1915 Siper Canlandırması Projesi'nde sona doğru

TAKİP ET

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 1915 Siper Canlandırması yakında ziyarete açılıyor.

Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hayata geçirilen proje ile savaş zamanında siperde geçen bir hayat canlandırılıyor. 330 metre uzunluğunda olan siper canlandırması dönemin birebir ölçülerini barındırarak siperde yaşama hissi veriyor. Alçıtepe Köyü'nde yer alan Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi'nin arka kısmında yapımı tamamlanan proje yakında ziyarete açılacak. Tarihi Gelibolu Yarımadası’na gelen ziyaretçiler, 1915 Siper Canlandırması projesiyle, Çanakkale Kara Savaşları’nda düşmana geçit vermeyerek tarih yazan kahraman Mehmetçiğin anıları, günlükleri ve dönem fotoğrafları seçilerek, yaşanan 1 gün siperlerde Çanakkale ruhunu yaşayacak.

1915 Siper Canlandırması ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Çanakkale Tarihi Alan bölgesi açık hava müzesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelen ziyaretçiye Çanakkale ruhunu daha iyi aksettirecek, Çanakkale ruhunu daha iyi hissettirecek siper canlandırma çalışmamız artık sona geldi. Çok yakın bir zaman içerisinde burayı gelen ziyaretçimize açık hale getireceğiz” dedi.

“Özellikle Çanakkale Kara Muharebeleri aslında bir siper mücadelesidir” diyen Kaşdemir; “Mehmetçik işte bu içinde bulunduğumuz siperlerde Çanakkale'yi 'geçilmez' yaptı ve dünyaya meydan okudu. Tabii Mehmetçik bu büyük kahramanlığı ortaya koyarken, büyük fedakarlığı ortaya koyarken siperde günlerini, aylarını geçirdi. Bu siperlerde şehit ve gazi oldu. Ve bu siperlerde yemek yedi, uyudu, dinlendi. Bu siperlerde zaman geldi, türkü yaktı, dua etti. Buradaki arkadaşlarıyla birlikte Çanakkale'yi 'geçilmez' yaptılar. Bu siperlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk askerlerine; ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dedi ve taarruz emrini verdi. Özellikle Bombasırtı vakasında siperdeki Mehmetçiğin nasıl metanetli olduğunu, nasıl cesaretli olduğunu hepimiz çok yakından biliyoruz. Gerçekten Çanakkale siperleri gezilip, ziyaret edilmeye değer hale geldi ve çok da güzel bir proje ortaya çıkmış oldu. Milletimizin bütün evlatlarını, büyük Türk milletinin evlatlarını, Çanakkale'ye siperlere, Çanakkale ruhunu hissetmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Gelibolu Yarımadası İsmail Kaşdemir 1915 Siper Canlandırması Tarihi Alan