ÇTSO Meclisi toplandı

TAKİP ET

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Osman Okyay; 'Yeni iş fırsatları yaratmak gerekiyor' dedi.

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, bu veriler ışığında 2023 işsizlik oranının, Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşme ihtimalinin arttığını söylüyor. Ekonomi çevrelerinde zaman zaman işsizlik oranının gerçekten düşmediğine, insanların iş bulmaktan umutlarını kestikçe başvuruda bulunmadıklarına dair çeşitli değerlendirmeler yapılır. Bunlarda haklılık payı da olabilir. Ben yeni açıklanan bu veri vesilesiyle özelde gençlerimiz, ancak iş gücü piyasasındaki herkes için yeni iş fırsatları yaratma gereğinin altını çizmek istiyorum. Büyümek, güçlenmek, daha fazla istihdam yaratmak için yatırım iştahımızın korunması gerekiyor. Aslına bakarsanız, pandemi sonrasındaki dönemde yatırım eğilimi gayet yüksekti. Ancak bu sefer de kur oynaklığının yüksek olması nedeniyle fizibilite yapmak ve projenin kar edip etmeyeceğini hesaplamak zorlaştı. Bu da yatırım kararlarını zora soktu. Tabii bir de bankaların daha sınırlı kredi vermeye başlaması, iş dünyasını sınırladı. Geçen yıl bir kişi için iş yaratma maliyeti 3 milyon TL’nin üzerindeydi. Bu hiç de az bir maliyet değil! Bildiğiniz gibi bizim ülkemizde yatırımlar genelde döviz kredisiyle yapılıyor. Bazı büyük projelerde yabancı ortakla çalışmak biraz rahatlatıcı ama bu her zaman mümkün olamıyor. Buna bankaların daha sınırlı kredi vermeye başlaması da eklenince proje finansmanı iyice çıkmaza girmeye başlıyor” dedi.

“Yeni nesil sanayi bölgelerine gerek duyulduğunun altını çiziyoruz”

“Finansmana erişimdeki sıkıntının yanı sıra özellikle teknolojik ve katma değerli ürün odağında teşviklerin artmasına ihtiyaç var” diyen Okyay; “Yatırım için tahsis edilecek sanayi arsaları konusunda sorunlar söz konusu. Bu nedenle her platformda yeni nesil sanayi bölgelerine gerek duyulduğunun altını çiziyoruz. Beyin göçü zaten önemli bir sorun. Bu nedenle her aşamada nitelikli eleman arayışı giderek büyüyor. Bugün neredeyse her 4 şirketten 3’ü, yetenek açığı yaşadığını ya da işe alım yapmakta zorlandığını belirtiyor. Türkiye genelinde işverenlerin yüzde 88’i, gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulamamaktan mustarip. Sanayici yeşil dönüşüm konusunda yatırım yaparak AB’ye uyumu tamamlamak istiyor, ancak bu konuda da regülasyonların tamamlanması konusunda hızlanmak gerekiyor.  Tüm bu nedenlerle ekonomimize katkı sağlayan tüm şirketler için yeni stratejiler ve teşvik politikaları belirlenmesini istiyoruz. Madalyonun diğer yüzünde iş dünyasına da düşen bir görev var. İnsan kaynağını eğitmek, yetiştirmek, yeni beceriler kazandırmak. Halen ülke genelindeki 20 milyonu aşkın çalışanın mevcut becerileri, önümüzdeki yıllarda mevcut işlerinde çalışmaya devam edebilmeleri için maalesef yeterli olmayacak. 6 milyona yakın kişinin teknolojik yeniliklere ayak uydurabilir duruma gelmesi için farklı yetkinlikler geliştirmesi, 2 milyon kişinin ise farklı sektörlerde çalışmak ya da yeni meslekler edinmek için yeni beceriler kazanması gerekecek. Burada bir çıkış yolu bulamazsak iş gücü piyasasındaki yapısal sorunlar devam edecek ve yüksek katma değerli üretime geçemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Hem kendimiz hem de ülke ekonomimiz için nitelikli kadrolar oluşturmaya önem vermeliyiz”

