Çanakkale'de orman yangını tatbikatı

TAKİP ET

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, yangın sezonunun başlaması nedeniyle, hava ve yer unsurlarının katılımıyla tatbikat düzenledi. Senaryo gereği çıkan yangın, helikopter ve orman işçilerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce 2022 yılı orman yangınları ile etkin şekilde mücadele etmek için denetim, eğitim ve tatbikat çalışmalarına devam ediyor. Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü Karacaören Köyü Bosna Ormanı Mevkiinde yapılan denetim, eğitim ve tatbikata Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, bölge müdür yardımcıları, işletme müdürleri, müdür yardımcıları, işletme şefleri, orman muhafaza memurları ve orman yangınlarında görev alan işçiler katıldı. Tatbikatı Çanakkale İli Kurum Amirleri de yerinde izledi, yapılan eğitim ve tatbikatlarda özellikle; orman yangınına etkin ve doğrudan müdahale yöntemleri, 2021 yangınlarının değerlendirilmesi, iş güvenliği, koruyucu donanımların kullanımı konuları uygulamalı olarak yapıldı. Tatbikat dumanın yükselmesi ihbarının ‘Alo 112’ye gelmesi ile yangının çıktığı bölgenin koordinatları belirlenerek, tüm söndürme unsurlarının karadan ve havadan yangın bölgesine sevki ile başladı. Büyük orman yangını senaryosu ile yapılan tatbikatta, yangına hava ve yer söndürme araçlarının müdahalelerinin koordinasyonu sağlanarak etkin ve güvenli bir müdahale gerçekleştirildi.
Demirci; “Ormanları 34 yangın gözetleme kulesi ile sürekli gözetliyoruz”
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü 1 İHA, 3 helikopter, 53 arazöz, 17 su ikmal, 25 ilk müdahale aracı ve termal kamera gözetleme yöntemleri ile orman yangınlarının en kısa ve en az zararla söndürülmesi için teknolojinin tüm imkânları kullanıyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, tatbikatın başarıyla sonuçlandığını belirterek; “Bölgemizdeki ormanları 34 yangın gözetleme kulesi ile sürekli gözetliyoruz. Bunların 14 tanesi kamera ile desteklenmiş vaziyette. Ayrıca bir İHA ile ormanlarımız 724 esasıyla gözetlenmektedir. Bu sene bölgemizde 3 helikopter görev yapacak. 9 greyder, 10 dozer, 53 arazöz, 17 su ikmal aracı, 25 ilk müdahale aracı ve yaklaşık bin personel ile bölgemizdeki yangınlara müdahale etmek için bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Bu tatbikatta tüm kurumlar arası koordinasyonun sağlanmasını ve ekipler arasındaki diyalogun arttırılmasını hedefledik. Çıkan bir orman yangınına havadan nasıl müdahale edileceği, ardından yer ekiplerinin müdahalesi, kontrol altına alınması ve soğutma çalışmalarının yapılmasıyla ilgili tatbikat yapıldı. Su perdeleri nasıl oluşturulacak, yangınlarda koruma nasıl yapılacak bunlarla ilgili tatbikatlar yapıldı” dedi.
“Çanakkale bölgemizde yaşayan insanlar sağ olsunlar çok duyarlılar” diyen Demirci; “Geçtiğimiz yıl çok kritik bir yangın sezonu geçirmiştik ama bölgemizde çok şükür ciddi bir sıkıntı olmadı. Bunda da başta Çanakkale bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Çok dikkatli ve titiz davrandıklarını düşünüyorum. Aynı hassasiyetin bu sene de devam etmesini, ormanlarda ateş yakılmamasını, tescilli olmayan yerlerde piknik yapılmamasını, ormanlara çöp atılmamasını, herhangi yanan bir şey gördükleri zaman 112 ve 177 telefon hatlarına ihbarda bulunmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
 

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Enver Demirci tatbikat orman yangını