Çan Belediyesi Diyetisyeninden Diyabet Gününe dikkat çeken paylaşım

TAKİP ET

Çan Belediyesi bünyesinde hizmet veren Diyetisyen Selin Eren 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde diyabete dikkat çeken ve önleyici tedbirleri içeren açıklamalarda bulundu.

Çan Belediyesinde Başkan Bülent Öz'ün mevcut sağlık hizmetlerinin kapsamını genişletme çalışmasıyla Halk Sağlığı merkezi bünyesine dahil edilen Pisikolog, Aile Danışmanı ve Diyetisyen vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda Çan Belediyesi Diyetisyeni Selin Emek, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı paylaşımda şunları aktardı: Diyabet, yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkileyen metabolik bir hastalıktır.  Tip1 ve Tip2 diyabet olarak diyabetin 2 türü vardır. Tip1 diyabet genelde çocuk ve gençlerde görülen,  Türkiye’de diyabet hastalarının %10’unu bulunduran şeker hastalığıdır. Tip2 diyabet ise genellikle 40 yaş üstü görülür. Ailesinde diyabetli bulunan, vücut ağırlığı idealin üzerinde olan kişilerde ve 4 kg üzerinde bebek doğuran kadınlarda görülme riski daha yüksektir. 14 Kasım’ın Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasının sebebi; 1921 yılında insülin tedavisini bulan Kanadalı Doktor Frederick Banting’in doğum günü olması ve Milletler Genel Kurulu’nun 2007 yılında 14 Kasım’ı Dünya Diyabet Günü olarak tanımasıdır. Dünya çapında ‘Dünya Diyabet Günü’nün sembolü mavi halkadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından belirlenen 2021-23 Dünya Diyabet Günü teması ‘Diyabet Bakımına Erişim’dir. Dünya genelinde 463 milyon insan diyabetli olarak yaşamını sürdürmektedir. Bu oran yaklaşık her 11 kişiden 1 kişiye denk gelmektedir. Ayrıca her 2 kişiden 1 kişi diyabetli olduğunu bilmemektedir. Bu da 232 milyon kişinin daha diyabetli olabileceğini göstermektedir.
ağlık Bakanlığı birinci basamak hastalık yönetim platformu çerçevesinde 2021 yılı Eylül ayı sonu itibari ile 18 yaş üzeri nüfusta diyabetli kişi sıklığını %10.5 olarak tanımlanmıştır. 

Diyabetli bireylerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken hususlar;

1. Kişiye özgü beslenme programına uyulmalıdır. Uzun süre aç kalınmamalı, öğün atlanmamalıdır. 

2. İnsülin doz ve saatleri veya diyabet ilaçları doz ve saatlerine dikkat edilmelidir.

3. Sürekli doktor ve diyetisyen kontrolünde olunmalıdır. 

4. Vücut ağırlığı ideal sınırlar içinde tutulmalıdır. 

5. Yemekler pişirilirken kızartmadan uzak durulmalı ızgara, fırın, haşlama gibi yöntemler kullanılmalıdır. 

6. Şeker ve şeker içeren gıdalardan, beyaz unlu gıdalardan, hamur işlerinden, hazır paketli gıdalardan, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. 

7. Sakatatlardan, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır.

8. Aşırı tuzlu tüketmekten kaçınılmalıdır. 

9. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. 

10. Egzersizler aksatılmadan yapılmalı, su tüketimi yeterli seviyede olmalıdır.
 

bülent öz selin emek çan çan belediyesi