Devletimize güveniyoruz

TAKİP ET

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu başkanlığında, ÇTSO 21 Meslek Komitesi Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, İŞKUR Şube Müdürü Ayça Çakmak ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Çöllü’nün de katıldıkları toplantıda açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu yaptı. Başkan Semizoğlu; “Seçimler ve uzun tatiller sürecinde söylediğimiz gibi gerçek gündemimiz ekonomiye dönmeyi umut ederken döviz kurlarındaki hareketlilik bizi çok da istemediğimiz bir boyutta bu gündemin içine aldı. İş dünyası olarak;   döviz kurlarında yaşanan artışı Ülkemiz için bir tehdit gibi göstererek piyasalarda huzursuzluk ve ekonomik savaş algısı yaratan yorumlara itibar etmediğimizi deklare ettik. Büyüme eğilimi gösteren Ülkemizde bu artışın doğru tespit edilerek değerlendirilmesi ve Merkez Bankası’nın gerekli tedbirleri alması gerektiğini, açıkladık.  Türkiye’nin büyüme sürecinden, bulunduğu coğrafyadaki gücünden rahatsız olan çevre çok geniş. Kurdaki dalgalanmalardan etkilenmiyoruz diyemeyiz ancak bu durumun sadece Türkiye ile ilgili olmadığını da biliyoruz. Ülkemizin bu oyundan da meydan okuyarak çıkacağına inanıyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Devletimize güveniyoruz” dedi.

“Nefes kredileri zenginleştirme kredileri değildir”

“Biz Oda olarak yapacağımızın maksimumunu yapıyoruz. Ancak buradan bankalara tekrar seslenmek istiyorum ve hepsini sağduyuya, adil davranmaya davet ediyorum” diyen Semizoğlu; “Adından da belli olduğu üzere bunlar nefes için, destek için gerçek ihtiyaç sahibi üyelerimiz için aktarılan kaynaklar. Bir bankadan karşı bankaya mevduata aktarılsın diye ya da araba yenilemek için değil, zenginleştirme kredisi değil. Piyasalara, ekonomiye yansıması için bankaların daha duyarlı olmasını, üyelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmasını, gerçek ihtiyaç sahibine vermelerini bekliyoruz. Benim bugün konuşmamda özellikle vurgulamak istediğim budur” şeklinde konuştu. Başkan Semizoğlu, ÇTSO’nun faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Toplantının devamında, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Çöllü tarafından “İŞKUR Faaliyetleri ve İstihdam Teşvikleri” konulu sunum yapıldı. Sunumda İlave İstihdam Teşviki, Bir Senden Bir Benden Teşviki, Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki, Engelli İstihdam Teşviki ve Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) hakkında bilgi verildi. Soru cevap bölümünden sonra Meclis toplantısına geçildi.

Meclis toplandı

Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Dünyada küresel liderlik açığının giderek arttığı, globalizasyondan korumacılığa hızla geçilen kaotik bir dönem yaşıyoruz. Anlamsızca büyüyen ticaret savaşları içinde problem yaratıp çözmeye çalışan liderlerin sayısı giderek artıyor.  Ülkeler, kural hakimiyetinin azaldığı postmodern bir dünya savaşının içinde sanki.  Bu çatışma ortamı, bütün dünyada insanı odaktan çıkartan, demokrasiye duyulan güveni zayıflatan, eşitsizlikleri besleyen, distopyayı güçlendiren toksik bir etkiye yol açıyor. Bu nedenle dünyanın aklıselim düşünce insanlarından “kapitalizm, insanı odağa alarak yeniden tanımlanmalı” çığlıkları daha sık yükselir hale geldi. Bütün bu kaosta güçlü ile güçsüz arasındaki farkı belirleyen temel faktör ne ilginçtir ki “teknoloji”. Teknoloji üretip satanlarla, kazandığını bu tekno ürünler için harcayanların dünyasında yaşıyoruz.  Ve daha büyük bir megatrend kırılması yaşamaz isek, orta vadede dünya ekopolitiğini bu farkın belirlemeye devam edeceği çok açık. Türkiye’nin bu yeni dünyada kendini, haksızlıklara karşı dik duruşu dışında, ancak güçlü bir üretim ekonomisi ile ifade edebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Yeni hükümet sisteminden ve yönetim kadrolarından temel beklentimiz; Türkiye’yi hızla, nitelikli üretim ekonomisini merkeze koyan bir başarı hikayesinin ana aktörü haline getirmesidir” diyen Okyay; “Bu başarı hikayesi, bir yandan ülke ekonomisini dönüştürürken, diğer yandan kapsayıcı ve adil bir gelir dağılımına yol açmalıdır. Böyle bir iddianın, hele ki ticari korumacılığın ve yatırım çekme yarışının iyice kuralsız bir kavgaya dönüştüğü bir dünyada eskisinden çok daha zorlaştığını biliyoruz. Ama Türkiye’nin bu yüzyıldaki en büyük meydan okumasının da bu olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Okyay sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Elbette yönetmesi kolay olmayan bir sürecin içindeyiz. Dövizin, bir atakla, yıllık artışının yüzde 70’i bulduğu, üretim maliyetlerinin fırladığı, tüketici enflasyonunun yüzde 18’i, üretici enflasyonunun yüzde 32’yi gördüğü, faizlerin yeni bir yüksek dengeye oturduğu zor bir dönem bu. Geleceği öngörmekte, işlerimizi yönetmekte, moralimizi yüksek tutmakta zorlandığımız günler yaşıyoruz. Peki seçeneğimiz ne? Pes mi edeceğiz? Amiyane tabirle dükkanı kapatıp gidecek miyiz? Elbette ki hayır. Bu ülke 1994 krizini de yaşadı, 2001 krizini de. Arada başka büyük dalgalanmalar da yaşadık. Her defasında üstesinden gelmeyi, ayaklarımızın üzerinde durabilmeyi ve hatta krizlerden güçlenerek çıkabilmeyi başardık. Yapmamız gereken, bu tür dönemleri “kâr değil ar dönemi” bilip itidalli şekilde geçirmeye çalışmak olmalı. Çünkü bu toz duman bir süre sonra yerini stabiliteye bırakacak inşallah. O zamanı çıkış için iyi değerlendirmeli ve bugünden önlemlerle güç toplamalıyız. Çünkü bu milletin, bu devletin ve Türk özel sektörünün geninde tehditleri motivasyona dönüştürüp bir başarı hikayesi çıkarma alışkanlığı var. Tek yumruk olmuş milletimiz, bu meydan okumayı da daha güçlü bir demokrasi ve daha güçlü bir ekonomi üreterek aşmayı bilecektir. Buna inancımız tamdır.” 2018 Temmuz ayı Hesapları İnceleme Komisyonu Raporu Komisyon Üyesi  Batuhan EYİT tarafından okunarak onaylandı.  Azami Fiyat tarifelerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konuların görüşülmesiyle Meclis oturumu sona erdi.