Gelibolu Sualtı Parkı ilgi görüyor

TAKİP ET

İtalya ve Eskişehir'den gelen dalgıç grubu, Suvla Koyu açıklarındaki Louis ve Lundy batıklarına daldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de, grup ile birlikte dalış yaptı.

Sualtı keşifleri yapan dalış eğitmeni Gabriele Paparo ile sualtı fotoğrafçısı Antonello Paone'nin de aralarında bulunduğu İtalyan turistlerin yanı sıra Eskişehir'den gelen dalış tutkunları, Ali Eyüpoğlu'nun sahibi olduğu Byemdive Dalış Okulu'na ait tekneyle denize açıldı. Dalış tutukunları, Çanakkale Savaşları sırasında batan 27 metre derinlikteki HMT Lundy ve 13 metre derinlikteki HMS Louis batıklarına dalış gerçekleştirdi. Gelibolu Sualtı Parkı'nın önemine değinen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Gelibolu Sualtı Parkı'nın, çok kısa bir zaman içerisinde dünyada en çok bilinen, en çok merak edilen bir dalış merkezi olacağına inanıyoruz. Bu potansiyelimiz var. 14 ayrı dalış noktasıyla dünyada en zengin dalış merkeziyiz. Her batığın ayrı hikayesi var. Ayrı bir yolculuğa çıkartıyor dalgıçları. Hem görsel güzellik hem suyun altındaki harika atmosfer hem de tarihi batıklar dalgıçları cezbediyor, merak uyandırıyor. İtalya'dan gelen misafirlerimizle Lundy batığına dalış yaptık. Lundy, aslında bir balık gemisi ama 1. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış. Çanakkale Savaşları sırasında batmış ve tek parça olarak duruyor. Bu da dalışın heyecanını daha da artırıyor” dedi.
Dalış okulunun sahibi Ali Eyüpoğlu, Tarihi Alan Başkanlığı tarafından dalışa açılan 1. Dünya Savaşı batıklarına ilginin çok fazla olduğunu belirtirken, İtalyan dergi yazarı ve sualtı fotoğrafçısı Antonello Paone ise bölgenin bir cenneti andırdığını ifade ederek; “Dalış noktaları özellikleriyle dalışı çok keyifli kılıyor. Önemli bir dalış tecrübesi sunuyor” diye konuştu. İtalyan dalış eğitmeni Gabriele Paparo da gelecekte sualtı parkını yeniden dalış yaparak tecrübe etmek istediğini dile getirdi. İtalyan turist Eleonora Medda ise, “Tarihi batıklar ve doğal güzellikleri tecrübe etmekten dolayı çok mutluyum. Buradaki tecrübelerimi dünyanın her yerinde olan dalış komiteleri ve İtalya'daki meslektaşlarımla paylaşacak olmaktan dolayı heyecanlıyım. Burada dalmak zamanda bir yolculuk” ifadelerini kullandı.
 

İsmail Kaşdemir Çanakkale Gelibolu Yarımadası Gelibolu Sualtı Parkı