Bayçöl; "Çanakkale rüzgarın başkenti"

TAKİP ET

Yenilenebilir Enerjinin merkezi Güney Marmara, Enerjisa Üretim'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Rüzgar Günü'nde tüm sektör oyuncularını Çanakkale'de bir araya getirdi. Sektör lideri firmaların buluştuğu etkinlik paneller ve çalıştay ile iki gün sürdü.

Yenilenebilir enerji kaynakları açısından Türkiye’nin en verimli bölgesi olan Güney Marmara, sektör için önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Çanakkale’de Enerjisa Üretim’in öncülüğünde gerçekleştirilen Rüzgar Günü etkinliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’de düzenlenen paneller, çalıştay ve çeşitli etkinliklerle sektör temsilcilerini ve üniversite öğrencilerini bir araya getirdi. Enerjisa Üretim Rüzgar Günü ilk olarak sektör temsilcileri ve davetliler için yapılan gala yemeği ile başladı. Yemekte konuşan Enerjisa Üretim Genel Müdürü İhsan Erbil Bayçöl, sektörün öncü firmalarının temsilcileriyle bir arada olmaktan ve bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluğunu dile getirdi. Rüzgar Günü’nün gelenekselleşmesini istediklerini söyleyen Bayçöl, Çanakkale’nin kurulu gücüyle, teknolojisiyle, insan kaynağı ile rüzgarın başkenti olduğunu söyledi.Bayçöl, Enerjisa Üretimin ilk rüzgar santralinin de Çanakkale’de kurulduğunu ve Enerjisa Üretim olarak Çanakkale’ye değer katmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
GMKA’nın gündemi deniz üstü rüzgar enerjisi
Enerjisa Üretim Genel Müdürü İhsan Erbil Bayçöl’ün ardından kürsüye gelen Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Abdullah Güç, Balıkesir ve Çanakkale olarak pek çok yenilenebilir enerji yatırımlarına ev sahipliği yapsak da yenilenebilir enerji hakkında farkındalık oluşturmaya ve yeni yatırımlar çekmek için çalıştıklarını söyledi. Genel Sekreter Güç konuşmasına şöyle devam etti: “Bugüne kadar GMKA, bölgede yenilenebilir enerji alanında farklı ve verimli birçok projeye mali destek sağladı. Yenilenebilir enerji alanında eksikliğini tespit ettiğimiz insan kaynağı alanında AB finansmanıyla, bölgemizdeki üniversitelerle ve firmalarla işbirliği içerisinde Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Projesini (Re-You) hayata geçirdik. Burada da durmak istemiyoruz ve Güney Marmara’yı yatırımları, teknolojisi ve insan kaynağı ile yenilenebilir enerjinin merkezi konumuna getirmek istiyoruz.”
GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, Ajans olarak yeni gündemlerinin deniz üstü rüzgar enerjisi olduğunun altını çizerek; “Bunun için çalışmalara başladık ve detaylı bir fizibilite raporu hazırlıyoruz. Bununla yenilenebilir enerji alanında öncü olanGüney Marmara’yı denizüstürüzgar enerjisinin de merkezi yapmayı hedefliyoruz” dedi. Rüzgar Günü’nden dolayı çok heyecanlı olduklarını sözlerine ekleyen Güç, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Konuşmalar, Re-You Projesinin takım lideri Dusan Gvozdenac’ın yaptığı sunumla tamamlandı. Enerjisa Üretim Rüzgar Günü’nün ilk günü; rüzgar teknolojilerinin dünü bugünü yarını, enerji sektöründe dijitalleşme ve veri, sürdürülebilir stratejiler, rüzgar enerji santralleri yatırım süreçleri konularında düzenlenen paneller ile tamamlandı. İkinci gün ise insan kaynaklarının dönüşümü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji İstihdam Piyasası Analizi Raporu Sunumu yapıldı.
 

Çanakkale GMKA Rüzgar Günü Enerjisa Üretim Rüzgar Günü İhsan Erbil Bayçöl