Bakan Ersoy'dan 'Lundy' batığına anı dalışı

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İngiliz Lundy batığına anı dalışı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,'Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda Suvla Koyu açıklarındaki Lundy batığına anı dalışı gerçekleştirdi. Lundy batığına anı dalışı yapmak için Kabatepe Limanından özel bir tekneyle denize açılan Bakan Ersoy, Çanakkale Savaşları sırasında batan 27 metre derinlikteki Lundy batığına anı dalışı gerçekleştirdi. Dalışın ardından açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, "Çanakkalede yaptığımız her şeyin karşılığını fazlasıyla alıyoruz, böyle de bir ihtiyaç varmış burada. Herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Birçok etkinliğimize 20-25 bin gibi yüksek rakamlı katılımlar oldu. Özellikle Çanakkalede bu festivalin tarihini belirlerken alan başkanlığımızla konuştuk, hangi tarihi yaparsak doğru olur diye. Sezonu 12 aya yayma çalışmalarımız var her sektörde, burada da bu tarihi seçmiştik. Sonucu da olumu oldu. Gayet başarılı oldu. Herkes çok mutlu" dedi. 

"Önümüzdeki sene rakamların daha da artacağını ön görüyoruz"

"Geçen sene tarihi alan başkanlığıyla birlikte tarihi dalış merkezini hayata geçirmiştik. Bu yıl da yurt dışından çok sayıda dalış turisti Çanakkaleye gelmeye başladılar. Önümüzdeki sene rakamların daha da artacağını ön görüyoruz" diyen Bakan Ersoy; "Bugün biz de tarihi alan başkanımız ile beraber Suvla Koyunda tarihi bir dalış yaptık. Orada Lundy batığı var. 1904 yılında yapılmış bir gemi, trol gemisi. Çanakkale Savaşları zamanında mayın tarama gemisine çevrilmiş. Savaş sırasında İngilizler bölgeden çekilirken bir rivayete göre gemi çarpışarak battığı ileri sürülüyor. En güzel yanı ise batık kendini korumuş. Gemi her şekilde üzerinde gezerken hissiyatına kapılıyorsunuz. Bu da çok güzel. Açıkçası deniz suyu da çok güzeldi. Hem dışarısı günlük güneşlik hem de suyun altı çok güzel. Demek ki burada sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini uzatmak hem de dalışı daha popüler hale getirmek inşallah sezonu bu şekilde uzatacağız. Alan Başkanlığımız ile farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yürüyüş yolu ile ilgili çalışmalar var. Sadece dalış da değil çok güzel bir doğası var. Alan başkanlığı tarafından korunuyor. O doğal ortamda yürüyüş, koşu gibi etkinlikler de olacak. Bu yürüyüş ortamının başta Türkiye olmak üzere dünyada tanıtımını yapmak istiyoruz. Treaking ve bisikletin de çok yeri var dünyada. Burada doğal sporları ön plana çıkararak Çanakkalenin sezonunu, kültür ve sanatı da ekleyerek uzatacağız" şeklinde konuştu.

Kaşdemir; "14 ayrı dalış noktamız var"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise; "Kültür ve turizm bakanlığımız tarafından festival çok güzel karşılık buldu. Sayın bakanımızın talimatlarıyla burada geçen sene sualtı parkı oluşturmuştuk. Dünyada ilk defa 1inci dünya Savaşı temalı sualtı parkı oluştu. 14 ayrı dalış noktamız var. Şu anda dalış meraklıları buraya gelmeye başladı. Çanakkale hem kültürün hem sanatın hem de turizmin kenti olmaya aday. O yüzden biz herkesi Çanakkalede misafir etmek istiyoruz. Sualtı bozulmamış harika bir ortamda insanların çok mutlu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Çanakkale Gelibolu Yarımadası anı dalışı Mehmet Nuri Ersoy İsmail Kaşdemir