Baştürk'ten aşı uyarısı

TAKİP ET

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, koronavirüs ile mücadelede aşının önemine değinerek, Çanakkale'deki vatandaşlara aşı olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Çanakkale, 2 doz aşı yaptıranların oranının en yüksek olduğu 10 il arasında 6'ncı sırada yer alıyor. 18 yaş ve üstü nüfusta en az iki doz aşı yaptıranların oranı yüzde 85,9'a ulaşan Çanakkale’de yaklaşık 420 bin doz aşı yapıldı. 25-31 Aralık haftasında 100 bin nüfusta 594,4 vaka görülen Çanakkale’de vatandaşları aşı olmaları konusunda uyaran İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, aşı olmaları için gençlere de çağrıda bulundu. Baştürk; “İlk doz aşıda yüzde 90 üzerinde bir talep aldık. İkinci doz aşısı tamamlananların oranı yüzde 85,9'a ulaştı. Aşılamada Türkiye'de 6'ncı sıradayız. Ama bu bize yetmez. 12 yaş üstünde, özellikle gençlerimizden destek bekliyoruz. 'Bana bir şey olmaz' algısı ya da 'bana bir yan etkisi olur' algısı doğru değil. Çünkü koronavirüsten etkilenme oranı, yan etkiden çok çok daha fazla. Ben o yüzden desteklerin devamını istiyorum” dedi.
“Aşılamaya destek olmalıyız”
“Sağlık camiasının fedakarca çalışmasına rağmen bu vaka artışları bizleri derinden üzüyor” diyen Baştürk; “Aşılama çalışmalarımız iyi gidiyor. Türkiye ortalamasının üzerinde bir aşılama çalışmamız var. Maalesef bu da bazen vatandaşlarımızı, 'bana bir şey olmaz' algısına yönlendiriyor. Biz her zaman vurguluyoruz. Aşı olmak hastalığın bulaşmasını önlemiyor. Sadece daha ağır atlatmamamıza, servise ve yoğun bakıma yatmamamıza ya da ölümlerin azalmasına neden oluyor. Bu yüzden koronavirüsle mücadelede aşılamaya da destek olmalıyız. Ama hastalığın bulaşmaması ve bize zarar vermemesi için de elimizden geleni yapmalıyız. Vatandaşlarımızdan bunu rica ediyorum. Son dönemdeki vaka artışlarını biz kontrol altına alacağız. Biz dikkat edeceğiz. Bunun da en önemli yolu maske, mesafe ve temizlik. Vatandaşlarımızın desteklerinin devamını bekliyorum” şeklinde konuştu.
“Tedbirimizi alacağız”
Baştürk sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Okulların açılması, kapalı alanlarda vatandaşlarımızın daha çok vakit geçirmeleri, sosyal bir il olmamız ve vakaların ülke bazlı dalgalanma göstermesi nedeniyle biz de etkilendik. Bu etkilenmeyle birlikte vaka artışlarımız devam ederken, yeni varyantlarla da karşılaşıyoruz. Bu varyantlara karşı halk olarak tabi ki tedbirimizi alacağız. Ama korkunun ecele faydası yok, bu varyantlarla da mücadele yöntemi aynı. 2 yıl önce hiç tedavisini bilmediğimiz, aşısı olmayan bir hastalığa rağmen şuan çok daha güçlüyüz. Biz sağlık camiası olarak bu gücümüzü sahaya yansıtmak istiyoruz ve mücadeleye devam ediyoruz. Bu artışlar olabilir, yeni varyantlar gelebilir. Ama bunların da mücadelesi aynı. Halkımızın paniğe kapılmasına da gerek yok. Çünkü hastanemiz çok güçlü. Şuanda hem servislerimizde hem de yoğun bakımımızda yeterli yerimiz var. Bu mücadele, daha kötüsü için her zaman hazırlıklı olmalıyız ve en kötüsünü düşünerek yaşamımıza devam etmeliyiz. Yorucu bir süreç, herkes sıkıldı farkındayız. Ama kurtuluş yine birbirimize destek olarak ve aynı şekilde davranarak olacak.”