Açık alanlarda kurban kesimi yasak

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Kurban Bayramı'nda kurbanlıklarını kesecek olan vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

Kurban kesimi yapılırken zaman zaman cadde ve sokakların, uygun olmayan kesimlerle kan gölüne döndüğünü ve bu sebeple çevre kirliliğine neden olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “Bilindiği üzere, Kurban Bayramı; dini bir görev olan Kurban kesimiyle birlikte, çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutları da bulunan kapsamlı bir olgudur. Kurban kesimi yapılırken zaman zaman cadde ve sokaklar, uygun olmayan kesimlerle kan gölüne dönerek, çevre kirliliğine neden olmaktadır. Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, bilhassa çevre ve sağlık yönü şehirlerde daha fazla önem kazanmış olup Kurban Bayramı gibi belirli günlerde, özellikle de bayramın birinci günü halkımızın bu ibadeti yerine getirirken, uygun olmayan kesim koşulları nedeniyle, hoş olmayan görüntülere sebep olunmakta, dolayısıyla oluşan çevre kirliliği, insan sağlığını tehdit etmektedir. Uygun olmayan kesim koşullarının neden olacağı Zoonoz hastalıklar (insanlar ve hayvanların birbirine bulaştırabildikleri ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar) nedeniyle konunun önemi bir kat daha artmaktadır” dedi.

“İlimizde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından; 27.07.2018 tarih ve 01 nolu kararı ile İlimiz Merkezinde Çanakkale Belediye Başkanlığınca altyapısı hazırlanmış olan İsmetpaşa Mahallesi Metin Oktay Cad. No:302 (Eski Beton Santrali) adresinde Belediyeye ait olan yerde 2018 yılı kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan satış yeri, ayrıca yine aynı yerin vatandaşların faydalanabilmeleri için kesim yeri olarak düzenlenmesine karar verilmiştir” diyen Bolat; “Kepez Belediyesi Başkanlığınca, kurban satış yeri olarak Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi No:200 üzerinde bulunan boş arsanın; Kurban Kesim yeri olarak ta Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Uzun Ahmet Caddesi Küçük Sanayim Sitesi sonu ile Hamidiye Mahallesi 960 TOKİ Konutlarındaki Hüseyin Akif Terzioğlu Cami arkası Kurban Kesim Yeri olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Yol, park, sokak, meydan ve cadde gibi umuma açık alanlarda kurban kesiminin yasak olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “İlimiz Merkezinde ve beldelerde, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimi yapılmamasına, Köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise mülkiyeti kendilerine ait mekânlarda kurban kesmek isteyenler, sağlık şartlarına uygun, çevre temizliğine ve hijyenik koşullara dikkat etmek, Kurban Komisyonu kararlarına uymak şartıyla, usulüne uygun olarak kesebileceklerdir. Yol, park, sokak, meydan ve cadde gibi umuma açık alanlarda Kurbanlık hayvan kesimleri yasak olup aksi uygulamaların tespiti halinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanun’da değişiklik yapılmasına dair 5491 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri uyarınca idari yaptırım uygulanacaktır. Bu vesileyle, temiz ve sağlıklı bir çevre dileğiyle, tüm hemşerilerimizin Kurban bayramını kutlar, mutlu ve huzurlu günler dilerim” dedi.