Çanakkale Dalış Turizminin Merkezi olacak

TAKİP ET

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Dünya Okyanuslar Farkındalık Günü ve Çevre Haftası kapsamında düzenlenen "Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı başladı.

Avec Hotel Piri Reis Salonunda düzenlenen "Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı’na; Vali İlhami Aktaş, Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, kurum müdürleri, turizmciler, yerli ve yabancı sektör temsilcileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Planlama ve Grup Başkanı Muhammed Parlak tarafından açılış konuşması yapıldı.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, 108 yıl önce dünyanın en büyük deniz savaşının yaşandığı bir su coğrafyasında oluşturulan Tarihi Sualtı Parkı ve Tarihi Alan Başkanlığı tarafından savaş batıklarına başlatılan dalışları çok önemsediklerini belirterek, Çanakkale'nin dalışlar açısından dünyanın en önemli merkezi olmaya aday ve iddiasında olduğunu kaydetti.

Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall konuşmasında, Türkiye ve Avustralya ile birlikte Çanakkale’de savaşan ülkelerin ortak değer ve demirbaşlarının bu girişimler çerçevesinde ön plana çıkartılarak böylesine kapsamlı organizasyonlara taşınmasını çok anlamlı bulduklarını belirtti. Hall konuşmasında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının çok özel ve kıymetli çalışmalar ile Tarihi alanlardaki ortak değerleri koruma çabasının takdire şayan olduğuna dikkat çekerek; "Bu kapsamda Avustralya olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız" dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, Birinci Dünya Savaşı’na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşları’nın, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirterek; "Ancak unutulmamalıdır ki Birinci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 108 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdırlar" diye konuştu.

Başkan Kaşdemir, "Bilinmeyeni Kimse Koruyamaz" mottosu doğrultusunda Başkanlığın 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı’nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatmış olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmalar kapsamında 150 km²’lik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespit sürecinin başarı ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sektör temsilcilerinin sunumlarının ardından Gelibolu tarihi sualtı parkının dünyadaki bilinirliği arttırılarak savaş batıklarının korunmasının değerlendirildiği, “Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı, görüş ve öneriler ile devam etti.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Dünya Okyanuslar Farkındalık Günü İlhami Aktaş