Çanakkale'de tarihi gün, köprü hizmete açıldı

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü hizmete açtı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 1 hafta ücretsiz kullanılacağını, sonrasında ise geçiş fiyatının 200 TL olacağını duyurdu.

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde hizmete açıldı. Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı. Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların göz bebeği olan Çanakkale’nin yepyeni bir geleceğe kucak açtığını ifade ederek, “Çanakkale Boğazı’na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yapmak üzere bir aradayız” dedi.
“Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “maziden atiye köprü kurmak” sözünü, hem lafzıyla hem de ruhuyla hayata geçirdiklerini söyledi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkeye, millete, şehre, tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Sultan Abdülhamit Han’ın, 140 yıl önce düşündüğü, hazırlıklarını yaptırdığı bir proje olduğuna işaret ederek, “Osmanlı’nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigârı tüm bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu” diye konuştu.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün, her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıdığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 metre de Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir” dedi. Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra 1915 Çanakkale Köprüsü’nden araç ile geçti.
 

Çanakkale Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü