ÇTSO Meclisi toplandı

TAKİP ET

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Toplantıda konuşan ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu; 'Bankaların vergi rekortmeni olduğu bir ekonomide üretmek ve ayakta durmak kolay değil' dedi.

Haziran ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Dünyada ve Ülkemizde yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan covid 19 vakaları asgari düzeylere düştü ve kısıtlamalar bir bir kaldırılıyor. Son olarak Çin hükümeti kapanmaları gevşetti ve global piyasalar için olumlu bir hava oluştu. Bu olumlu havanın etkisiyle küresel enerjide talep arttı ve en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan Rusya’ya yaptırımlar sonucunda global tedarik zincirinden çıkarıldı ve dolaylı olarak brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı ve halen yaşanmakta. Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor. Umut ediyorum ki biran önce opec+ tarafından arz daha da arttırılır. Ve Venezuela ile İran petrolündeki yaptırımlar kaldırılıp global sisteme dahil edilir. Yoksa değerli üyeler enerji ve lojistik maliyetlerimiz daha da artmaya devam edecek ve enflasyon daha da tetiklenecek. Çünkü güzel ülkemiz %74 oranında enerji de dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz de ki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir. Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda covid 19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız. Son günler de yeni bir sınır dışı harekât olacağı konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Ülkemiz her dönem, teröre karşı savaş vermiş ve bu bağlamda savunma yatırımlarına çok ciddi yatırımlar yapmıştır bu da ekonomik olarak bizlere yara vermektedir. Yıllık ortalama savunma giderlerimiz 15.5 Milyar Dolardır. Yeni bir sınır dışı harekât demek Ülkemizin gayrisafi milli hasılasının düşmesine sebebiyet verecektir. Bu bağlamda terör ülkemizin; evlatlarımızın, topraklarımızın ve ekonomimizin bir numaralı düşmanıdır” dedi.
Semizoğlu; “İhracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor”
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise; “İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması 2021 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500’de 12. sırada yer alan İÇDAŞ Çelik A.Ş.’ni, 44.sırada yer alan Enerjisa A.Ş.’ni, 104.sırada yer alan İÇDAŞ Elektrik A.Ş.’ni, 174. sırada yer alan Abalıoğlu Yem A.Ş Çanakkale firması değil gibi gözüküyor ama Biga’da fabrikası olduğu için bu listeye ilave ettik, 175. sırada yer alan AKÇANSA A.Ş.’ni, 180. sırada yer alan Kaleseramik A.Ş.’ni, 365. sırada yer alan Doğanlar Mobilya Grubu A.Ş.’ni tebrik ediyor, İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İhracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor. Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor, üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım” diye konuştu.  
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Çanakkale ÇTSO Selçuk Semizoğlu