Geyikli İlkokulu'ndan önemli proje

TAKİP ET

Geyikli İlkokulu'nun başarılı öğretmenlerinden İsmail Erdoğan'ın koordinatörlüğünde okul öğretmenleri Nilay Kesimci ve Zeynep Karipçin'in yürütücülüğünde; Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu'nun danışmanlığında hazırlanan okul projesi uygulamaya geçiyor.

Ezine Kaymakamlığı tarafından onaylanan, Geyikli Belediyesi’nin ise destek verdiği Museum Kids Projesi, ÇARO Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu tarafından da danışmanlık sunulan bir proje olma özelliği barındırıyor. Museum Kids Projesi ayrıca süreç içerisindeki uygulama adımlarına konu uzmanlarınca desteklenme ve projeye dahil olmaları özelliği ile de öne çıkıyor. Geyikli İlkokulu bu kez yepyeni, farklı ve dinamik içeriği ile adından çokça söz ettirecek bir proje ile karşınızda. Okul öğretmenlerinden İsmail Erdoğan, Nilay Kesimci ve Zeynep Karipçin'in yürüteceği projeleri ile öğrenciler eğitimde en son yenilikleri içeren bir serüvene dahil olacaklar.Böylece Geyikli İlkokulu eğitimde ne denli önde olduğuna dair iddiasını güçlendiriyor.
Museum Kids Projesi’nin önemli özelliklerinden bir tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan Müze Kiti protokolü baz alınarak yola çıkılmış ve buna ilaveten günümüz eğitim modellerinden hibrit model adı da verilen harmanlanmış eğitim yaklaşımının etkinlikleri projenin temellerini oluşturuyor. Bu sebeple proje ekibi, konu uzmanları ile birlikte projeyi yürütüyor. Museum Kids Projesi’nin bir diğer özelliği de eğitimin tüm paydaşlarını bünyesinde barındırıyor. Bu bağlamda okul ve aile birlikteliği göze çarpıyor. Proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerde ve etkinliklerde aileler de sürece müdahil oluyor. Okulda gerçekleştirilen etkinlikler evde aileleri ile birlikte desteklenmekte ve önemli bir paydaş olarak projede yer alıyor. Projeye Ezine Kaymakamlığı'nın onayının bulunması ve Geyikli Belediyesi'nin destekleri ile yürütülmektedir. Ayrıca ÇARO Başkanı'nın danışmanlığı ve katılımı ile de proje kamu kurum ve kuruluşlarının birlikteliğini yansıtmaktadır.

Projeye dair bilgiler veren Proje öğretmenlerinden Nilay Kesimci; “2019 yılında Geyikli İlkokulu'na atandığımda sosyal yönden öğrencilerin yapabileceği çok etkinlikler üzerinde düşündüm. Ardından gelen pandemi süreci planladığımız tüm etkinlikleri sekteye uğrattı. Okullar açılınca ne yapabilirim diye düşünürken İngilizce Öğretmenimiz İsmail Erdoğan 'Museum Kids' projesinden bahsetti. Çok heyecanlandım. Öğrencilerin müze kültürünü geliştirmek, tarihine yakınlaşmak, güzel anılar biriktirmelerini sağlamak çok keyifli olacak diye düşünüyorum. Öğrencileri 'Museum Kids' şapkaları başlarında Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi'ni dolaşırken, Pera Müzesi ile ilgili anılarını anlatırken dinlemek güzel olacak. Ayrıca projemizin içine harmanlanmış ortamlarda farklılaştırılmış eğitim yöntem ve tekniklerini ekleyerek öğrenme algılarını değiştirmeyi planlıyoruz. Web 2.0 araçlarını kullanarak öğrencilerin her anlamda en son eğitim yeniliklerini tecrübe edecekler. Proje arkadaşlarım İsmail Erdoğan ve Zeynep Karipçin ile projemizin uzun soluklu olarak önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında da sistematik bir şekilde uygulamayı planlıyoruz. Bizi izlemeye devam edin diyorum” dedi.

Proje öğretmenlerinden Zeynep Karipçin ise; proje hakkında şunları belirtti; “Bu projeye katılma sebebim, toplum olarak müzelerimize gereken ilgi ve değerin yeterince gösterilmemesi, tarihe uzak duruşu oldu. Bu kültürün çocuk yaşta edinilmesi gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu deneyimleyip, gözlemlemiş bir öğretmen olarak öğrencilerimin bu kültürü edinmesi ve sürdürebilmesi adına bu projenin paydaşı olmak çok heyecan verici. Mesleğim boyunca pek çok müzeye gezi düzenlemiş ve katılmış olmama rağmen bir şeylerin hep eksik kaldığını ve öğrencilerin bu gezilerden yeterince kazanım elde edemediğini deneyimledim. Ön hazırlıklar yapma, farklı etkinliklerle zenginleştirme ve değerlendirme süreçleri gibi çalışmalarda zamansal kısıtlamalara gidildiğinde yaptığımız gezilerin çocuklar için anlam ifade etmediği bir gerçek. Projemizin, bu kültürü oluşturmak için iyi bir başlangıç olacağına ve yaratacağı farkındalık düzeyinin daha verimli olacağına inanıyorum. Yaşadığımız bu kadim toprakları daha iyi tanımak ve medeniyetler cenneti bir ülkede yaşama sorumluluğunun farkında ve bilincinde olan nesiller yetiştirmek başta öğretmenler olmak üzere hepimizin görevi bence. Tarihe açılan yollara fener olmuş müzelerimize, gereken ilgi ve değeri veren bir bilinç oluşturabilirsek ne mutlu bize.”

Proje hakkında düşüncelerini dile getiren Proje koordinatörü İsmail Erdoğan da; “Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşayan bizler gelecek nesillere bu topraklar üzerinde bulunan kültürel mirasa sahip çıkan öğrenciler yetiştirmek için yeni bir proje ile yola çıktık. Daha önce denenmemiş olan müze kiti ile harmanlanmış eğitim etkinliklerini birlikte yürütüyoruz. Müze projeleri genelde ortaokul ve ortaöğretim kademesinde yürütülürken bizler ilkokul düzeyinde bunu gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Projemiz pek çok öne çıkan ve önde bulunmayan paydaşlara sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşları, veliler, öğretmenlerin aileleri bile projeye bir şekilde destek olmakta, fikir beyan etmektedir. Projemizin kararlar aşamasında beyin fırtınası kullanarak ortak kararlar alarak yürütmekteyiz. Projemizin bir özelliği de esnek yapıda olmasıdır. Bu da projeye fikir beyan eden paydaşlara verdiğimiz değeri ve önemi göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Museum Kids Projesi, Geyikli İlkokulu'nda 2021-2022 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde pilot uygulama olarak yürütülmektedir. Böylelikle süreç içinde ve sonunda edinilen veriler ve elde edinilen bulgular ile gelecek yıllarda da okulun tamamına yaygınlaştırılması düşünülüyor.