"Herkes İçin Astım Bakımı"

TAKİP ET

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Mutlu, astım hastalığı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü farkındalığının artırılması amacıyla “Dünya Astım Günü” olarak kutlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Pınar Mutlu yaptığı açıklamada; “Bu yıl ki astım gününün teması, "Herkes İçin Astım Bakımı" olarak belirlenmiş ve bu şekilde astım kontrol programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasının tüm dünyada teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Astım; müzmin, hava yollarında daralma ile giden, varlığı ve şiddeti zaman içinde değişkenlik gösteren, akciğerin tıkayıcı bir hastalığıdır” dedi.

Astımın en önemli belirtileri

Astımın en önemli belirtilerine değinen Doç. Dr. Pınar Mutlu; “Astımın en önemli belirtileri; hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ve öksürüktür. bu şikayetlerin geceleri veya sabaha karşı kötüleşmesi,  viral enfeksiyonlar, egzersiz, alerjen maruziyeti, hava değişiklikleri, gülme krizi, duman gibi nedenlerle ve güçlü kokular ile tetiklenmesi çok belirgindir. astım tanısı, öykü, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleriyle konulur” diye konuştu.

“Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır”

“Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir” diyen Mutlu; “Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir” şeklinde konuştu.

“Sigarayı bırakın ve spor yapın”

Doç. Dr. Pınar Mutlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Astımlı hastalarımız kontrollerine düzenli gelerek ve ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde kullanarak günlük hayatlarını şikayetsiz bir şekilde devam ettirebilirler. Ayrıca astım hastalarımızın sigara içiyorlarsa bırakmalarını, obez hastaların kilo vermesini, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini ve düzenli spor yapmalarını öneriyoruz.”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Pınar Mutlu astım