Erenoğlu; "Üniversite-Sanayi işbirliğini daha da güçlendireceğiz"

TAKİP ET

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite ve Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantının ilk konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Hocamız Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu proje ekibi ile birlikte aramızdalar. Yeni eğitim öğretim yılının kendilerine ve tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Göreve atandığından beri Sayın Rektörüm ile sıklıkla bir araya geldik. Enerjisi ve pozitif yaklaşımı ile Üniversitemizin hizmet çıtasının yükselmesine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum. 2023 ÖSYS sonuçlarına göre istatistikler de ÇOMÜ için gurur verici.  10.380 kontenjana 10.234 öğrenci yerleşmiş ve doluluk % 98,59 oranında. Ülkemizin dört bir yanından tercih edilmesi de bizleri ayrıca sevindirdi. İlk 10.000’e girip üniversitemizi tercih eden öğrenci sayımız ise 69. 40 bin merkezde 15 bin de ilçelerimiz de olmak üzere toplam 55 bin öğrencisi ve akademik kadroları ile eğitim ve bilime katkılarının yanı sıra İl ekonomisine de büyük katkıları olan Üniversitemiz ile işbirliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Tabiri caizse ben Üniversitemiz için Çanakkalemizin en büyük fabrikası diyorum. Üniversitemizin 2 sene kapalı kaldığı zamanlarda özellikle yeme içme ve hizmet sektöründe uğraşan arkadaşlarım ne denli zorluk çektiklerini yakınen ben de hissettim. Bu amaçla ÇTSO-ÇOMÜ İşbirliği Komitesi kurduk ve tüm üyelerimizin Üniversitemizden beklentilerini ölçmek, görüş ve önerilerini almak için bir anket çalışması başlattık. Ankete katılmayan Meclis üyelerimizin de katılımlarını rica ediyorum.  Bu anket bizi aydınlatıp, gitmemiz yolu gereken yolu gösterecek” dedi.

“Çanakkale Gastro Akademi Projesi ile gastronomi kültürünü ortaya çıkaracağız”

“Turizm şehri olma potansiyeline fazlası ile sahip ama henüz olamamış bir ilde yaşıyoruz” diyen Semizoğlu; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu potansiyeli kazanca çevirmek için de Üniversitemiz ile işbirliği içinde olacağız. Çanakkale Evi’ni Gastronomi Evi olarak hizmete sunup gastronomi kültürünü ortaya çıkararak hem yeni bir destinasyon yaratmak hem de sektöre vasıflı personel kazandırmak amacı ile GMKA’na sunduğumuz “Çanakkale Gastro Akademi” başlıklı projemizde inşallah proje ortaklığı yapacağız. Çok güzel projeler ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

“Üretmeye mecburuz! Bizim üretmemiz lazım”

Konuşmasında ekonomik verilere de değinen Başkan Semizoğlu; “Ekonomik verilere çok girmeden sadece ihracat rakamlarımızı vermek istiyorum. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; ihracatımız  %0,4 oranında azalarak 164 milyar 907 milyon dolar, ithalatımız ise  %3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kur yükseldi diyoruz ama dikkat ederseniz ithalatımız artıyor. 2023 hedeflerimizi ne yazık ki tutturamıyoruz ve dış ticaret açığımız kapanmıyor. Ulu Önderimizin yüz yıl önce söylediğini her toplantıda vurguluyorum, yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü söylemeden geçemeyeceğim. Üretmeye mecburuz! Bizim üretmemiz lazım” dedi.

Erenoğlu; “ÇOMÜ, Çanakkale'nin ve bölgenin en önemli araştırma kurumlarından bir tanesidir”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise, ÇOMÜ’nün yeni dönemdeki vizyon, misyon ve stratejik hedeflerine yönelik yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üniversite-Kent ve Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemine de vurgu yapan Erenoğlu; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale'nin ve bölgenin en önemli araştırma kurumlarından bir tanesidir.  1992 yılında o günkü ismi ile Trakya Üniversitesinden ayrılmış Eğitim Fakültesi o günkü ismi İle yine Çanakkale meslek yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu üçlüsü ile kurulmuş. Bugün artık üniversitemiz, 21 fakülte, 13 meslek yüksekokulu, 1 eğitim enstitüsü 45 araştırma merkezi ile ve 2 yüksekokulumuz var. Hemen hemen neredeyse %100 doluluk oranına sahip bölüm ve programlarıyla 55.000'i aşkın öğrenciye eğitim-öğretim vermektedir” diye konuştu.

