Dil Hücrelerinin Mutasyona Uğraması Sonucu Kanser Hücrelerinin Oluşması: Dil Kanseri

TAKİP ET

Dil kanseri dil içerisinde yer alan çeşitli hücrelerdeki meydana gelen mutasyonlar nedeniyle görülen, aşırı hücre çoğalması ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Öyle ki ağız içerisinde en yaygın görülen kanser türü dil kanseridir.

Özellikle ileriki yaşlardaki erkeklerde görülen bu kanser türüyle ilgili olan dil kanseri neden olur belirtileri nasıldır şeklindeki soruların cevabını yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Dil kanserleri sinsi bir şekilde ilerleyen, fazla bir yayılım oluşturana kadar hiçbir belirti ve bulgu göstermeyen bir kanser türüdür. Belirtiler ortaya çıktığında ise dil üzerinde kırmızı lezyonlar görülürken ağız mukozasında beyaz ve parlak renkte döküntüler ortaya çıkmaktadır.

Dil kanserlerinde yaygın olarak yara halinde bir kitle ortaya çıkar. Bu kitleler mutasyona uğrayan hücrelerin aşırı çoğalmasından dolayı görülmektedir.

Dil kanserleri her ne kadar ciddi organlarda meydana gelen bir kanser türü olmasa da yayılım göstererek kemiklere, beyne ve akciğerlere yayılım göstererek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Dil kanseri eğer akciğerlere yayılım gösterirse bronşları kapatabilir ve zatürreye neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Öyle ki dil kanseri teşhisi konulan her 10 hastadan 3 tanesi yaklaşık 10 sene içerisinde hayatını kaybetmektedir. Eğer erken tanı konulur ve iyi bir kanser tedavisi planlanır ise kişinin yaşam kalitesi artar ve yaşama olasılığı artar.

Dil Kanserinin Nedenleri Nelerdir ?

Uzman doktorlar dil kanserinin birçok nedene bağlı olarak görüldüğünü bildirse de özellikle sigara ve alkol kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak yaygın bir şekilde görülmektedir.

Ağız içerisinde görülen enfeksiyonlara en sık neden olan etkenler mantar nedenlidir. Mantar enfeksiyonları nadiren de olsa tümöre dönüşüm görülebilmektedir. Ancak bu çok düşük bir olasılığa sahiptir ve beraberinde sigara veya alkol kullanımı gibi kanser tetikleyici sebeplerin bulunması gerekmektedir. Bu iki sebep bir araya geldiğinde dil kanserine neden olabilmektedir. Mantar enfeksiyonlarının yanı sıra plummer vinson sendromu ve sifiliz gibi enfeksiyon hastalıkları da dil kanserinin oluşmasına neden olabilmektedir.

Dil kanseri olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda Herpes virüsü, A ve C vitamini eksikliği ve bağışıklık sistemi baskılanması gibi nedenlere bağlı olarak da dil kanserinin oluştuğu gözlemlenmiştir ancak bu henüz tam olarak kanıtlanamamıştır.

Bütün bunların yanı sıra genetik yatkınlık, ailede dil kanseri öyküsü, kemik iliği anemisi vb. nedenlere bağlı olarak da dil kanseri ortaya çıkabilmektedir.

Dil Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Dil kanserine yakalanan kişilerde dildeki hücrelerin aşırı çoğalmasına bağlı olarak görülen büyüme, ağrı, konuşma problemleri, yemek yerken acı ve lezyon oluşumuna bağlı olarak görülen renk değişiklikleri ortaya çıkmaktadır.

Dil kanserinin ortaya çıkardığı bu belirtiler kişide boğulma hissi, tıkanma hissi, yutkunma problemleri vb. diğer değişikliklerin yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Dil Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

Dil kanserinin belirtileri her ne kadar sinsi bir şekilde ilerlese de dil yüzeyinde meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Görsel inceleme ve iyi bir anamnezin yanı sıra ağız ve diş sağlığı doktorları tarafından alınacak biyopsi örnekleri ile de kesin şekilde bir dil kanseri teşhis hastalığı konulabilmektedir.

Dil kanseri mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmediğinde ise yayılım gösterebilen bir kanser türüdür. Tedavide uygulanacak yöntemler ve izlenecek adımlar hastalığın neden olduğuna ve hangi türde görüldüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Yassı epitel hücreli dil kanserinde en önce kanserin hangi evrede bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. 2 cm’den küçük yaralarda cerrahi tedavi uygulanırken büyümüş yaralarda ise radyasyon ve cerrahi tedavi kombinasyonları yapılmaktadır. Bunların yanı sıra verrüköz karsinoma ve spindle hücreli karsinoma türlerinde de cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Dil kanseri tedavisinde yalnızca radyoterapi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalık için özel olarak kullanılan bir ilaç tedavisi halen bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkardığı ağrı gibi belirtiler için semptomatik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.