Korkutan yeni virüs alarmı: B117

TAKİP ET

İngiltere'den gelen kötü haber dünyada şok etkisi yarattı. Koronavirüsün mutasyona uğradığı ve B117 adı verilen yeni bir virüs olduğu açıklandı. Peki, B117 virüsü nedir? B117 belirtileri nelerdir? B117 Türkiye'de var mı?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyona uğramış Covid-19 hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir” dedi. 
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler İngiltere'den gelen uçuşları durdurma kararı aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi de yeni tür koronavirüsün şu ana kadar, İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya'da görüldüğünü bildirdi.

B117 virüsü nedir?
B 117 virüsü koronavirüse göre yüzde 70 hızlı bulaşan bir virüstür. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor.'' açıklamalarını yaptı.

B117 belirtileri nelerdir?
Virüsün tam olarak hangi belirtilerle kendini gösterdiği kesin olarak bilinmese de Prof. Dr Tevfik Özlü, tedbirli olunması gerektiğini, tedbir alınmadığı halde çok tehlikeli senaryolarla karşılaşma ihtimalinin olduğu aktarmaktadır.

B117 virüsü özellikleri nelerdir?
Mutasyona uğrayan ve korona virüsten dahi daha tehlikeli olduğu öngörülen B 117 virüsünün özellikleri:
- Genetiğinde benzersiz değişiklikler tespit edildi.
- Korona virüse göre % 70 daha bulaşır
- ACE-2 bağlanma afinitesini artırıyor.
- R0 oranında artış ~ +0,4
- Londra'daki son vakaların %62'sini oluşturduğu tespit edildi.

b117 virüsü koronavirüs mutasyonu ingiltere bilim kurulu üyesi prof. dr. tevfik özlü tevfik özlü b117 virüsü nedir? b117 virüsün belirtileri nelerdir? b117 virüsü türkiyede görüldü mü? b117 virüs tedavisi b117 virüs yayılma hızı b117 virüsünün koronavirüs