Karadağ pandeminin turizme etkisine dikkati çekti

TAKİP ET

Gelecek Partisi Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanı Yeşim Karadağ artan COVİD Vakaları, başlayacak olan turizm sezonunun sarkması ve Rusya'nın ülkemize olan uçuşları durdurması ile alakalı olarak değerlendirmelerde bulundu.

Karadağ yaptığı açıklamada 2020 yılının turizm sektörü için oldukça zor geçti, 2020 yılını kaybettik en azından 2021 yılı için bir şeyler yapmalı ve bu yılı kayıp yıl olarak geçirmememiz gereklidir dedi.

2021 Yılı turizmde kayıp yıl olmamalı diyen Yeşim Karadağ değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdi;

 ‘’2020 yılında 15.9 milyon turist ağırladık bu sene en azından 30 milyon ağırlamamız şart’’
2020 Yılı turizm verilerine değinen Yeşim Karadağ; “2020 Yılında 2019 yılına göre ziyaretçi sayısında %70 ‘e yakın bir azalış meydana gelmiş turizm gelirlerimizde ise %65’ i aşkın bir gelir kaybı yaşanmıştır. Bu bakımdan 2020 yılında yaşadığımız bu bunalım döneminin 2021 yılında yaşanmaması için ve en az 30 milyon turist hedefimize ulaşmak adına Kültür ve Turizm Bakanlığının COVİD açısından ülkemizin güvenli olduğuna dair bir tanıtım atağı başlatması gereklidir. Fakat mevcut koşullarda ülkemiz maalesef vaka sayısı baz alındığında diğer Avrupa ülkelerine göre güvenli değildir. Bunu üzülerek belirtmek durumundayım, Türkiye’ ye en çok turist yollayan ülkelere  baktığımızda  Rusya, İngiltere , Almanya gibi ülkeler ülkemize turist kapılarını kapatmış durumdalar ne yazık ki. Bu konuda aşılama hızımızın artması şiddetle önemlidir. Günlük aşı kapasitemizin 1 milyon olduğu düşünülürse günde 40-50 bin kişinin aşılanması ile ülkemizin yaz sezonuna sağlıklı bir şekilde girmesi söz konusu değildir. Bu gidişle 2021 yılının da kayıp olması kaçınılmazdır. Bu anamda Kültür ve Turizm Bakanlığının Sağlık Bakanlığı ile koordine olarak sektörün ve vatandaşlarımızın aşılanmasının hızlandırılması hususunda işbirliğini genişletmesi zaruridir.” dedi.

‘’Halkımıza gerekli destek verilerek 2 hafta tam kapanma kararı alınması gereklidir’’
Gelecek Partisi Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanı Yeşim Karadağ, “Maalesef artan COVİD vakaları ülkemizdeki her sektör gibi turizm sektörünü de derinden etkilemektedir. Kültür ve Turizm Bakanının Ocak ayında yaptığı açıklamada Nisan ayında turizm sezonunu açarız hedefi maalesef gerçekleşmedi. Ülkemiz COVİD vaka sayısında Dünya’da 2. Avrupa’da ise 1. hale gelmiş durumdadır.  Gelecek Partisi olarak vatandaşlarımıza gerekli desteğin verilerek ülkemizde Ramazan ayının da fırsat bilinerek en az 2 hafta tam kapanma kararı alınmalıdır. Bu tam kapanma ile hedeflenen vaka sayılarına düşersek eğer Mayıs ayı ortası itibari ile turizm sezonu açılır ve bu anlamda 2021 yılı değerlendirilmiş olur” şeklinde konuştu.

“Bu hafta 15-22 nisan turizm haftası, istiyoruz ki kamu yönetiminin tavrı ve yaklaşımları değişsin”
Gelecek Partisi Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanı Yeşim Karadağ, şunları söyledi.
Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutladığımız turizm haftasını bu yıl yine buruk kutluyoruz. İstiyoruz ki bu yıl artık kamu yönetimin tavrı ve yaklaşımları da değişsin. Kamu yönetimi 2634 Sayılı yasa ile uğraşmayı bırakıp Türkiye’nin bacasız sanayisi olan turizm sektörünü canlandırma hamleleri yapmalıdır. Bu anlamda Dünya Turizm Haftasının kutlandığı bu hafta bitmeden hükümetin aşağıda belirtilen hususlarda turizmcilerin beklentilerinin karşılanmasını bekliyoruz;
1-)Turizm sektöründe nisan ayında başlatılması planlanan sezon geciktiği için bu tüm sezonu etkileyecek olup kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması,
2-) Konaklama vergisi, tanıtım ajansı katkı payı gibi yeni vergi türlerinin en az 2 turizm sezonu ertelenmesi,
3-) Turizm sektöründe sicil affının bu yıla özel çıkartılması,
4-) Krediler üzerindeki vergi gibi maliyet unsurlarının azaltılması,
     Kredi faiz oranlarının devlet destekli düşürülmesi,
     Kefaletsiz kredi sağlanması,
                  Mevcut kredilerin ödeme vadesinin ötelenmesi, gibi tedbirler alınmalıdır.
5-) Seyahat acentalarına pandemi dönemi boyunca hiçbir özel destek verilmemiştir. Verilenden desteklerden de koşullardan kaynaklı acentalarının sadece %10 faydalandı. Seyahat acentalarının nakit akışı durma noktasına gelmiş ve seyahat acentalarına özel olarak hibe desteği verilmesi zaruridir.
 

yeşim karadağ gelecek partisi turizm pandemi korona virüs