“Araştırma ve geliştirme alanında, uluslararası rekabet gücünü artıracak projelere odaklanıyoruz”

“Üniversitemiz, yeni dönemde "Geleceğin Liderlerini Yetiştiren, Bölgenin Gelişimine Katkı Sunan, Araştırma Odaklı Bir Üniversite" olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu vizyon doğrultusunda yürütmekte olduğumuz eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı faaliyetlerine kısaca değinmek istiyorum” diyen Rektör Erenoğlu; “Eğitim-öğretim alanında, öğrencilerimizin çağın ihtiyaçlarına uygun, nitelikli bir eğitim almaları için gerekli altyapı ve insan kaynağı yatırımlarını sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yeni eğitim modelini hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni eğitim modelinde, öğrencilerimizin teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı bulacağı 7+1 ve 3+1 işbaşı eğitimlerine ağırlık vereceğiz. Bu sayede, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Araştırma ve geliştirme alanında, uluslararası rekabet gücünü artıracak projelere odaklanıyoruz. Bu kapsamda, bölgesel ve uluslararası işbirlikleri geliştiriyor, yenilikçi araştırmalara destek veriyoruz. Üniversitemiz, son yıllarda yürüttüğü Ar-Ge projeleri ile önemli başarılar elde etti. Bu başarılar, üniversitemizin araştırma ve geliştirme alanındaki gücünü ortaya koyuyor. Toplumsal katkı alanında, bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda, sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor, toplum yararına çalışmalara imza atıyoruz. Üniversitemiz, bugüne kadar yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile bölgede önemli bir farkındalık yarattı” şeklinde konuştu.

“Yeni dönemde, üniversite-sanayi işbirliğini daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Sanayi kuruluşlarıyla ortak projeler yürüttüklerini ve işbirlikleri geliştirdiklerini dile getiren Rektör Erenoğlu; “Üniversite-sanayi işbirliği, üniversitemizin en önemli önceliklerinden biridir. Bu işbirliğinin, bölgenin kalkınması ve gelişmesi için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, sanayi kuruluşlarımızla ortak projeler yürütüyor, işbirlikleri geliştiriyoruz. Yeni dönemde, üniversite-sanayi işbirliğini daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda, özellikle aşağıdaki hususlara odaklanacağız: Sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak için işbaşı eğitimlerine ağırlık vereceğiz. Sektörlerimizle Ar-Ge ortak çalışmaları yaparak özellikle dış kaynaklı projelere yöneleceğiz. Nitelikli ve akredite laboratuvarlarla sektörlerin ihtiyaç duyduğu tüm analizleri yerinde, hızlı, etkin ve ekonomik şekilde gerçekleştirme kabiliyetine ve yetkinliğine sahiptir. Bu noktada kuruluşlarınızın, şirketlerinizin ve sektörlerinizin farklı kentlerdeki analiz laboratuvarlarında yaptırmakta olduğunuz tüm analizlere ve aldığınız danışmanlık hizmetlerine talibiz. Bu bizlerin vizyon ve misyonunun gereğidir. Lütfen kentinizin Üniversitesiyle çalışım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne inanın güvenin, destek verin, yön verin. Artık biz varız. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kazansın, Çanakkaleli kazansın ve sonuçta Çanakkale kazansın. Bu şehir çok daha fazlasını hak ediyor. Firmalarımızın istek, gereksinim, beklenti ve önerileri doğrultusunda belirli alanlarda üniversiteden akademisyenlerle eşleştirmeler yaparak birlikte çalışma ortamı oluşturmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Üniversite-Sanayi işbirliğinin, bölgemizin ve ülkemizin geleceği için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz”

“Kıymetli sanayi kuruluşları, Üniversite-sanayi işbirliğinin, bölgemizin ve ülkemizin geleceği için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Bu işbirliğinin güçlendirilmesi için sizlerin desteğine ihtiyacımız var” diyen Rektör Erenoğlu; “Üniversitemiz, sizlerle birlikte çalışmak için her zaman hazırdır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak bir üniversite olmak için çalışmalarını sürdürecektir. Bu yolda sizlerin desteğini her zaman yanımızda hissedeceğiz. Bizlere burada sizinle buluşturan ve size hitap etme fırsatı vererek Çanakkalemiz'de yıllardır arzu edilen üniversite-kent ve üniversite-sanayi işbirliklerinin tesis edilmesi noktasında desteklerini esirgemeyen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli Başkanı Sayın Selçuk Semizoğlu'na, yönetim kurulu üyelerine, komite başkanlarımıza ve Genel Sekreter Sema Sandal'a şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Sözlerimi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile yeni dönemde ortaklaşa başlattığımız ve yürütülen proaktif ve nitelikli çalışmalarda başarılar dileyerek noktalıyorum. Teşekkür ederim.”

ÇTSO Meclis Toplantısı

Ortak Komite toplantısının ardından Eylül Ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi. Eylül ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer yaptı. Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Ağustos ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2023 Ağustos ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetici Asistanı Selen Kılıç tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı. Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Ağustos ve Eylül Aylarında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin okunmasıyla son buldu.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Selçuk Semizoğlu R. Cüneyt Erenoğlu