yaklaşım ve uygulamaların geliştiğini aktaran Şentürk, şöyle devam etti: “Örneğin ‘çevre mühendisliği’ diye yepyeni bir mühendislik alanı hayatımıza girdi.  Çevre mühendislerinin en önemli işlevleri yapılacak üretim tasarımlarının içerisinde, üretimden kaynaklanacak çevreye zarar verebilecek unsurları ortadan kaldırmak, onlara karşı önlem almak. Tüm bunlar üretim süreçlerinin bir parçası haline geldi. Eskiden madeni çıkardıktan sonra alandan çekilen madenci artık orada kalıyor, kapama dönemi değimiz, hiçbir gelir elde etmediği bir dönemde yapmış olduğu bütün o madencilikle ilgili rehabilitasyon sürecini başlatıyor ve çalıştığı alanı tekrar eski haline veya doğaya en uyumlu haline getirecek şekilde orada çalışmasını tamamlıyor. Bu radikal değişim, bu çevreye ve sosyal dokuya uyum prensibiyle geldi, onunla da kalmadı maden rezervimizin tanımında yer aldı.”
Yeni madencilik sürecini “Arama, geliştirme ve üretim aşamalarına ek olarak çevreyle uyumlu, doğayla barışık, sosyal dokuya uygun projeler hazırlamak ve sonrasında doğayla en uyumlu olacak şekilde kapama işlemini yapmak zorundayız” sözleriyle ifade eden Şentürk, ülkemizde modern madencilik yaklaşımıyla gerçekleştirilen projelerin giderek arttığını ve dünyaya örnek uygulamalar yapıldığını söyledi.

maden dünyası ahmet şentürk temel sektör biyoçeşitlilik ekosistem insan ve çevre madencilik ekonomik sosyal kalkınma