"ÇOMÜ Teknoparkı daha çok bilimsel çalışmanın yapıldığı merkez olacak"

TAKİP ET

ÇOMÜ Rektör Adayı Prof. Dr. Alper Şener, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yapacakları projelerle ÇOMÜ'nün Türkiye'deki önemli bilim merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Şener, ÇOMÜ’nün öğretim üyesi kadrosu olarak çok zengin bir üniversite olduğunu, meslektaşlarının geliştirdiği projelerin bilim dünyasıyla daha iyi bir şekilde paylaşılması için çalışmalar yapmak istediğini söyledi. 

Üniversite bünyesinde kurulan ÇOMÜ Teknopark’ın çok önemli bir misyonunun olduğuna inandığını belirten Şener, bu merkezin daha çok bilimsel çalışmaya imza atmasını sağlamak için çalışmalar yapacağını ifade etti. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoparkların geliştirilmesi konusunda birçok üniversiteye destek verdiğini hatırlatan Şener, “Üniversitemiz bünyesinde kurulan Teknopark’ımızın daha çok tanılır ve bilimsel çalışma yapması için elimden ne gelirse yapacağım. Bakanlığımızla mutlaka ortak çalışmalar ve projeler yapmak istiyoruz. Bu süreçte onların destekleri çok önemli.  Yaptığım araştırmada Teknoparkımızın bekleniler ölçüde çalışmalara imza atamadığını belirledim. Örneğin tarım alanında 4 şirketin hiçbirinin, makine alanında 5 şirketin sadece birinin, Teknoparkın lokomotifi 33 yazılım firmasının yarısından çoğunun linkleri, web adresleri yok veya çalışmamaktadır. Önce hepsini hem görünür hem de ulaşılabilir yapacağız. Sağlayacağımız mali destek ve fonlarla üniversitemizde görev yapan bilim insanlarının şirketler kurarak, geliştirdikleri ürün ve teknolojileri dünyaya tanıtmalarını ve bu sayede üniversitemize mali destek sağlamayı hedefliyorum. Teknoparkımızı geliştirmek ve büyütmek için ben 7 gün 24 saat çalışmaya hazırım.” dedi. 

Şener, teknoparkta öğrencilerimize staj imkanı da sunacaklarını, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan alanında uzman bilim insanlarını da yine merkezlerinde iş dünyası ve öğrencilerle buluşturacaklarını aktardı. 

Teknopark’ta tarım odaklı şirket sayısını arttıırmak istediklerini vurgulayan Şener, şunları kaydetti:

“Bunun ilk adımı olarak Tarım ve Orman Bakanlığımız, üniversite, özel ortaklığı işbirliğiyle Tohum,Fide AR-GE Merkezini kurmak istiyorum. Sanayi ve Bakanlığı’nın hedefleri arasında AB nezdinde coğrafik işaretli ürün sayısını 100’e çıkarmaktır. Çanakkale’den Ezine peyniri ve Bayramiç beyazı coğrafik işaretlemeyi aldı. Kentimiz  tarımsal açıdan zengin olduğu aşikardır. Özelikle Çanakkale domatesi ve Lapseki kirazı bu açıdan değerlendirilebilir. Burada tohum ve fide üzerinden AR-GE standardizasyonu sonrasında coğrafik işaret başvurusu yanında tohum ve fide satışı ile üniversiteye gelirde elde edilecektir. Çiftçilerimizi bu merkezde ürünlerin verimliliği artırılması konusunda eğitimler vereceğiz. Amacımız, Çanakkaledeki ürün çeşitliliğini arttırmak. Kentimizin tarım konusunda da Türkiye’deki önemli merkezler arasında olmasını sağlamak.”

Alper Şener Çanakkale ÇOMÜ