Meclis Başkanı Osman Okyay sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bize düşen görev, şirketlerimizde gerekli yetenek dönüşümü için yatırım yapmak. Çalışanlarımızın mevcut yetkinliklerini geliştirmelerini ve yeni yetkinlikler kazanmalarını sağlamak. Hem kendimiz hem de ülke ekonomimiz için nitelikli kadrolar oluşturmaya önem vermeliyiz. Biliyorum, bu konu zaten birçoğunuzun gündeminde… Ben bu vesileyle konunun önemini bir kez daha hatırlatmak istedim. Hazır yatırım ihtiyacından konuşurken, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın tüm girişimcilere ışık tutan bir hizmetini de burada anmak istiyorum.  Ajans, Çanakkale’nin içinde bulunduğu Güney Marmara Bölgesine yatırım yapmak isteyen girişimciler için kapsamlı fizibilite raporları hazırlıyor. Bölgede yatırım yapılacak potansiyeli ortaya koyarak adeta bir yol haritası sunuyor. Böylece bölgemizde yapılacak yatırımların başarı şansının artırılması amaçlanıyor. Öte yandan malumunuz, Çanakkale özünde tarım ve hayvancılık şehri. Kentimizde buna bağlı olarak tarım ve hayvancılığa bağlı sanayi gelişmiş durumda. Şehir genelinde istihdam yoğunluğunun en fazla olduğu sektör, Gıda Ürünleri İmalatı… Ancak son gelen bir veri, alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Ziraat Odası Başkanımız Ufuk Bey (Ünver), Çanakkale’de 2023 yılında 10 bin büyükbaş hayvanın azaldığını açıkladı. Çok üzücü bir durum!  Ülke genelinde büyükbaş hayvan varlığı son 6 yılın, küçükbaş hayvan varlığı ise son 4 yılın en düşük seviyesinde. Sebebini biliyoruz, hepimizin dertli olduğu girdi maliyetlerindeki yükseliş. Tüm zorluklara rağmen üretime devam eden küçük üretici, bu girdi maliyetlerine daha fazla direnemiyor ve maalesef hayvanını kesime göndermek zorunda kalıyor. Tarım Bakanlığının küçük aile işletmelerini desteklemek için bir plan üzerinde çalıştığı biliniyor. Umarım, alınacak tedbirlerle bu gidişat bir an önce son bulur. Bu çok önemli sorununun önüne geçilmiş olur.”

“Belediye Başkanı adaylarının master planlarını kamuoyuna açıklamalarını istiyoruz”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise; “Bakın TUİK Çanakkale’mizin nüfusunun bir önceki yıla göre 11.116 kişi artarak 2023 yılında 570.499'a yükseldiğini açıkladı. Başka bir istatistiki bilgi Çanakkale'de her iki kişiye bir araç düşüyor. Çanakkale göç alan bir şehir her defasında bizim yapmamız gereken bizim misyonlarımızdan birinin şu olduğunu ifade etmek istiyorum; Evet göç alacak Çanakkale'yi pastanın aynı lezzeti ile büyütmemiz lazım. Doğal güzellikleriyle, çevreyi koruyarak, çevreye saygılı bir şekilde. Şimdi nüfusumuz artıyor. Her iki kişiye bir araç düşüyor. Çanakkale’de yerel yöneticiler olarak biz ne yapıyoruz? Artık çevre yolundan dahi iş yerlerinizden evlerinize gidip gelme süreniz yarım saat, 40 dakikaya çıkmaya başladı. Bu konuda ne yapılıyor? Bunu konuşmanın tam zamanı. Mart ayının sonunda yerel seçimler var, aday veya parti bizi ilgilendirmiyor. Bu konudaki somut projelerini, planlarını mümkünse master planlarını kamuoyuna açıklamalarını istiyoruz. Devlet hastanemizin bir tane yolu var arkadaşlar. Allah muhafaza köprüye bir şey olsa Devlet Hastanesi yok. Orada oturanlar yok. Ne giriş var ne çıkış var. Bunun bir B planı olması lazım bunun altını çizmek istedim” diye konuştu. Başkan Semizoğlu, daha sonra ÇTSO’nun güncel faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Hakan Doğan Kayalı tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Ocak ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Ocak ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. TOBB’nin Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi Güncellemesi ile ilgili yazısı üzerine Yönetim Kurulu tarafından yapılan çalışma Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunup Mecliste görüşülerek onaylandı. Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Çanakkale ÇTSO Selçuk Semizoğlu