Devlet hastanesinde çifte standart

TAKİP ET

Çanakkale Devlet Hastanesi'nin korona virüs hastalarını kabul edilmesinin ardından, Tıbbı sekreterler hafta sonu covid nöbetine başladılar. Sıra sistemine göre tutulacak olan covid nöbetlerinden Başhekimlik katı sekreterleri muaf tutuldu. Öte yandan yaşanan ayrımcılığın yanında HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, bir çok çarpıcı yanlışı dile getirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde oluşan covid yoğunluğu sebebiyle geçtiğimiz günlerde Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi de Korona Virüs kapmış hastaları kabul etmeye başladı. Hastanenin bir bölümü kapatılarak korono virüs tedavisine başlandı.



Tıbbı sekreterler covid nöbetinde

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde 4 bölümden oluşan Korona Virüs servislerinde ise bu hafta sonu itibariyle covid nöbetlerine başlandı.  Poliklinik ve servis sekreterleri covid servislerinde ilk mesailerini gerçekleştirdiler.  Poliklinik ve servis sekreterlerinin “mesai tamamlama” adı altında gerçekleştirilen nöbette “Ayrıcalık” yaşandığı iddia edildi.



HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, Çanakkale’de uygulanan kararlar ile Veri Hazırlama ve Tıbbı Sekreterlerin çalışmaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Nöbet sistemini uyardık

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, “Çanakkale Mehmet Hastanesi’nde Korona virüs hastaları kabul edilmeden önce Başhekimlik ile görüştük. Başhekimlik bize rotasyon uygulanacağını söyledi. Yani nöbet sistemi gerçekleşeceğini bildirdi. Bizde tıbbı sekreterlerin en azından idari katta tutsun dedik. Ancak kabul görmedi.” dedi.

Eğitim verilmedi
Covid nöbeti tutan sekreterler polikliniklerde çalışacaklar risk büyük



HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, Çanakkale Devlet Hastanesinde Korona Virüs ile ilgili eğitimin verilmediğini vurguladı.

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, şöyle konuştu.

“Çanakkale Devlet Hastanesinde daha önce tıbbi sekreterlere bulaşıcı hastalıklar enfeksiyon hastalıkları ile ilgili seminerler verildi. Ancak bu seminerler pandemi öncesiydi. Tıbbı sekreterler covid-19 ile ilgili bir seminer veya eğitim almadı. Şimdi Korona Virüs ile ilgili eğitim almış bir çalışanın, hiçbir bilgisi olamayan bir tıbbı sekreter ile arasında fark var. Eğitim almış kişi kendisini daha iyi korumayı bilir. Bir enfeksiyon servisinde çalışan kendini koruma olayını farklı bilir. Korona virüs, korunma yöntemleri ile ilgili eğitimler verilmeliydi.



Covid nöbetinden sonra normal hastalara bakacaklar

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde uygulanan en dikkat çarpıcı nokta ise Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterlerin Covid nöbetinden sonra hafta içi normal hastalar ile çalışacağı.

Sekreter hafta sonu Korona Virüs servisinde nöbet tutacak. Hafta içi diğer branşlarda Covid kapmamış hastaların tedavisinde yer alacak. Peki hiçbir belirti göstermeyen ve Covid-19 virüsü kapmış tıbbı sekreterin çalışması riskli mi?

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, “Şimdi Tıbbı sekreterler nöbetten sonra hafta içi polikliniklerde çalışacaklar. 100 kişi ile muhattap olacaklar. Eğer belirti göstermez ise herkese bulaştı. Bu risk çok büyük. Büyük tehlike arz ediyor. Bunu da yönetime ilettik fakat ne yazık ki karar değişmedi” dedi.



Başhekim katı nöbet tutmuyor

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, ne yazık ki Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde "ayrımcılık" yaşandığını söyledi.

Yılmaz, “Biz sendika olarak herkesin eşit şartlarda çalışmasından yanayız. Sağlık çok önemli bir konu. Hiçbir çalışanın diğerinden farkı yok. Hepimiz risk altındayız. Fakat Başhekimliğe sürekli dile getirmemize rağmen değişen olmadı. Adalet herkes için var. Başhekim kendine nöbet yazıyor. Fakat İdari katında çalışanlar nöbet dışı. Bence kendi gibi başta sekreteri nöbet tutmalıydı. Bu mantık dışı bir uygulama. İlla adalet gerekiyorsa idare kattı da nöbet tutmalı.” dedi.

Tıbbı sekreterler fazla mesai yapıyor
Tıbbı sekreterler uzaktan çalıştırılmıyor

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, fazla mesai yapıldığını belirtti.

Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemiden sonra mesai saatleri ile ilgili açıklamasını hepimiz biliyoruz. Özellikle bulaş riski sebebiyle esnek çalışma saatleri getirildi. Ayrıca evden uzaktan bilgisayar ile yapılabilecek işler konusunda tedbirler uygulandı. Sağlık Bakanlığı da bu kuralları açıkladı.  Ancak Çanakkale Devlet Hastanesi bu kuralları uygulamamak konusunda ısrarcı. Esnek çalışma saatleri 10.00 ile 16.00 saatleri arası açıklandı. Bir işçinin çalışma saati günlük 7.5 saat haftada 45 saattir. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde çalışanlar saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında çalışıyor. Bir de hafta sonu mesai saati yazıyorsun. Buna göre günde 3 saat 5 günde ise 15 saat fazla çalışıyorlar. Ayrıca da hafta sonu nöbet yazılarak daha da fazla çalıştırılıyorlar.” şeklinde konuştu.

Riskli ve fazla çalışmaya ek ödenek yok

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, tüm bu şartlarda çalışmasına rağmen Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterlerin hakkının yenildiğini ifade etti. Yılmaz şu şekilde konuştu.

“Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterler fazla çalıştığı halde hiçbir imkana sahip değiller. İzinler pandemiden dolayı kaldırılmış durumda. Covid nöbetlerinden dolayı risk altındalar. Toplu sözleşmeye istinaden fazla mesai ücreti de alamıyorlar. Bizim açımızdan bu çalışan arkadaşlarımızın hakları yeniliyor.”
 

çanakkale devlet hastanesi korona virüs corona virüs corona korona çanakkale vedat yılmaz hak-iş hak-iş konfederasyonu çanakkale mehmet akif ersoy hastanesi ayrımclık covid hastaları hastane çalışanlarıi ufuk tali çanakkale başhekimi çanakkale devlet hast