ÇTSO Meclisi toplandı!

TAKİP ET

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite ve Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılı Mart Ayı İlk Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Ortak Komite Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Geçtiğimiz ay 26 Meclis üyemiz ile birlikte TOBB’da Meclis Bilgilendirme Semineri’ne katıldık. Orada gerçekten Meclis Üyesi arkadaşlarım çok değerli sunumlar dinledi. Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Beyle de birlikte olma imkanı bulduk. TOBB olarak biz kimiz? Dediğimiz zaman, biz 2 milyon üyesi olan bir aileyiz. Bu 2 milyon üye Türkiye istihdamının %71’ini, gelirin %74’ünü, yatırımların %78’ini, ihracatın ise %100’ünü yani tamamını sağlıyor. Bizim komitelerimiz, Meclisimiz her biriniz çok değerlisiniz. Bunun için bugün toplantımız da mutlaka her biriniz kendi sektörünüzle ilgili söz alın. Odadan, TOBB’dan ne istiyorsunuz lütfen dile getirin. Her söylediğinizi değerlendiriyoruz. Şubat ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyonun bir önceki aya kıyasla 2,21 puan artarak yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleştiği açıklandı. Şubat ayı enflasyonunun temel belirleyicisi ise % 8,25 oranında artan gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları. Bu grubun enflasyona katkısı ise 2,03 puan. Ülkemizdeki enflasyonun temel belirleyicisi olan gıda dünyanın geleceğinde ise bir beka sorunu olarak görünüyor. Ülkemizde de tarım üretimi düşerken gıda ürünü ithalatımızın 26 milyar dolara ulaşması bence ciddi bir sinyal” dedi. 

“Biz enflasyonu 12 ayda hesaplamakta güçlük çekiyoruz”

“Sanayinin dört ana sektöründen elektrik, gaz ve buhar fiyatlarının ise Şubat ayında % 4,96 oranında azaldığı, buna göre yıllık değişim oranının da % 30,68 oranında azalış gösterdiği açıklandı” diyen Semizoğlu; “Burada biraz popilizm var. Merkez Bankası Başkanı da açıkladı. Biz enflasyonu 12 ayda hesaplamakta güçlük çekiyoruz. Nisan ayından sonra özellikle enerjiye ne zammı geleceği belli değil. Şu anda baskı altında tutulan bir enerji fiyatı var.

“hracat rakamlarımız sevindirici”

İhracat rakamlarımız sevindirici. Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre 2024 yılının ilk iki ayında ihracat % 8,5 oranında artış ile 41 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşti.  Diğer bir sevindirici tarafı da deprem yaşanan illerde ihracatın artmış olması. Hatay, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerimizin 2024 yılı Şubat ayında göstermiş olduğu performansla deprem öncesi 2022 yılı Şubat ayı ihracat değerini aştığı görülüyor. Yaralar 1 sene de tabi ki sarılamaz ama en azından ticaret çarkları dönmeye başlamış.

Deprem de gündemden uzaklaştırılmak istense de o kendisini insanlığa sık sık hatırlatıyor arkadaşlar. Her konuşmamda depreme hazırlıklı olmamız gerektiğine değiniyorum. Bugün sizlerin de katılımlarıyla hazırladığımız 17 maddelik Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası istiyor mottosunu Merkez İlçe Belediye Başkan adaylarımıza sunacağız. Maddeler içerisinde deprem eylem planları da var. Aynı zamanda farkındalık olsun diye tüm komite ve Meclis üyelerimize acil durum çantası özel olarak hazırlandı. Herkese vereceğiz” şeklinde konuştu. Başkan Semizoğlu toplantıda faaliyetler hakkında da bilgi verdi.

Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak Komite toplantısının ardından Mart Ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi. Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Şubat ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Şubat ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı. Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Mart Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.

Çanakkale ÇTSO Selçuk Semizoğlu